Jakim jednym słowem można określić chałwę? „Słodycz” to oczywista odpowiedź. Zapewne większość z nas kojarzy ją ze słodkim wyrobem cukierniczym. A skoro słodki, to raczej niezdrowy. Chałwa natomiast może być zdrowa! Jest zdrowa! O ile ma dobry skład…

Skład

Najogólniej może powiedzieć, że chałwa jest zrobiona z miazgi nasion oleistych i substancji słodzącej. Istnieje wiele odmian chałwy, które różnią się pod względem tych dwóch składników. Mamy więc, najbardziej popularną w Polsce, chałwę turecką, która zrobiona jest z nasion sezamu i jest tradycyjnym wyrobem cukierniczym w Turcji i krajach bałkańskich. Jest też, bardzo popularna za naszą wschodnią granicą, chałwa zrobiona z nasion słonecznika, w której produkcji wyspecjalizowali się Ukraińcy i Rosjanie. Są też chałwy zrobione z maku czy z orzechów, z dodatkiem kaszy manny, skrobi ziemniaczanej lub nawet marchewki. Nie są to jednak produkty cieszące się dużym zainteresowaniem konsumentów w Polsce, dlatego skupimy się na tej odmianie, którą najczęściej spotykamy w sklepach. To chałwa sezamowa.

Idealny skład chałwy to nasiona sezamu i miód (opcjonalnie oliwa z oliwek). Niestety, na sklepowych półkach nie jest tak kolorowo i rzadko można kupić chałwę z tak krótkim składem. Mamy za to takie dodatki jak między innymi: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aromaty, tłuszcze roślinne (w tym olej palmowy), emulgatory, białko jaja w proszku i różne ekstrakty. Taka chałwa zdecydowanie nie jest zdrowa! Dlatego zachęcamy Was do zrobienia tego przysmaku w domu. To bardzo proste!

Domowa chałwa – przepis

Składniki:

  • 100g nasion sezamu,
  • łyżka miodu (25g).

Z podanych składników otrzymasz 2-3 porcje chałwy. Zawsze możesz zwiększyć ilość składników, pamiętając, by na 100g sezamu dodać 1 łyżkę miodu (lub mniej, jeśli wolisz mniej słodkie łakocie).

Nasiona sezamu umieść na dużej patelni i na średniej mocy palnika upraż je do uzyskania lekko złotego koloru. Pamiętaj, by sezam ciągle mieszać, bo bardzo łatwo się przypala. Zbyt mocno podprażony sezam będzie gorzki, więc Twoja chałwa również nie będzie smaczna. Następnie przesyp ziarna sezamu do miski (lub od razu do kielicha blendera) i poczekaj aż wystygnie. Zmiksuj nasiona na jednolitą masę. Otrzymasz w ten sposób pyszną pastę sezamową tahini, która może być dodatkiem do wielu potraw. My dodajemy do niej miód i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Całą masę przełóż do mniejszych foremek (doskonałe będą silikonowe papilotki na muffinki) i zostaw w lodówce na minimum dwie godziny. Voilà!

Podany przepis jest przepisem bazowym na chałwę sezamową. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić jej smak poprzez dodatki. W chałwie wybornie smakują orzeszki i bakalie. Jeśli dodasz kakao, otrzymasz wersję czekoladową.

Mamy już dobrą chałwę, zobacz więc, jakie korzyści zdrowotne zyskasz jedząc ten przysmak!

Korzyści zdrowotne

Chałwa z powyższego przepisu ma w przybliżeniu 43 gram węglowodanów (w tym 9,3g błonnika pokarmowego), 48 gram tłuszczów, i 18 gram białka. Nasiona sezamu, które są jej podstawowym składnikiem, to skarbnica substancji odżywczych.

Wymieniając tylko to, co jest obecne w największych ilościach, 100 gram pasty sezamowej zapewnia nam[1]:

  • 37% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy,
  • 36% dziennego zapotrzebowania na białko,
  • 74% dziennego zapotrzebowania na tłuszcze,
  • 86% dziennego referencyjnego zapotrzebowania na witaminę B1 (tiamina),
  • 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę B2 (ryboflawina),
  • 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę B3,
  • 25% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy,
  • 42% dziennego zapotrzebowania na wapń,
  • 24% dziennego zapotrzebowania na magnez,
  • 75% dziennego zapotrzebowania na fosfor,
  • 31% dziennego zapotrzebowania na cynk,
  • 81% dziennego zapotrzebowania na miedź,
  • 73% dziennego zapotrzebowania na mangan.

Interpretując pokrótce powyższe dane, jedzenie pasty sezamowej i chałwy z niej wykonanej pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu nerwowego i układu krążenia. Wykazywane są również właściwości przeciwzapalne i wspierające nasz system odpornościowy. Jedzenie chałwy poprawia również kondycję włosów i paznokci. Błonnik wspomaga prawidłową perystaltykę jelit. Białko jest najważniejszym składnikiem budowy naszego organizmu, a wapń pomaga dbać o nasze mocne kości. Dodatkowo miód nadający słodycz chałwie wspiera naszą odporność i ma właściwości antybakteryjne.

Niestety, chałwa nie jest idealnym pożywieniem. Przygotowana przez nas porcja ma ponad 650 kcal! To przede wszystkim tłuszcz i cukry proste, a te, jedzone w nadmiarze, na pewno nie przyczynią się do poprawy naszego zdrowia. Chociaż domowa chałwa jest dobrym rozwiązaniem, gdy najdzie nas ochota na słodkie, to należy ją jeść z umiarem.

Zobacz także: Sezam i olej sezamowy – właściwości odżywcze

Źródła:

[1] Seeds, sesame butter, tahini, from raw and stone ground kernels Nutrition Facts & Calories (self.com)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj