Sylwester to wyjątkowa noc. Żegnamy Stary Rok i witamy Nowy. Ze względu na ograniczenia związane z pandemią koronawirusa tegoroczną noc sylwestrową większość z nas spędzi w zaciszu własnego domu z najbliższymi lub w małym gronie przyjaciół. Żeby jednak nie była to noc jak każda inna, warto przygotować sylwestrowe menu. Poniżej znajdziecie przepisy na proste dania, które idealnie pasują na ten wieczór i posmakują prawie każdemu.
Sylwestrowe menu: Zawijasy z tortilli
Przygotuj następujące składniki:
- gotowe placki tortilli – 4 sztuki
- szynka w plasterkach – 150g
- ser żółty tarty – 150g
- sałata – 8 liści
- papryka świeża – 1 sztuka
- ogórek świeży wężowy – 1 sztuka
- ketchup
- naturalny serek do smarowania
Placki tortilli posmaruj serkiem. Na 2/3 placka połóż 2 liście sałaty i plasterki szynki, a całość posyp startym żółtym serem. Polej wszystko ketchupem i ułóż na wierzchu warzywa pokrojone w słupki. Następnie zwiń tortillę z całym wypełnieniem w rulonik (wzdłuż pokrojonych warzyw) i odłóż na 30 minut, by trochę zmiękła. Po tym czasie pokrój rulonik w plasterki o grubości 2 cm. Gotowe!
Ślimaczki z ciasta francuskiego
To ekspresowe danie smakuje nawet dzieciom! Jedyne co musisz do niego mieć to:
- gotowe ciasto francuskie (najlepsze jest takie, które ma w składzie masło, a nie olej palmowy)
- ketchup pikantny
- ulubione przyprawy (np. papryka w proszku, oregano lub gotowe mieszanki np. do pizzy)
- szynka w plasterkach – 150g
- ser żółty tarty – 150g
Ciasto francuskie posmaruj obficie ketchupem i posyp przyprawami. Połóż na to szynkę i posyp starym serem. Zawiń całość dość luźno wzdłuż dłuższego brzegu w rulonik. Następnie pokrój go na plasterki o grubości 1-1,5 cm, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak powstałe ślimaczki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 15 minut.
Sylwestrowe menu: Sałatka gyros
To bardzo popularna sałatka, która zawsze się sprawdza. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- mała kapusta pekińska
- pierś kurczaka – 350g
- olej – 3 łyżki
- przyprawa do kurczaka (najlepsza będzie gotowa mieszanka do gyrosa)
- mała cebula
- ogórki kiszone – 5 sztuk
- ketchup
- majonez
Kurczaka umyj, wysusz papierowym ręcznikiem i usuń z niego wszystkie błonki. Następnie pokrój filet w kostkę i podsmaż na uprzednio nagrzanym oleju. Do kurczaka dodaj przyprawy i odłóż go do całkowitego wystygnięcia. Cebulę pokrój w drobną kostkę, ogórki kiszone w plasterki. Kapustę pekińską poszatkuj i posyp solą. Przygotuj miskę, w której będziesz warstwowo układać wszystkie składniki. Na dno wyłóż podsmażonego i przyprawionego kurczaka. Posyp go pokrojoną cebulą. Następnie, na cebuli ułóż plasterki ogórka i polej obficie ketchupem. Teraz wyłóż kapustę pekińską, której wierzch przykryj majonezem. Sałatkę tę należy zjeść tego samego dnia.
Tepenada z oliwek
Ta pasta z oliwek najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się ze sobą połączą. Przygotuj ją dzień przed podaniem. Oto co do niej potrzebujesz:
- mały słoik czarnych, drelowanych oliwek (około 250g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 10-15 orzechów nerkowca
- 2 kawałki suszonych pomidorów w zalewie
- łyżeczka kaparów
- sól, świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą pastę. Nie musi być ona idealnie gładka. Jeśli wolisz oliwki zielone, możesz przygotować tepenadę z ich użyciem według tego samego przepisu. Możesz też wymieszać oliwki czarne i zielone. Pastę podawaj z paluszkami chlebowymi (grissini), grzankami zrobionymi z bagietki lub z plackami tortilli zapieczonymi w piekarniku.
Zobacz także: Oliwa z oliwek – wartości odżywcze
Sylwestrowe menu: Śliwki w boczku
Kolejny prosty i szybki przepis, który z pewnością zachwyci wielu Twoich gości. Przygotuj tylko dwa składniki:
- śliwki suszone drelowane
- boczek pokrojony w cieniutkie plasterki
Każdą śliwkę owiń plasterkiem boczku (lub połową plasterka, jeśli masz duże plastry). Zepnij wykałaczką i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki w boczku zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Boczek powinien się stopić i być chrupiący. W razie konieczności wydłuż czas pieczenia. Taka przystawka najlepiej smakuje na ciepło, ale uważaj na gorącą śliwkę!
Przygotowanie całego menu sylwestrowego, które proponujemy, zajmie Ci około 2 godzin. Szybko i smacznie!
Szczęśliwego Nowego Roku!
Czytaj również: Pasta z awokado – na słono i na słodko