Matcha

Matcha to sproszkowana wersja zielonej herbaty, zyskująca na popularności, ponieważ oferuje liczne korzyści zdrowotne. W Japonii znana jest od wieków. Dziś stanowi nieodłączny element japońskiej sztuki kulinarnej, jako składnik gorących i zimnych napojów oraz różnych wypieków. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.

Co to jest matcha?

Najlepsze odmiany matchy pochodzą z Japonii, szczególnie z południowej części kraju. To wysokiej jakości sproszkowana zielona herbata. Krzewy herbaciane przykrywane są na kilka dni przed zbiorem, by osłonić je przed światłem słonecznym. Dzięki temu w roślinach wzrasta poziom chlorofilu, co sprawia, że liście mają piękny, żywy odcień zieleni. 

Po zebraniu liści należy je wysuszyć, a następnie drobno zmielić na delikatny proszek. Można go następnie dokładnie wymieszać z gorącą wodą lub gorącym mlekiem.

Jaka jest różnica między matchą a zwykłą, zieloną herbatą?

Pijąc matchę, spożywamy całe liście zielonej herbaty, w ten sposób dostarczając do organizmu wszystkie składniki odżywcze zawarte w roślinie (aminokwasy, minerały, witaminy, błonnik i przeciwutleniacze). W przypadku normalnie parzonej herbaty tylko 10-20% tych składników jest wchłanianych przez organizm, ponieważ większość z nich nie jest rozpuszczalna.

Czy matcha ułatwia odchudzanie?

Pobudza metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu. Jak dowodzą badania, pozwala nawet 4 razy szybciej spalić kalorie, jednocześnie nie obciążając organizmu. Nie podnosi ciśnienia krwi i nie przyspiesza pulsu, dlatego jest bezpieczną alternatywą dla wielu suplementów. Zielona herbata może również zwiększyć termogenezę, czyli tempo spalania kalorii przez organizm o ponad 20% dziennego wydatku energetycznego. W ten sposób ułatwia odchudzanie i utrzymanie prawidłowej wagi. 

To także świetna alternatywa dla popularnej kawy latte. Duży kubek kawy może liczyć nawet 230 kalorii, podczas gdy kubek tradycyjnej matchy ma mniej niż 20 kalorii. Co ciekawe, herbata daje podobny zastrzyk energii, dzięki właściwościom termogenicznym i dużej zawartości katechin. 

Katechiny i odchudzanie

Katechiny są przeciwutleniaczami odpowiedzialnymi za łagodzenie stanu zapalnego. Nie tylko walczą z wolnymi rodnikami i zmniejszają stres oksydacyjny, ale również obniżają ryzyko Alzheimera, nowotworów i chorób układu krążenia. Mogą też przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej podczas treningu. W połączeniu z kofeiną pobudzają tempo metabolizmu.

Jak zrobić zieloną herbatę matcha?

Doprowadź do wrzenia 100 ml (około ⅓ szklanki) przefiltrowanej lub źródlanej wody. Teraz odłóż czajnik na blat i ostudź przez 2-3 minuty. Umieść ½ łyżeczki proszku matcha w małej misce. Dodaj odrobinę gorącej wody i wymieszaj bambusową trzepaczkę, by uzyskać gładką pastę. Ewentualnie możesz wymieszać go łyżką lub tradycyjną trzepaczką, musisz się jednak liczyć z tym, że nie otrzymasz spienionego napoju.

Pamiętaj, by nie zalewać jej wrzącą wodą, w przeciwnym razie stanie się gorzka. Dodaj pozostałą wodę do miski i wymieszaj bambusową trzepaczką, dopóki nie zobaczysz piany. Popijaj, delektuj się i ciesz wyjątkowym smakiem.

Wiele osób zastanawia się, jak ją parzyć. Miłośnicy tego napoju twierdzą, że jeśli wydłuży się czas parzenia do około 5-8 minut, zyska właściwości relaksujące, dzięki L-teaninie.

 

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię