Pestki dyni są małe, ale dostarczają wielu składników odżywczych. Zawierają mnóstwo zdrowych tłuszczów, magnezu i cynku. Wspierają pracę serca i prostaty. Dodatkowo chronią przed niektórymi nowotworami. Wspomagają też utratę wagi. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do diety!

Pestki dyni – zdrowe dla serca

Pestki dyni są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika i różnych przeciwutleniaczy. W ten sposób wspierają pracę serca. Nasiona składają się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższyć poziom dobrego cholesterolu (HDL). Zawierają magnez, dzięki czemu regulują ciśnienie krwi.

Walka z bezsennością

Pestki dyni są bogatym źródłem tryptofanu, czyli wartościowego aminokwasu stosowanego w leczeniu chronicznej bezsenności. Organizm przekształca go w serotoninę (hormon szczęścia) i melatoninę (hormon snu). Kilka nasion dyni przed snem, z niewielką ilością węglowodanów, np. kawałkiem owocu, dostarczy organizmowi tryptofan potrzebny do produkcji melatoniny.

Aktywność antyoksydacyjna

Nierafinowany olej z pestek dyni zapewnia ochronę antyoksydacyjną. Pozwala skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami, zmniejszając w ten sposób ryzyko wielu problemów zdrowotnych. Łagodzi stan zapalny w organizmie, a także pomaga pozbyć się bólu stawów.

Pestki dyni a układ odpornościowy

Pestki dyni są bogate w przeciwutleniacze i fitochemikalia. Dzięki temu wspierają układ odpornościowy, by skutecznie radził sobie z wirusami i bakteriami. Pamiętaj, by budować odporność przez cały rok. W ten sposób unikniesz przeziębienia, grypy, zmęczenia i innych dolegliwości, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Układ trawienny

Nasiona dyni to jedna z najlepszych przekąsek na odchudzanie. Wyglądają niepozornie, ale pomagają utrzymać poczucie sytości przez dłuższy czas. Zawierają dużo błonnika. Dzięki temu wspierają układ trawienny, chroniąc jednocześnie przed uczuciem głodu.

Magnez i inne minerały

Pestki dyni są dobrym źródłem manganu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Magnez poprawia nastrój i sen, podczas gdy mangan odgrywa ważną rolę w produkcji kolagenu oraz wspomaga zdrowie skóry i kości. Żelazo i miedź biorą udział w produkcji energii, a żelazo pomaga w transporcie tlenu do krwi. Cynk wspiera odporność, zdrowie skóry i wzrok. Jedna porcja dyni może dostarczyć 14-42% dziennego zapotrzebowania na wymienione składniki odżywcze.

Kontrola poziomu cukru we krwi

Nasiona dyni nie zawierają dużo węglowodanów, za to są bogatym źródłem białka roślinnego. Badania sugerują, że pestki dyni chronią przed cukrzycą typu 2 lub zmniejszają ryzyko powikłań. Regulują poziom insuliny we krwi. Chronią też narządy przed konsekwencjami cukrzycy. 

Jak dodać pestki dyni do swojego jadłospisu?

Jeśli chcesz doświadczyć wielu korzyści płynących z pestek dyni, łatwo włączysz je do swojej diety. W wielu krajach są popularną przekąską. Możesz je jeść na surowo lub postaci pieczonej, niesolonej lub solonej. Posyp nimi sałatkę, zupę lub płatki śniadaniowe. Możesz je również dodać do smoothie, jogurtu naturalnego lub muesli. Niektóre osoby dodają też pestki dyni do chleba i ciast.

Zobacz także: Liście moringa – czy naprawdę są takie skuteczne?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj