Sylwester to wyjątkowa noc. Żegnamy Stary Rok i witamy Nowy. Ze względu na ograniczenia związane z pandemią koronawirusa tegoroczną noc sylwestrową większość z nas spędzi w zaciszu własnego domu z najbliższymi lub w małym gronie przyjaciół. Żeby jednak nie była to noc jak każda inna, warto przygotować sylwestrowe menu. Poniżej znajdziecie przepisy na proste dania, które idealnie pasują na ten wieczór i posmakują prawie każdemu.

Sylwestrowe menu: Zawijasy z tortilli

Przygotuj następujące składniki:

  • gotowe placki tortilli – 4 sztuki
  • szynka w plasterkach – 150g
  • ser żółty tarty – 150g
  • sałata – 8 liści
  • papryka świeża – 1 sztuka
  • ogórek świeży wężowy – 1 sztuka
  • ketchup
  • naturalny serek do smarowania

Placki tortilli posmaruj serkiem. Na 2/3 placka połóż 2 liście sałaty i plasterki szynki, a całość posyp startym żółtym serem. Polej wszystko ketchupem i ułóż na wierzchu warzywa pokrojone w słupki. Następnie zwiń tortillę z całym wypełnieniem w rulonik (wzdłuż pokrojonych warzyw) i odłóż na 30 minut, by trochę zmiękła. Po tym czasie pokrój rulonik w plasterki o grubości 2 cm. Gotowe!

Ślimaczki z ciasta francuskiego

To ekspresowe danie smakuje nawet dzieciom! Jedyne co musisz do niego mieć to:

  • gotowe ciasto francuskie (najlepsze jest takie, które ma w składzie masło, a nie olej palmowy)
  • ketchup pikantny
  • ulubione przyprawy (np. papryka w proszku, oregano lub gotowe mieszanki np. do pizzy)
  • szynka w plasterkach – 150g
  • ser żółty tarty – 150g

Ciasto francuskie posmaruj obficie ketchupem i posyp przyprawami. Połóż na to szynkę i posyp starym serem. Zawiń całość dość luźno wzdłuż dłuższego brzegu w rulonik. Następnie pokrój go na plasterki o grubości 1-1,5 cm, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak powstałe ślimaczki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 15 minut.

Sylwestrowe menu: Sałatka gyros

To bardzo popularna sałatka, która zawsze się sprawdza. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • mała kapusta pekińska
  • pierś kurczaka – 350g
  • olej – 3 łyżki
  • przyprawa do kurczaka (najlepsza będzie gotowa mieszanka do gyrosa)
  • mała cebula
  • ogórki kiszone – 5 sztuk
  • ketchup
  • majonez

Kurczaka umyj, wysusz papierowym ręcznikiem i usuń z niego wszystkie błonki. Następnie pokrój filet w kostkę i podsmaż na uprzednio nagrzanym oleju. Do kurczaka dodaj przyprawy i odłóż go do całkowitego wystygnięcia. Cebulę pokrój w drobną kostkę, ogórki kiszone w plasterki. Kapustę pekińską poszatkuj i posyp solą. Przygotuj miskę, w której będziesz warstwowo układać wszystkie składniki. Na dno wyłóż podsmażonego i przyprawionego kurczaka. Posyp go pokrojoną cebulą. Następnie, na cebuli ułóż plasterki ogórka i polej obficie ketchupem. Teraz wyłóż kapustę pekińską, której wierzch przykryj majonezem. Sałatkę tę należy zjeść tego samego dnia.

Tepenada z oliwek

Ta pasta z oliwek najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się ze sobą połączą. Przygotuj ją dzień przed podaniem. Oto co do niej potrzebujesz:

  • mały słoik czarnych, drelowanych oliwek (około 250g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 10-15 orzechów nerkowca
  • 2 kawałki suszonych pomidorów w zalewie
  • łyżeczka kaparów
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą pastę. Nie musi być ona idealnie gładka. Jeśli wolisz oliwki zielone, możesz przygotować tepenadę z ich użyciem według tego samego przepisu. Możesz też wymieszać oliwki czarne i zielone. Pastę podawaj z paluszkami chlebowymi (grissini), grzankami zrobionymi z bagietki lub z plackami tortilli zapieczonymi w piekarniku.

Zobacz także: Oliwa z oliwek – wartości odżywcze

Sylwestrowe menu: Śliwki w boczku

Kolejny prosty i szybki przepis, który z pewnością zachwyci wielu Twoich gości. Przygotuj tylko dwa składniki:

  • śliwki suszone drelowane
  • boczek pokrojony w cieniutkie plasterki

Każdą śliwkę owiń plasterkiem boczku (lub połową plasterka, jeśli masz duże plastry). Zepnij wykałaczką i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki w boczku zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Boczek powinien się stopić i być chrupiący. W razie konieczności wydłuż czas pieczenia. Taka przystawka najlepiej smakuje na ciepło, ale uważaj na gorącą śliwkę!

Przygotowanie całego menu sylwestrowego, które proponujemy, zajmie Ci około 2 godzin. Szybko i smacznie!

Szczęśliwego Nowego Roku!

Czytaj również: Pasta z awokado – na słono i na słodko

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj