Święta to czas bliskości, miłości i odpoczynku od codzienności. To czas spędzany z rodziną przy suto nakrytym stole. Wśród życzeń bożonarodzeniowych i noworocznych jedno powtarza się zawsze – życzymy zdrowia. Później zasiadamy za świątecznym stołem i jemy…jemy…i jemy. Jak już nam się wydaje, że więcej nie wciśniemy, sięgamy jeszcze po serniczek. Niejednokrotnie takie obżarstwo kończy się niestrawnością, zgagą, wzdęciami czy bólem brzucha i bynajmniej nie wychodzi nam „na zdrowie”. Co zrobić, by nadchodzące Święta były „zdrowe” dla naszego organizmu i przy okazji nie przyniosły nam dodatkowych kilogramów na wadze? O tym w naszym poradniku.
Zdrowe Święta – porady
- Postaraj się samodzielnie wykonać wszystkie potrawy – w ten sposób będziesz wiedzieć z czego się składają. Jeśli nie masz czasu (lub ochoty) na świąteczne gotowanie, to kupując potrawy sprawdź ich skład. Unikaj żywności wysoko przetworzonej i tej, która w swoim składzie ma tajemnicze produkty. Pamiętaj – im prostszy skład, tym lepszy!
- Do potraw dodaj kminek i majeranek, które dobrze działają na trawienie.
- Przygotowując świąteczne potrawy postaraj się je troszeczkę „odchudzić” – a konkretnie:
- ryba nie musi być smażona, pyszna jest również pieczona;
- śledź nie musi pływać w oleju, tylko może być nim polany;
- kompot z suszu posłodź minimalnie lub zamień biały cukier na miód. A może Tobie i domownikom posmakuje wersja bez dodatkowej słodyczy – spróbuj;
- robiąc ciasta ogranicz trochę ilość cukru – na przykład zamiast całej szklanki cukru, daj ¾ szklanki. Smak ciasta nie zmieni się znacząco, a Ty już trochę je „odchudzisz”. Możesz również zamiast cukru zastosować jego zdrowsze zamienniki – erytrytol, ksylitol czy miód;
- pierogi podawaj ugotowane, a nie smażone. Wystarczy, że wrzucisz przygotowane i ugotowane wcześniej pierogi na wrzątek. W ten sposób będą smakowały jakby dopiero były zrobione;
- możesz postawić na produkty pełnoziarniste. Smak pierogów z mąki razowej będzie się różnił od tych tradycyjnych, ale pierogi takie na pewno będą zdrowsze;
- zrób sałatki na bazie świeżych warzyw i zamiast majonezu, użyj oliwy z oliwek;
- zamiast tradycyjnego mięsnego pasztetu, zrób pasztet wegetariański. Pasztety z soczewicy, selera czy cukinii są wyśmienite. I możesz je podać na wigilię!
- Zachowaj umiar! To podstawowa zasada. Ale jak zachować umiar, gdy na wigilijnym stole mamy 12 potraw do wypróbowania, a świąteczny stół ugina się pod ilością smacznych wiktuałów? Możesz spróbować wszystkiego na co masz ochotę, ale w małych porcjach! Unikaj też zagryzania potraw chlebem.
- Nie spiesz się z jedzeniem! Jedz powoli, małymi kęsami i zachowaj odstęp czasowy pomiędzy kolejnymi daniami.
- Nie zapomnij o ruchu! Bynajmniej nie mowa tu o męczących treningach, które pozwoliłyby na bieżąco spalić nadprogramowe kalorie. Wybierz się na spacer z rodziną! Świeże powietrze i umiarkowana aktywność fizyczna będzie idealnym rozwiązaniem.
- Naucz się odmawiać! Jeśli nie masz na coś ochoty – nie jedz tego! Nic na siłę. W Święta jest tyle smacznych potraw, że naprawdę nie musisz jeść tego, co Ci nie smakuje.
- Nie siedź cały czas za stołem, na którym jest mnóstwo pokus.
- Ogranicz alkohol! Nasz organizm w pierwszej kolejności będzie spalał alkohol, a jedzenie (dużo jedzenia) będzie się odkładało pod postacią tłuszczu. Dodatkowo zbyt duża ilość alkoholu może wywołać ból głowy oraz problemy żołądkowe.
- Pij dużo wody! Zrezygnuj z wszelkich słodkich napoi gazowanych.
- Pij zioła, które wspomagają trawienie – idealnie sprawdzi się napar z mięty, melisy lub rumianku.
Święta Bożego Narodzenia są raz w roku i nie jest to czas, by restrykcyjnie trzymać się diety. Wiadomo, wszystko jest dla ludzi, a w święta nie da się mało jeść. Warto jednak zastosować się przynajmniej do dwóch punktów z powyższej listy, by nie czuć się ociężale i nie nabawić się problemów trawiennych. Niech zdrowe to będą Święta!
Czytaj również: Śledzie – pożywne i zdrowe ryby morskie