Superfood to termin używany na określenie produktów spożywczych pochodzenia naturalnego, które są bogate w składniki odżywcze pozytywnie wpływające na zdrowie człowieka. Takim produktem jest moringa – roślina o szerokim zastosowaniu w fitoterapii (ziołolecznictwo).
Moringa olejodajna, zwana również drzewem chrzanowym, to gatunek drzewa spotykanego w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Posiada imponujący zakres właściwości leczniczych, przez co jest cenioną rośliną na całym świecie. Prawie wszystkie części tego drzewa (liście, korzeń, kora, stąki, kwiaty, nasiona i olej z nasion) można wykorzystać jako źródło pożywienia o właściwościach farmakologicznych. Wykorzystuje się je również w kosmetologii. Niestety, w Polsce moringa jest mało popularna, ale coraz częściej można spotkać sproszkowane liście moringa na półkach ze zdrową żywnością. Zobacz, dlaczego warto po nie sięgnąć!
Wartości odżywcze liści moringa
Powszechnie wiadomo, że produkty poddawane obróbce termicznej często tracą swoje właściwości odżywcze. Ale nie liście moringa! Co więcej, w badaniach wykazano, że ugotowane lub sproszkowane liście moringa miały trzy razy więcej biodostępnego żelaza niż liście surowe[1]. A jeśli mowa o żelazie, to znany z bogactwa tego składnika szpinak, nie umywa się do liści moringa, które w 100 gramach mają go 25 razy więcej!
Liście moringa zawierają również[2]:
- 10 razy więcej witaminy A niż marchew,
- 12 razy więcej witamin C niż pomarańcza,
- 17 razy więcej wapnia niż mleko krowie,
- 15 razy więcej potasu od banana,
- 9 razy więcej białka niż jogurt naturalny
Wartości odżywcze dla 100g sproszkowanych liści moringa[3]: | |
Energia | 205 kcal |
Węglowodany | 38,2 g |
Białko | 27,1 g |
Błonnik | 19,2 g |
Tłuszcz | 2,3 g |
Witamina A | 25 mg |
Witamina B1 | 2,64 mg |
Witamina B2 | 20,5 mg |
Witamina B3 | 8,2 mg |
Witamina C | 17,3 mg |
Witamina E | 113 mg (2%) |
Wapń | 2,003 mg |
Żelazo | 28,2 mg (ponad 100% DRWS) |
Magnez | 368 mg (100% DRWS) |
Fosfor | 204 mg (30%) |
Potas | 1,324 mg |
Miedź | 0,57 mg |
Siarka | 870 mg |
Kwas szczawiowy | 1600 mg |
Arginina | 1325 mg |
Histydyna | 613 mg |
Lizyna | 1325 mg |
Tryptofan | 425 mg |
Fenyloalina | 1388 mg |
Metionina | 350 mg |
Treonina | 1188 mg |
Leucyna | 1950 mg |
Izoleucyna | 825 mg |
Walina | 1063 mg |
Liście moringa dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią
Kobiety w ciąży i karmiące piersią często narażone są na niedobory różnych substancji odżywczych. Najczęściej borykają się z niedoborem żelaza i muszą przyjmować w ciąży jego suplementy. Tymczasem 6 łyżek proszku z liści moringa zaspokoi w 100% dzienne referencyjne zapotrzebowanie kobiet w ciąży i karmiących piersią na żelazo i wapń. Natomiast jedna łyżka stołowa sproszkowanych liści moringa (8g) dostarczy dzieciom w wieku 1 -3 lata 14% dziennego zapotrzebowania na białko, 40% wapnia, 23% żelaza i prawie 100% zapotrzebowania na witaminę A[4]. Na Filipinach liście moringa znane są jako „najlepszy przyjaciel matki” – są zalecane w przeciwdziałaniu anemii i w usprawnieniu procesów laktacyjnych[5]. Jednakże, czasami to co cenne, może się okazać w niektórych przypadkach zgubne, dlatego kobiety w ciąży powinny skonsultować z lekarzem ilość spożywanej moringi.
Antyoksydacyjne właściwości
Liście moringa są bogate w antyoksydanty. Posiadają ponad 40 różnych związków przeciwutleniających, które chronią organizm człowieka przed działaniem wolnych rodników. Dlaczego to tak istotne? Ponieważ wysoki poziom wolnych rodników zwiększa stres oksydacyjny w organizmie, co z kolei prowadzi do różnych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy cukrzyca typu 2. Przeprowadzone w 2010 roku badania empiryczne wykazały, że spożywanie 8g sproszkowanych liści moringa przez 40 dni zmniejszyło wśród badanych stężenie glukozy we krwi o średnio 28%[6]. Liście moringa warto więc włączyć do menu w diecie dla cukrzyka.
Inne właściwości zdrowotne
Ze względu na bogactwo składników odżywczych liście moringa działają stymulująco na serce i układ krążenia. Obecność chlorofilu pomaga oczyścić organizm i zwiększa naszą odporność. Liście moringa posiadają również właściwości przeciwnowotworowe, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, przeciwwrzodowe i moczopędne. Ich regularne spożywanie reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze[7].
Gdzie kupić i jak spożywać liście moringa
Liście moringa można kupić w formie sproszkowanej lub w tabletkach. W sklepach internetowych koszt proszku moringa to około 6-8 zł za 100 gram. Kapsułki w opakowaniach po 120 sztuk kosztują średnio 50zł. W porównaniu do korzyści zdrowotnych jakie oferuje nam moringa, nie jest to wygórowana cena.
Sproszkowana moringa jest świetnym dodatkiem do koktajli, owsianek, zup i innych potraw wytrawnych. W zasadzie możesz nią posypać co tylko chcesz – na zdrowie!
Zobacz także: Matcha – sproszkowana zielona herbata na odchudzanie
Źródła:
[1] Ahmad Faizal Abdull Razis1,2*, Muhammad Din Ibrahim2 , Saie Brindha Kntayya, +HDOWK%HQHÀWVRIMoringa oleifera, DOI:http://dx.doi.org/10.7314/APJCP.2014.15.20.8571.
[2] Fuglie LJ (1999). The Miracle Tree: Moringa oleifera: Natural Nutrition for the Tropics. Church World Service, Dakar. pp. 68; revised in 2001 and published as The Miracle Tree: The Multiple Attributes of Moringa, pp. 172
[3] Martin L. Price, The Moringa Tree, ECHO Technical Note, ebook_moringa.pdf (miracletrees.org).
[4] Martin L. Price, The Moringa Tree, ECHO Technical Note, ebook_moringa.pdf (miracletrees.org).
[5] Anwar, F., Latif, S., Ashraf, M. and Gilani, A.H. (2007), Moringa oleifera: a food plant with multiple medicinal uses. Phytother. Res., 21: 17-25. https://doi.org/10.1002/ptr.2023
[6] Stohs SJ, Hartman MJ. Review of the Safety and Efficacy of Moringa oleifera. Phytother Res. 2015 Jun;29(6):796-804. doi: 10.1002/ptr.5325. Epub 2015 Mar 24. PMID: 25808883; PMCID: PMC6680322.
[7] Anwar, Farooq & Latif, Sajid & Ashraf, Muhammad & Gilani, Anwar-ul. (2007). Moringa oleifera: A food plant with multiple medicinal uses. Phytotherapy research : PTR. 21. 17-25. 10.1002/ptr.2023.