Jak zrobić jajko sadzone

Jajko sadzone to doskonały i szybki pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Większość mężczyzn nie radzi sobie ze zrobieniem tego dania, ale nie mają się co martwić – bowiem niektóre kobiety też mają z tym problem. Chcesz być mistrzem sadzonego jaja? Przeczytaj ten poradnik.

Wstęp do sadzonego jajka

Jajka sadzone można przygotować na wiele sposobów. Oprócz zwykłego oleju czy masła może być przyrządzone w wersji wzbogaconej, czyli na boczku lub kiełbasie. Ale póki co to już wyższa szkoła jazdy. Jajko jest idealną potrawą serwowaną na śniadanie – jest pyszne, pożywne, dostarcza naszemu organizmowi dużo białka i energii potrzebnej do funkcjonowania przez cały dzień. Takie jajko można zrobić na dwa sposoby – na twardo i miękko w zależności od preferencji.

Czego potrzebujesz?

Jeżeli masz pustą lodówkę musisz się wybrać na zakupy, bowiem głównym składnikiem tej potrawy są jajka. Najlepsze będą te ekologiczne (z cyfrą 0), ponieważ wtedy jakość jajek jest o wiele wyższa.

Następnie zastanów się, na czym będziesz smażył jajka. Masz do wyboru olej, masło, boczek i kiełbasę. Te dwa ostatnie gwarantują pyszny aromat naszych jajek.

Dodatkowo pamiętaj o soli i pieprzu do smaku.

Niebagatelną rzeczą jest też dobra, nieprzywierająca patelnia, w którą warto zainwestować, bo będzie to zakup na lata. Masz wszystko? To jedziemy dalej.

Jak usmażyć jajka?

Rozgrzej patelnię. Jeżeli postanowiłeś smażyć jajka na oleju lub maśle to rozgrzej ten tłuszcz na patelni. Następnie wbij na niego jajka.

Jeżeli wybrałeś boczek lub kiełbasę, to pokrój je w plastry i połóż na patelni w celu wytopienia się tłuszczu. Jeżeli boczek lub kiełbasą są zbyt chude możesz dodać łyżkę masła. Po przyrumienieniu z jednej strony naszej wędliny przewróć ją na drugą stronę i wtedy wbij do niej jajka.

Po wbiciu jajek należy je posolić do smaku (pamiętaj, że boczek i kiełbasa mogą już być słone). Następnie patelnię przykryj przykrywką i smaż jajka na niewielkim ogniu. Jajka należy cały czas uważnie obserwować. Gdy chcesz uzyskać jajko na miękko wystarczy wyczuć moment, kiedy białko się zetnie i zdjąć je z patelni. Jajko na twardo trzeba jeszcze trochę potraktować wysoką temperaturą. W tym celu, gdy białko się zetnie należy wyłączyć ogień i pozostawić przykrytą patelnie, aby temperatura działała na potrawę. W takim procesie żółtko jajka się szybko zetnie.

Gotowe jajka przełóż łopatką na talerz. Możesz je posypać szczypiorkiem lub prażoną cebulką. Podawaj je z tostami, pieczarkami lub pieczywem.

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię