marchwianka
Zdjęcie autorstwa Foodie Factor z Pexels

Problemy z bolącym brzuchem i biegunki dotyczą każdego, niezależnie od wieku. Przyczyny tych dolegliwości mogą być różne. Może to być wina jakiś paskudnych zarazków, źle umytych warzyw i owoców, złej jakości jedzenia czy stosowania antybiotyków. Może to być również kwestia niedyspozycji układu pokarmowego, co się często zdarza zwłaszcza u małych dzieci, u których układ pokarmowy nie jest w pełni rozwinięty. Idealnym rozwiązaniem w takich przypadkach jest marchwianka. Sprawdzi się doskonale również u dorosłych.

Zdrowotne właściwości marchwianki

Marchwianka to gęsta zupa (krem) zrobiona ze zmiksowanej, ugotowanej marchewki z dodatkiem odrobiony soli. Często słyszy się, że proste rozwiązania są najlepsze. Tak jest również w przypadku bolącego brzucha i biegunki. Zamiast sięgać po lekarstwa z aptecznych półek, warto najpierw wypróbować prosty, domowy sposób, który praktykowany jest od pokoleń.

Dlaczego marchwianka jest skuteczna na bóle brzucha i biegunki? Odpowiedź tkwi w składzie marchewki.

Marchew jest warzywem korzeniowym, bogatym w  witaminy i minerały. Niekwestionowanym liderem wśród składników odżywczych obecnych w marchwi jest witamina A, bowiem 100 gram surowego produktu dostarcza ponad 300% jej dziennego zapotrzebowania. Szczególnie istotne są tutaj beta-karoteny, które w organizmie przekształcają się w witaminę A, ważną dla prawidłowego wzrostu i wsparcia układu immunologicznego. Marchewka jest również dobrym źródłem witaminy K, witamin z grupy B (B1, B2, B6, B7), witaminy C oraz E, a także takich składników mineralnych jak: wapń, fosfor, potas, żelazo, mangan[1]. Podając marchwiankę dziecku, które ma dolegliwości ze strony układu pokarmowego, pomagamy więc uzupełnić w jego organizmie utracone w czasie biegunki sole mineralne, witaminy oraz wodę.

Właściwości przeciwbiegunkowe i uśmierzające ból brzucha zawdzięczamy obecnym w marchwi pektynom oraz antyadhezyjnym oligosacharydom. Oligosacharydy blokują przyleganie różnych drobnoustrojów enteropatogennych do komórek wątroby i jelita człowieka, a to właśnie enteropatogenne szczepy E. Coli są główną przyczyna biegunek u małych dzieci. Innymi słowy – marchwianka buduje warstwę ochronną w jelitach, która odbija szkodliwe drobnoustroje. Spożywanie marchwianki wywołuje dodatkowo tzw. efekt bifitogenny poprawiając stan mikroflory jelitowej i zwiększając ilość „dobrych” bakterii probiotycznych [2].

Marchwianka – przepis

Przepis na tę leczniczą zupę jest bardzo prosty. Do jej zrobienia potrzebujesz pół kilograma marchwi (5-7 sztuk średniej wielkości). Obierz warzywa i pokrój w plasterki. Jeśli masz więcej czasu, ugotuj marchew w całości, dzięki czemu zachowa ona więcej składników odżywczych. Przygotowaną marchewkę zalej jednym litrem wody i gotuj pod przykryciem do miękkości. Następnie wystudź zupę, uzupełnij wodę, która wyparowała i zmiksuj wszystko na delikatny krem, dodając szczyptę soli. Całość ponownie zagotuj. Jeśli chcesz, by marchwianka była bardziej pożywna, dodaj do niej ugotowany ryż. Zupę po wystudzeniu należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 24 godzin.

Tak przygotowaną zupę możesz podawać dziecku, które skończyło 4 miesiąc życia. Zaleca się spożywanie 2 – 3 porcji w ciągu dnia. Wielkość porcji powinna być dostosowana do wieku dziecka.

Czytaj również: Domowe sposoby na biegunkę u dzieci

Źródła:

[1] Carrots, baby, raw Nutrition Facts & Calories (self.com)

[2] S. B. Schmidt, et al.,The effect of a natural food based tube feeding in minimizing diarrhea in critically ill neurological patients, Clinical Nutrition, Volume 38, Issue 1, 2019, s. 332-340.

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię