Witamina E jest bardzo ważna dla naszego zdrowia. Ma wiele właściwości przeciwutleniających i pomaga w utrzymaniu układu odpornościowego w dobrym stanie. Jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc można regularnie dostarczać ją organizmowi poprzez zbilansowaną dietę. Dziś jednak coraz trudniej zadbać o zdrowie żywienie. Słabej jakości produkty i brak czasu na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków może prowadzić do niedoborów witaminy E. Jak je rozpoznać i w jaki sposób uzupełnić ten cenny składnik?

Objawy niedoboru witaminy E

Witamina E jest niezbędna dla centralnego układu nerwowego. To jeden z głównych przeciwutleniaczy organizmu, a jego niedobór powoduje stres oksydacyjny, który może prowadzić do osłabienia mięśni. Jeśli będziemy czuć przewlekłe zmęczenie, zaczniemy mieć trudności z koordynacją lub chodzeniem, może to oznaczać poważny niedobór witaminy E. W niektórych przypadkach pojawia się mrowienie oraz drętwienie – uszkodzenie włókien nerwowych uniemożliwia nerwom prawidłowe przekazywanie sygnałów, powodując te niekomfortowe odczucia.

Niedobory witaminy E odpowiadają również za pogorszenie widzenia. Brak tego cennego składnika osłabia receptory światła w siatkówce i innych komórkach oka. Z czasem może to prowadzić nawet do poważnego uszkodzenia wzroku. Często brak witaminy E przejawia się w problemach z układem odpornościowym. Powoduje m.in. dłuższe gojenie się ran. Jego symptomem mogą być także wypadające włosy, psujące się zęby, kłopoty z zajściem w ciążę oraz anemia.

Witamina E – uzupełnianie niedoborów

Wiele popularnych produktów spożywczych dostarcza organizmowi witaminę E. Jedne z najlepszych źródeł tego cennego składnika to orzechy, nasiona i oleje roślinne. Duże ilości dostarczają również zielone warzywa liściaste oraz zboża. Niektóre firmy spożywcze dodają witaminę E do produktów takich jak wzbogacone płatki zbożowe czy soki owocowe. Jeśli więc pojawią się problemy związane z niedoborem witaminy E, szybko można je uzupełnić, włączając do swojej diety m.in.: ziarna słonecznika, orzechy włoskie, migdały, masło orzechowe, szpinak, brokuły lub kiwi.

Coraz popularniejszym sposobem uzupełniania niedoborów witaminy E (www.auraherbals.pl) jest również jej suplementacja. Jeśli się na nią zdecydujemy, warto sięgać po produkty z dobrym, naturalnym składem od zaufanych marek. Można również skonsultować się z lekarzem i zapytać go o zasady suplementacji. Zwykle wystarczy np. kilka kropel dziennie witaminy E w płynie, by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten cenny składnik.

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię