dynia piżmowa

Na polskich straganach najpopularniejszą odmianą dyni jest dynia olbrzymia, której zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Coraz częściej można również spotkać dynię hokkaido, która doceniana jest ze względu na miękką skórkę oraz intensywny pomarańczowy kolor i aromat, który świetnie się sprawdza w deserach. Rzadko natomiast można spotkać dynię piżmową. A szkoda, bo spośród wymienionych odmian ma najbardziej aksamitny i maślany smak. Jej angielska nazwa to butternut squash i podobnie jak masło orzechowe (ang. peanut butter) jest kremowa i pyszna.

Dynia piżmowa wyglądem nie przypomina zwykłej dyni – nie jest ani pomarańczowa, ani okrągła. Jest podłużna, ma kształt podobny do wielkiej gruszki i ma jasną, beżową skórkę. Do tego jest bogata w składniki odżywcze i jest lekkostrawna. Warto się za nią rozejrzeć w sklepie!

Wartości odżywcze

Dynia piżmowa jest produktem niskokalorycznym. Może być spożywana w postaci surowej, gotowanej lub pieczonej. Oczywiście podczas obróbki cieplnej traci część swoich właściwości odżywczych, ale w dalszym ciągu jest doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, spośród których na pierwszym miejscu jest witamina A. 100 gram surowej dyni piżmowej dostarcza bowiem ponad 200% dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę! Dynia piżmowa jest również bogata w witaminę C, której w 100 gramach jest 21 mcg, co stanowi 35% dziennej referencyjnej wartości spożycia. Inne witaminy i minerały, które zawiera dynia piżmowa zostały przedstawione w tabeli poniżej.

Dynia piżmowa wartości odżywcze*DRWS – dzienna referencyjna wartość spożycia

Zobacz także: Dynia – właściwości odżywcze i zdrowotne

Właściwości zdrowotne dyni piżmowej

Dynia piżmowa to przede wszystkim bogactwo witaminy A, karotenoidów i witaminy C, które są naturalnymi antyoksydantami. Właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne) dyni piżmowej pomagają zapobiegać lub spowalniają uszkodzenia komórek, chronią przed wolnymi rodnikami i zmniejszają stan zapalny. Tym samym antyoksydanty ograniczają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych takich jak cukrzyca czy choroby serca.

Udowodniono także działanie przeciwnowotworowe antyoksydantów. Liczne badania wykazały, że u osób spożywających dużą ilość beta-karotenów obecnych w dyni piżmowej ryzyko zachorowania na raka płuc zmniejszyło się o 24%. Natomiast przed rakiem jelita grubego pomaga chronić nas błonnik pokarmowy[1].

Zawarte w ścianach komórkowych dyni piżmowej pektyny, pomagają regulować poziom cukru we krwi oraz modulują poziom insuliny. Bioaktywne peptydy obniżają również ciśnienie tętnicze, mają właściwości przeciwzapalne i wspierają odporność[2].

Dzięki dużej zawartości witaminy A, jedzenie dyni piżmowej korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu immunologicznego, reguluje wzrost komórek (stąd dieta bogata w witaminę A polecana jest kobietom w ciąży), pomaga dbać o wzrok i zdrowe kości, a także odżywia i poprawia wygląd naszej skóry oraz włosów.

300 gram dyni piżmowej dostarcza 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, a ta nie tylko pełni rolę we wspieraniu odporności, ale także syntetyzuje kolagen, który odpowiada za stan, jędrność i elastyczność skóry, szybsze gojenie się ran i naprawę tkanek.

Jak spożywać dynię piżmową

Większość osób obiera dynię piżmową. Ta odmiana dyni ma dość grubą skórkę, która na surowo nie jest smaczna, ale po obróbce cieplnej mięknie i nadaje się do jedzenia. Jeśli jednak skórka nawet po upieczeniu Ci nie posmakuje, bardzo łatwo ją oddzielić. Dynię piżmową należy piec ze skórką, dzięki czemu wiele wartości odżywczych w niej zawartych wniknie do miąższu.

Jeśli gotujesz dynię pamiętaj o tym, by nie gotować jej w zbyt dużej ilości wody. W ten sposób zachowa więcej właściwości odżywczych

A jak podawać dynię piżmową? Możliwości jest naprawdę wiele:

  • przygotuj frytki z dyni – pokrój dynię w słupki, spryskaj oliwą, posyp przyprawami i zapiecz w piekarniku;
  • dodaj ugotowaną i pokrojoną w kostkę dynię do sałatek;
  • zrób ciasto dyniowe na bazie purée z dyni (upiecz dynię do miękkości i zmiksuj ją na gładki krem);
  • ugotuj zupę dyniową;
  • podaj upieczoną dynię jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków);
  • zrób placki dyniowe.

Czytaj również: Pestki dyni – 7 powodów, dla których warto je jeść

Źródła:

[1] Yu, Na et al. “Association of Dietary Vitamin A and β-Carotene Intake with the Risk of Lung Cancer: A Meta-Analysis of 19 Publications.” Nutrients vol. 7,11 9309-24. 11 Nov. 2015, doi:10.3390/nu7115463

[2] Li, Haoxin. (2020). Evaluation of bioactivity of butternut squash ( Cucurbita moschata D.) seeds and skin. Food Science & Nutrition. 8. 10.1002/fsn3.1602.

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię