Strona Główna Tagi Odżywianie

Tag: odżywianie

Orkisz – co warto wiedzieć?

Popularność produktów zawierających w swym składzie mąkę orkiszową, bije w ostatnim czasie rekordy sprzedaży. Zapotrzebowanie na orkisz w dużej mierze zawdzięcza swój sukces modzie...

Zdrowe Święta – jak się nie nabawić niestrawności

Święta to czas bliskości, miłości i odpoczynku od codzienności. To czas spędzany z rodziną przy suto nakrytym stole. Wśród życzeń bożonarodzeniowych i noworocznych jedno...

Dynia piżmowa – karotenowa bomba przeciwutleniająca

Na polskich straganach najpopularniejszą odmianą dyni jest dynia olbrzymia, której zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Coraz częściej można również spotkać dynię hokkaido, która...

Ryż biały, brązowy, dziki czy inne – które odmiany są najzdrowsze

Na polskich stołach dodatkiem numer jeden do obiadu jest ziemniak. Jest to roślina, która w Polsce ma idealne warunki do uprawy. A ryż? Ryż...

Łosoś z piekarnika – zdrowy i pyszny obiad!

Łosoś to ryba, która jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Zawiera dużo kwasów Omega 3, które pozytywnie wpływają na nasz układ krążenia oraz...

Napoje roślinne (mleko roślinne) jako zamiennik mleka krowiego

Zacznijmy od tego, że od wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w czerwcu 2017 roku, mleko roślinne nie istnieje! Podobnie jest z innymi produktami roślinnymi,...

Sok z buraka – dlaczego warto go pić?

Jako konsumenci produktów spożywczych cenimy sobie smak, jakość, wygodę spożycia, cenę, dostępność oraz właściwości prozdrowotne. Produkt idealny to taki, które łączy w sobie wszystkie...

Frytki (nie)tradycyjne – przepis idealny

Frytki to najpopularniejszy fast food na świecie. Chociaż można zrobić je z wielu warzyw, to mówiąc „frytki” mamy na myśli te ziemniaczane, smażone w...

Bataty – wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Na sklepowych półkach coraz częściej pojawiają się byliny kształtem przypominające ziemniaka, ale większe, często podłużne i o pomarańczowym zabarwieniu. To bataty, inaczej zwane słodkimi...

Pasta z awokado – na słono i na słodko

Awokado lub, jak kto woli, smaczliwka wdzięczna to owoc o niezwykle szerokim zastosowaniu w kuchni. Posiada nie tylko wspaniałe walory smakowe, ale jest również...

Przebarwienia na twarzy – jak je skutecznie usunąć i zapobiegać ich...

Przebarwienia na twarzy to dość powszechne zjawisko charakteryzujące się powstawaniem na cerze czerwonych, różowych lub brązowych plam różnej wielkości. Co można z nimi zrobić...

Wybór redakcji