Superfood to termin używany na określenie produktów spożywczych pochodzenia naturalnego, które są bogate w składniki odżywcze pozytywnie wpływające na zdrowie człowieka. Takim produktem jest moringa – roślina o szerokim zastosowaniu w fitoterapii (ziołolecznictwo).

Moringa olejodajna, zwana również drzewem chrzanowym, to gatunek drzewa spotykanego w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Posiada imponujący zakres właściwości leczniczych, przez co jest cenioną rośliną na całym świecie. Prawie wszystkie części tego drzewa (liście, korzeń, kora, stąki, kwiaty, nasiona i olej z nasion) można wykorzystać jako źródło pożywienia o właściwościach farmakologicznych. Wykorzystuje się je również w kosmetologii. Niestety, w Polsce moringa jest mało popularna, ale coraz częściej można spotkać sproszkowane liście moringa na półkach ze zdrową żywnością. Zobacz, dlaczego warto po nie sięgnąć!

Wartości odżywcze liści moringa

Powszechnie wiadomo, że produkty poddawane obróbce termicznej często tracą swoje właściwości odżywcze. Ale nie liście moringa! Co więcej, w badaniach wykazano, że ugotowane lub sproszkowane liście moringa miały trzy razy więcej biodostępnego żelaza niż liście surowe[1]. A jeśli mowa o żelazie, to znany z bogactwa tego składnika szpinak, nie umywa się do liści moringa, które w 100 gramach mają go 25 razy więcej!

Liście moringa zawierają również[2]:

  • 10 razy więcej witaminy A niż marchew,
  • 12 razy więcej witamin C niż pomarańcza,
  • 17 razy więcej wapnia niż mleko krowie,
  • 15 razy więcej potasu od banana,
  • 9 razy więcej białka niż jogurt naturalny

 

Wartości odżywcze dla 100g sproszkowanych liści moringa[3]:
Energia 205 kcal
Węglowodany 38,2 g
Białko 27,1 g
Błonnik 19,2 g
Tłuszcz 2,3 g
Witamina A 25 mg
Witamina B1 2,64 mg
Witamina B2 20,5 mg
Witamina B3 8,2 mg
Witamina C 17,3 mg
Witamina E 113 mg (2%)
Wapń 2,003 mg
Żelazo 28,2 mg (ponad 100% DRWS)
Magnez 368 mg (100% DRWS)
Fosfor 204 mg (30%)
Potas 1,324 mg
Miedź 0,57 mg
Siarka 870 mg
Kwas szczawiowy 1600 mg
Arginina 1325 mg
Histydyna 613 mg
Lizyna 1325 mg
Tryptofan 425 mg
Fenyloalina 1388 mg
Metionina 350 mg
Treonina 1188 mg
Leucyna 1950 mg
Izoleucyna 825 mg
Walina 1063 mg

 

Liście moringa dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią

Kobiety w ciąży i karmiące piersią często narażone są na niedobory różnych substancji odżywczych. Najczęściej borykają się z niedoborem żelaza i muszą przyjmować w ciąży jego suplementy. Tymczasem 6 łyżek proszku z liści moringa zaspokoi w 100% dzienne referencyjne zapotrzebowanie kobiet w ciąży i karmiących piersią na żelazo i wapń. Natomiast jedna łyżka stołowa sproszkowanych liści moringa (8g) dostarczy dzieciom w wieku 1 -3 lata 14% dziennego zapotrzebowania na białko, 40% wapnia, 23% żelaza i prawie 100% zapotrzebowania na witaminę A[4]. Na Filipinach liście moringa znane są jako „najlepszy przyjaciel matki” – są zalecane w przeciwdziałaniu anemii i w usprawnieniu procesów laktacyjnych[5]. Jednakże, czasami to co cenne, może się okazać w niektórych przypadkach zgubne, dlatego kobiety w ciąży powinny skonsultować z lekarzem ilość spożywanej moringi.

Antyoksydacyjne właściwości

Liście moringa są bogate w antyoksydanty. Posiadają ponad 40 różnych związków przeciwutleniających, które chronią organizm człowieka przed działaniem wolnych rodników.  Dlaczego to tak istotne? Ponieważ wysoki poziom wolnych rodników zwiększa stres oksydacyjny w organizmie, co z kolei prowadzi do różnych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy cukrzyca typu 2. Przeprowadzone w 2010 roku badania empiryczne wykazały, że spożywanie 8g sproszkowanych liści moringa przez 40 dni zmniejszyło wśród badanych stężenie glukozy we krwi o średnio 28%[6]. Liście moringa warto więc włączyć do menu w diecie dla cukrzyka.

Inne właściwości zdrowotne

Ze względu na bogactwo składników odżywczych liście moringa działają stymulująco na serce i układ krążenia. Obecność chlorofilu pomaga oczyścić organizm i zwiększa naszą odporność. Liście moringa posiadają również właściwości przeciwnowotworowe, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, przeciwwrzodowe i moczopędne. Ich regularne spożywanie reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze[7].

Gdzie kupić i jak spożywać liście moringa

Liście moringa można kupić w formie sproszkowanej lub w tabletkach. W sklepach internetowych koszt proszku moringa to około 6-8 zł za 100 gram. Kapsułki w opakowaniach po 120 sztuk kosztują średnio 50zł. W porównaniu do korzyści zdrowotnych jakie oferuje nam moringa, nie jest to wygórowana cena.

Sproszkowana moringa jest świetnym dodatkiem do koktajli, owsianek, zup i innych potraw wytrawnych. W zasadzie możesz nią posypać co tylko chcesz – na zdrowie!

Zobacz także: Matcha – sproszkowana zielona herbata na odchudzanie

Źródła:

[1] Ahmad Faizal Abdull Razis1,2*, Muhammad Din Ibrahim2 , Saie Brindha Kntayya, +HDOWK%HQHÀWVRIMoringa oleifera, DOI:http://dx.doi.org/10.7314/APJCP.2014.15.20.8571.

[2] Fuglie LJ (1999). The Miracle Tree: Moringa oleifera: Natural Nutrition for the Tropics. Church World Service, Dakar. pp. 68; revised in 2001 and published as The Miracle Tree: The Multiple Attributes of Moringa, pp. 172

[3] Martin L. Price, The Moringa Tree, ECHO Technical Note, ebook_moringa.pdf (miracletrees.org).

[4] Martin L. Price, The Moringa Tree, ECHO Technical Note, ebook_moringa.pdf (miracletrees.org).

[5] Anwar, F., Latif, S., Ashraf, M. and Gilani, A.H. (2007), Moringa oleifera: a food plant with multiple medicinal uses. Phytother. Res., 21: 17-25. https://doi.org/10.1002/ptr.2023

[6] Stohs SJ, Hartman MJ. Review of the Safety and Efficacy of Moringa oleifera. Phytother Res. 2015 Jun;29(6):796-804. doi: 10.1002/ptr.5325. Epub 2015 Mar 24. PMID: 25808883; PMCID: PMC6680322.

[7] Anwar, Farooq & Latif, Sajid & Ashraf, Muhammad & Gilani, Anwar-ul. (2007). Moringa oleifera: A food plant with multiple medicinal uses. Phytotherapy research : PTR. 21. 17-25. 10.1002/ptr.2023.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj