Jak zrobić omlet

Omlet to szybkie danie. Było już znane w starożytnym Rzymie, a udoskonalili je Francuzi. Historia omleta w Polsce rozpoczęła się za pośrednictwem Marysieńki Sobieskie, która propagowała to danie podczas swoich podróży. Robi się go z ubitych jajek i smaży na gorącym tłuszczu na dużym ogniu. Omlety można serwować na śniadanie, jako przystawki, podwieczorki i kolacje. Zaletą omleta jest również fakt, iż to potrawa lekkostrawna.

Przepis na klasycznego omleta

Jeżeli zwykła jajecznica już Ci się znudziła, pokuś się o zrobienie omleta. Można go zrobić w dwóch wersjach – słodkiej i słonej z różnymi dodatkami. Do wersji słonej można dodać odrobinę pieprzu, do słodkiej będzie pasował cynamon, miód oraz gałka muszkatołowa.

Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1-2 łyżeczki masła
  • sól i pieprz (pieprz opcjonalnie)

Sposób przygotowania omleta

Wbijamy jaja do dużej miseczki i roztrzepujemy je bardzo dokładnie trzepaczką lub widelcem z wodą, solą i pieprzem. Następnie na nagrzaną już patelnie dodajemy masło, aby się rozpuściło, ale nie zarumieniło. Na tak przygotowaną patelnię wlewamy wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Smażymy do przyrumienienia i ścięcia się boków omletu. Wtedy możemy sobie pomóc i podważać drewnianą łopatką boki omleta tak, aby masa jajeczna, która jest jeszcze płynna dostała się pod spód omleta i ścięła. Gdy cały omlet będzie już ścięty, to znaczy że jest gotowy.

Ten przepis można modyfikować wedle uznania. Na przykład znając trzy odmiany omletów, czyli francuskie, hiszpańskie i angielskie można pokusić się o wiele kombinacji i je urozmaicać wedle uznania:

  • Omlety francuskie – omlet przyrządza się z masy jajecznej i smaży na patelni. Do gotowego omletu (złożonego na pół) wkłada się gorące dodatki, np., szparagi, szpinak, ziemniaki.
  • Omlety hiszpańskie – najpierw przyrządza się masę jajeczną a następnie do gotowej masy dodaje się dodatki, na jakie mamy ochotę (pieczarki, pomidory itp.). Tak powstałą masę wlewamy na gorącą patelnię i smażymy. Podajemy na talerzu jak duży placek.
  • Omlety angielskie – przyrządza się je z oddzielnie ubitych żółtek i białek delikatnie połączonych ze sobą. Następnie podczas smażenia należy wyczuć moment, i gdy spód będzie już przyrumieniony a góra omleta jeszcze nie ścięta – wkładamy go z patelnią do piekarnika na około 60 sekund.

Omlety można nadziewać konfiturami, kłaść na nie bitą śmietanę a na nią owoce i różnego rodzaju polewy. W wersji na słono mogą to być warzywa wedle uznania, sosy mięsne, grzyby i wszystko, co nam przyjdzie go głowy.

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię