kombucha
fot. elements.envato.com

Kombucha jest produkowana na całym świecie od tysięcy lat. Dostarcza niesamowitych korzyści zdrowotnych, pod warunkiem, że będziesz pił ją regularnie. Sprawdź, jak przygotować ją w domowym zaciszu!

Grzybek herbaciany: co to jest?

Symbiotyczna kultura bakterii i drożdży (SCOBY, grzybek herbaciany) jest podstawą kombuchy. Chroni napój przed zewnętrznymi zanieczyszczeniami i pomaga zachować odpowiednią konsystencję. Zastanawiasz się, jak ją przygotować? Skorzystaj z naszych podpowiedzi!

Kombucha: niezbędne składniki

Kombucha to słodko-kwaśny napój gazowany na bazie herbaty. Najpierw była warzona w Chinach, a następnie dotarła do Japonii i Rosji. W Europie stała się popularna na początku XX wieku.

Składniki:

  • 1,6 l czystej wody,
  • 100 g białego cukru,
  • 1 łyżka sypanej herbaty (lub 4 torebki czarnej herbaty),
  • 235 ml niepasteryzowanego, bezsmakowego startera (znajdziesz go w sklepach ze zdrową żywnością),
  • dwa szklane słoiki o pojemności 1.9 l,
  • filtry do kawy, ręczniki papierowe, serwetki, ściereczka muślinowa,
  • gumki.

Najpierw zagotuj wodę w czystym garnku, a następnie zdejmij z kuchenki i rozpuść w nim cukier. Teraz dodaj herbatę i pozostaw do zaparzenia. Poczekaj, aż woda ostygnie do temperatury pokojowej. Przelej posłodzoną herbatę do słoików, a później wlej kupiony starter. Upewnij się, że nic nie zostało na dnie buteleczki. Przykryj słoiki kilkoma warstwami ręczników, serwetek, filtrów lub ściereczek. Dzięki temu chronisz kombuchę przed owadami i zanieczyszczeniami. Zabezpiecz gumką i postaw napój w ciemnym, suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, na 1-4 tygodnie. Przechowuj SCOBY w oryginalnej herbacie, aż będzie gotowa do zaparzenia pierwszej partii. 

Domowa kombucha: pierwsza fermentacja

Jeśli przygotowałeś już SCOBY, nadszedł czas na pierwszą fermentację. Potrzebujesz: 3,3 l czystej wody, 200 g białego cukru, 8 torebek zielonej lub czarnej herbaty, 470 ml bezsmakowej kombuchy, 1 lub 2 grzybki herbacianego, dużego szklanego lub ceramicznego pojemnika, ręczników papierowych i gumek.

Zastanawiasz się, jak smakuje kombucha? Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku! Zagotuj wodę w garnku. Zdejmij z kuchenki i rozpuść w nim cukier. Dodaj torebki herbaty i pozostaw do zaparzenia. Poczekaj, aż woda osiągnie temperaturę pokojową. Czystymi rękami wyjmij grzybki herbaciane i połóż na równie czystym talerzu. Wlej słodką herbatę do pojemnika, a następnie wlej niesmakową kombuchę startową. Delikatnie włóż SCOBY do słoika, przykryj kilkoma warstwami ręcznika papierowego i zabezpiecz gumką. Postaw słoik w ciemnym, suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Poczekaj 6-10 dni. Delikatnie popijaj słodko-kwaśną herbatę przez słomkę. Zarezerwuj dwie szklanki z tej partii,  by wykorzystać je jako starter do następnej partii.

Jak wygląda druga fermentacja?

Wiele osób uważa, że druga fermentacja jest najlepszą częścią całego procesu. To właśnie tutaj dzieje się cała magia. Możesz tutaj bawić się słodkimi, owocowymi nutami, które nie tylko sprawią, że domowa kambucha będzie smakować lepiej niż ze sklepu. Dodatkowo zmaksymalizujesz korzyści zdrowotne napoju.

Składniki:

  • domowa kambucha z pierwszej fermentacji,
  • opcjonalny słodzik: 1-2 łyżki soku owocowego, plasterek pomarańczy, kawałek kandyzowanego imbiru, kawałek miętusa lub 1-2 łyżeczki miodu,
  • kilka butelek przeznaczonych do fermentacji.

Odcedź kambuchę i przelej do butelek, pozostawiając około 3,8 cm na górze. Dodaj wybrany słodzik i szczelnie zamknij pokrywkę. Postaw napój w ciemnym miejscu, by spokojnie sfermentował. Poczekaj 3-10 dni. W razie potrzeby odcedź owoce przed podaniem. Włóż miksturę do lodówki, by spowolnić proces nasycenia. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj