Łosoś to ryba, która jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Zawiera dużo kwasów Omega 3, które pozytywnie wpływają na nasz układ krążenia oraz pracę mózgu. Łosoś jedzony regularnie zmniejsza też ryzyko chorób nowotworowych i zapobiega stanom zapalnym. Ponadto jest źródłem wysokiej jakości białka, a także witamin z grupy B, witaminy D3 oraz składników mineralnych tj. fosfor, potas, selen.

Łososia można przyrządzić na wiele sposobów – smażony, pieczony, surowy, wędzony czy gotowany – zawsze jest pyszny. Zapraszamy Was dzisiaj na obiad z łososiem w roli głównej. Łosoś z piekarnika z opiekanymi ziemniakami i brokułami poleca się na niedzielny obiad!

Komponujemy pełnowartościowy obiad

Pełnowartościowy i dobrze zbilansowany posiłek powinien zawierać wszystkie 3 główne makroskładniki – węglowodany, białka i tłuszcze, które odżywią nasz organizm i dadzą nam energię. Węglowodany są podstawowym źródłem energii, dlatego to ich powinno być najwięcej w naszym obiedzie. Białka biorą udział w budowaniu tkanki mięśniowej, pracy hormonów oraz odporności. Tłuszcze z kolei są niezbędne dla utrzymania prawidłowej termoregulacji organizmu, zwiększają przyswajalność witamin i stanowią dla nas swoisty „magazyn” energetyczny.

W naszym obiedzie łosoś będzie stanowił źródło białka i tłuszczów, zaś ziemniaki i brokuły zapewnią nam właściwe spożycie węglowodanów.

Czytaj również: Zdrowe frytki – z piekarnika, z batatów i warzyw korzeniowych

Łosoś z piekarnika z opiekanymi ziemniakami i brokułami – przepis

Poniżej przedstawiamy przepis na niezwykle aromatycznego łososia, który smakuje dorosłym i dzieciom. Przy pieczeniu łososia bardzo ważna jest temperatura oraz czas pieczenia.

Składniki na dwie porcje:

  • 300g filetu łososia
  • łyżka sosu sojowego jasnego (10g)
  • łyżeczka syropu klonowego (10g)
  • łyżeczka nasion sezamu (około 5g)
  • przyprawy: sól, pieprz, sól himalajska, imbir w proszku
  • 4 średniej wielkości ziemniaki (po obraniu 350g)
  • łyżka oleju (10g)
  • 350g brokuła

Przygotuj marynatę do łososia. Wymieszaj sos sojowy z syropem klonowy (możesz użyć też płynnego miodu) i dodaj przyprawy: sól, pieprz i imbir. Usuń skórę z łososia (jeśli ją posiada), umyj filet pod bieżącą wodą i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Rybę włóż do marynaty i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Im dłużej będziesz marynować łososia, tym będzie smaczniejszy! Na pół godziny przed pieczeniem wyciągnij łososia z lodówki, posyp go sezamem i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze części. Idealne będą małe kawałki „na jeden gryz” – wtedy upieką się w tym samym czasie co ryba. Jeśli wolisz większe kawałki ziemniaków, wystarczy, że włożysz je do piekarnika 10 minut wcześniej. Pokrojone ziemniaki zalej zimną wodą i gotuj je do momentu zagotowania wody. Odcedź ziemniaki i pozostaw w garnku przez chwilę, żeby odparowały z nadmiaru wody. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia, polej olejem i posyp solą himalajską.

Brokuły umyj i ugotuj na parze. Pamiętaj, by ich nie rozgotować!

Piekarnik nastaw na 200 stopni Celsjusza (opcja z termoobiegiem). Gdy się nagrzeje, włóż naczynia (bez przykrywania) z łososiem i ziemniakami na średnią półkę i piecz przez 20 minut. Po tym czasie łosoś jest już gotowy! Jeśli chcesz przyrumienić nieco ziemniaczki, nastaw jeszcze piekarnik na 5 minut z opcją górnej grzałki. W tym czasie nasz łosoś jeszcze lepiej przejdzie smakiem.

Łososia podawaj z opiekanymi ziemniakami i z ugotowanymi na parze brokułami.

Smacznego 😊

Zobacz także: Łosoś – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Źródło zdjęcia: <a href=’https://pl.freepik.com/zdjecia/jedzenie’>Jedzenie zdjęcie utworzone przez valeria_aksakova – pl.freepik.com</a>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj