Jak gotować ryż

Ryż to doskonały dodatek do wielu dań. Króluje w kuchni azjatyckiej – chińskiej, tajskiej, czy japońskiej. Podawany jest pod wieloma postaciami – gotowany i smażony. Świetnie sprawdza się zarówno w daniach głównych, jak i w deserach. Jak przyrządzić go idealnie?

Na świecie znane jest około 10 tysięcy odmian ryżu. Wyróżnia się go w zależności od czasu dojrzewania (od 100 do 120 dni), kraju pochodzenia, czystości, czy długości ziaren. Jest bardzo dobrym uzupełnieniem diety i może być spożywany także przez diabetyków. Nie zawiera gluteny i posiada najmniejszą zawartość tłuszczu ze wszystkich ziaren. Poddany obróbce Parboiled zachowuje większość składników odżywczych i minerałów. Ponadto jest lekkostrawny i ma dużą zawartość białka, stąd w wielu kulturach stanowi podstawę diety.

To z jakiego kraju pochodzi nasz ryż, decyduje o sposobie uprawy – sadzenia, zbierania i przechowywania ziaren. Czystość ryżu określa, jak wiele ziaren nadaje się do spożycia. Ze względu na kolor wyróżnia się ryż czarny pochodzenia indonezyjskiego, czerwony – pochodzi z Camargue oraz zielony ryż Aplati.  Z długości wyróżniamy ryże długoziarniste, średnioziarniste i krótkoziarniste.

Gotowanie ryżu zależy przede wszystkim od rodzaju, po jaki sięgniemy. Każdy jednak po ugotowaniu zwiększa swoją objętość prawie trzykrotnie, ponieważ absorbuje wodę w której się gotował, dlatego będzie idealnym uzupełnieniem diety, dając uczucie sytości na dłużej. Zdolność absorpcji wody sprawia także, że ryż gotowany w przyprawach, np. curry będzie łapał także smak otaczających go dodatków. Ryż gotujemy we wrzącej wodzie, a jej ilość musimy dobrać, tak by ryż nie pochłonął jej w całości. Przyjmuje się, że na 100 gram ryżu, używa się 1 litra wody.

Ryż biały – ma delikatny smak i gotuje się najszybciej ze wszystkich – 10-15 minut. Uzyskiwany jest  po usunięciu wierzchniej warstwy ziarna.

Ryż brązowy (naturalny) – najmniej przetworzony, dlatego też zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Gotuje się stosunkowo długo – około 30 minut. Jest ceniony przez wegetarian i dietetyków.

Ryż basmati – to długoziarnisty ryż, który jest ceniony ze względu na delikatny smak. Gotuje się około 15 minut.

Ryż jaśminowy – delikatny ryż długoziarnisty o intensywnym aromacie, od którego pochodzi nazwa. Nadaje się świetnie do owoców morza i ryb, a gotować go należy około 15 minut.

Ryż Parboiled – ten twardy ryż gotuje się około 10-20 minut, a po ugotowaniu pozostaje sypki. Dzięki technice pozyskiwania ziaren pod gorącą parą pod ciśnieniem, zachowuje większość składników odżywczych. Bardzo dobrze sprawdza się w sałatkach i deserach.

Ryż Arborio (do risotto) – dzięki szerokiemu kształtowi łatwo pochłania smak otaczających do przypraw i składników. Należy do podsmażyć na oliwie, aż ziarna staną się przezroczyste, a następnie gotować powoli dolewając kolejne porcje bulionu, tak by ryż powoli mógł wchłaniać bulion. Na 100 gram ryżu stosuje się około 1 litra bulionu (taka sama proporcja jak podczas gotowania pozostałych odmian ryżu w wodzie). Wywar powinno się wlewać po szklance i poczekać z następną porcją, aż ryż wchłonie cały płyn.

Ryż dziki – to pochodzące z Ameryki Południowej ziarna trawy wodnej w czarnym kolorze. Posiada intensywny zbożowy smak i aromat. Przez swój wygląd stanowi wspaniałe uzupełnienie wielu potraw. Gotuje się ponad 20 minut.

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię