zgaga w ciąży

Ciąża to stan błogosławiony. Przyszła mama odczuwa szczęście, gdy czuje pierwsze ruchy dziecka. Wzrusza się na badaniu USG, gdy słyszy bicie małego serduszka i widzi obraz swojego nienarodzonego jeszcze dziecka. Z radością kompletuje wyprawkę dla noworodka i wije dla niego gniazdko. Obok tego szczęścia pojawiają się niestety również różne dolegliwości – wymioty, spuchnięte stopy i dłonie, nadmierne łaknienie, ociężałość, trudności ze snem czy zgaga.

Wiele kobiet, które przed ciążą nie miały dolegliwości trawiennych, w stanie błogosławionym doświadcza zgagi po raz pierwszy. Jeśli przed ciążą kobieta nie raz doświadczyła tego nieprzyjemnego uczucia pieczenia w przełyku, ryzyko nasilenia tych dolegliwości w czasie ciąży zwiększa się. Według danych, problem zgagi może dotyczyć nawet 45% ciężarnych[1].

Dlaczego zgaga występuje w ciąży?

Zgaga nie jest wyłącznie przypadłością ciężarnych. Zmaga się z nią wiele osób, niezależnie od wieku i płci. Ale zgaga w ciąży ma nieco inne podłoże.

Główną przyczyną pojawienia się zgagi u kobiet ciężarnych jest podwyższony poziom progesteronu, który powoduje osłabienie mięśni gładkich przy wejściu do żołądka. Skutkuje to obniżeniem napięcia i motoryki pracy żołądka oraz obniżeniem ciśnienia w dolnym zwieraczu przełyku, co umożliwia przedostanie się (a w zasadzie cofanie się) pokarmu i kwasu żołądkowego z żołądka do przełyku. Kwas żołądkowy podrażnia śluzówkę przełyku i powoduje uczucie bolesnego pieczenia.[1]

Zgaga jest szczególnie dokuczliwa w II i III trymestrze ciąży, gdy dodatkowo powiększająca się macica zaczyna coraz bardziej uciskać żołądek.

Jak można zapobiec lub zminimalizować uczucie pieczenia?

Leczenie zgagi w ciąży opiera się przede wszystkim na modyfikacji stylu życia i sposobu odżywiania. Proponowane działania nie gwarantują całkowitego pozbycia się tej nieprzyjemnej dolegliwości, ale mogą pomóc złagodzić jej objawy[2].

  1. Jedz częściej, ale mniej. Pamiętaj, że Twój żołądek nie pracuje tak jak przed ciążą. Małe posiłki zostaną szybciej strawione w żołądku, nie będą w nim zalegały i zmniejszysz ryzyko cofania się niestawionego pokarmu do przełyku.
  2. Wyklucz z diety niektóre produkty – kwaśne i pikantne potrawy zwiększają ilość kwasów żołądkowych i mogą powodować zgagę. Ogranicz również cytrusy, pomidory, cebulę, czosnek, kofeinę, napoje gazowane, czekoladę. Unikaj potraw smażonych.
  3. Nie najadaj się na noc. Najlepiej jeśli ostatni posiłek zjesz na dwie godziny przed snem, by Twój żołądek rozpoczął wcześniej procesy trawienne.
  4. Zadbaj o prawidłową postawę przy jedzeniu – usiądź prosto przy stole i jedz bez pośpiechu.
  5. Ubieraj się wygodnie – zrezygnuj z obcisłych spodni i bluzek, które uciskają Twój żołądek.
  6. Śpij z uniesioną głową, by nie uciskać zastawki żołądka.
  7. Postaraj się unikać schylania – jeśli musisz coś podnieść lepiej ugnij kolana.
  8. Przygotuj sobie łagodzącą herbatkę z rumianku lub herbatkę imbirową, która pomaga również na nudności w ciąży.
  9. Ulgę może przynieść żucie gumy, które zwiększa wydzielanie śliny.
  10. Nie pij alkoholu i nie pal papierosów. Jest to standardowe i oczywiste zalecenie w czasie ciąży, które dodatkowo może przynieść ulgę przy zgadze.

Jeśli zgaga nie zmniejsza się, a uczucie palącego przełyku staje się coraz bardziej dokuczliwe, skonsultuj się z lekarzem. Są leki, które pomagają ograniczyć nadmiar kwasu żołądkowego, a które ciężarne mogą zażywać bez obaw o zdrowie własne i zdrowie swojego dziecka.

Czytaj również: Sposoby na zgagę – 7 domowych rozwiązań

Źródła:

[1] Vazquez JC. Heartburn in pregnancy. BMJ Clin Evid. 2015;2015:1411. Published 2015 Sep 8.

[2] Thélin CS, Richter JE. Review article: the management of heartburn during pregnancy and lactation. Aliment Pharmacol Ther. 2020 Feb;51(4):421-434. doi: 10.1111/apt.15611. Epub 2020 Jan 17. PMID: 31950535.

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię