Awokado lub, jak kto woli, smaczliwka wdzięczna to owoc o niezwykle szerokim zastosowaniu w kuchni. Posiada nie tylko wspaniałe walory smakowe, ale jest również bogactwem witamin i minerałów tj. witamina E, witamina C, witamina A, witamina K, witamina B6, kwas foliowy, niacyna, potas, wapń i wiele innych, o których przeczytacie w osobnym artykule zamieszczonym na naszym portalu. Awokado jest także bogatym źródłem tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Już Aztekowie potrafili docenić jego wartości odżywcze nazywając je „masłem bogów”, a kremowa i oleista konsystencja jest wprost idealna do zrobienia niebiańsko dobrej pasty z awokado.

Zanim do tego dojdzie, musimy zakupić podstawowy składnik. Awokado można kupić w niemalże każdym sklepie w dziale warzywno-owocowym. Dwie odmiany są najczęściej spotykane:

  1. Awokado Fuerte – zielone, kształtem przypominające gruszkę, o jasnozielonym miąższu
  2. Awokado Hass – kolor ciemny, fioletowo-czarny, kształt owalny, miąższ jasnozielony

W przypadku awokado fuerte należy wybierać te owoce, które mają gładką skórkę i są delikatnie miękkie. Owoce, które mają na skórce plamy lub są ciemniejsze pod szypułką nie nadają się już do spożycia. Awokado hass wybieramy w podobny sposób – zwracamy uwagę na plamy i miękkość (chociaż jest to trudniejsze, bo ta odmiana ma grubszą skórkę). Jeśli w sklepie nie ma owoców odpowiednio miękkich, możemy kupić je i odłożyć w domu na 2-3 dni – wówczas będą idealne.

Zobacz również: Awokado: jakie korzyści dla zdrowia ma jedzenie tego owocu?

Meksykańska pasta z awokado – guacamole

Wariacji na temat guacamole jest bardzo dużo, bazowym składnikiem jest zawsze awokado. To, jakich dodatków użyjemy zależy od naszych preferencji smakowych. Poniżej przedstawiamy Wam przepis na guacamole, którego nie powstydziłby się prawdziwy Meksykanin.

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki soku z limonki (ewentualnie soku z cytryny)
  • mały kawałek czerwonej cebuli (ok. 40g)
  • garść świeżej kolendry
  • przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony
  • opcjonalnie: mały pomidor lub pół papryczki chili

Przygotuj składniki. Awokado przetnij na pół, wyciągnij pestkę i za pomocą łyżki oddziel miąższ od skórki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę drobno poszatkuj (naprawdę drobno). Liście kolendry umyj i posiekaj. Cały miąższ z awokado włóż do większej miski i rozgnieć widelcem na pastę (nie musi być idealnie gładka). Następnie dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i przypraw. Jeśli chcesz do swojej pasty dodać pomidora, sparz go wcześniej, usuń skórkę oraz gniazda nasienne i pokrój na małe kawałeczki. Decydując się na dodatek papryczki chili pamiętaj, by usunąć z niej wcześniej nasiona, które są najbardziej pikantne.

Pasta śniadaniowa z jajkami

Ta pasta z awokado to prawdziwa bomba witaminowa i porządny zastrzyk energetyczny na początek dnia. Do przyrządzenia dwóch porcji potrzebujesz:

  • dojrzałe awokado
  • 2 jajka ugotowane na półtwardo
  • garść sera żółtego startego na tarce na małych oczkach (40 – 50g)
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony
  • opcjonalnie: 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Żeby przygotować jajka na półtwardo wrzuć je do osolonej wody i od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotuj je przez 3-4 minuty w zależności od wielkości jajek. Przestudzone jajka pokrój w kostkę. Jeśli żółtko będzie półpłynne włóż je w całości do miski, w której przygotowujesz pastę. Do żółtek dodaj awokado i zgnieć wszystko widelcem. Następnie dodaj pozostałe składniki: pokrojone jajka, starty ser żółty, majonez, szczypiorek oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko razem i zjedz od razu z pieczywem.

Coś na słodko

Fit nutella, która szturmem zdobywa serca wszystkich smakoszy, to pasta z awokado na słodko. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko 3 składników:

  • pół awokado
  • banan
  • łyżka kakao
  • opcjonalnie: łyżka zmielonych orzechów laskowych lub inne orzechy do dekoracji

Wszystkie składniki umieść w miseczce, owoce rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj. Jeśli zależy Ci na gładkiej konsystencji bez grudek, użyj blendera. Dodatek orzechów laskowych sprawia, że ta pasta w smaku przypomina popularne smarowidło. Bez orzechów jest równie smaczna i stanowi idealną przekąskę na drugie śniadanie lub na podwieczorek.

Czytaj także: Dieta Dash: na co warto zwrócić uwagę?

Smacznego 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj