fot. elements.envato.com

Witamina B2 jest połączeniem rynitolu i flawiny, jest organicznym związkiem chemicznym. W naszym organizmie pełni rolę witaminy.

Witamina B2 – Historia powstania

Już w 1897 roku uczonym udało się uzyskać flawiny z produktów mlecznych. Blyth otrzymał je z serwatki mleka, a Bleyer i Kallmann ze świeżego mleka. Nie zdawali sobie jednak sprawy z doniosłości swojego odkrycia i z biologicznego działania uzyskanych związków.  W 1932 roku, dwaj uczeni Warburg i Christian opisali enzym, który znajduje się w drożdżach, i odgrywa doniosłą rolę w procesach utleniania i redukcji. Już w 1933 roku udowodniono, że witamina B2 i żółto-zielony fluoryzujący barwnik, rozpowszechniony w tkankach roślin i zwierząt są identyczne.

Witamina B2 – właściwości

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2, przez ludzki organizm wynosi 1,5 mg. Do funkcji, jaką pełni ryboflawina w naszym organizmie zaliczamy: jej udział w procesach utleniania i redukcji, wpływ na odporność organizmu, wraz z witaminą A współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych (dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry), współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, odgrywa niezmiernie ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku (zapobiega nadmiernemu łzawieniu oczu, światłowstrętowi, łatwemu męczeniu się oczu, zaćmie), wchodzi w skład flawoprotein – enzymatycznie czynne związki, jak FMN i FAD.

Całkowity niedobór tej witaminy w organizmie praktycznie nie występuje. Jednak jej niedobór można zaobserwować u osób, które nadużywają narkotyków lub alkoholu, są na diecie niskobiałkowej i niskokalorycznej, osoby poddawane silnym stresom, wykonujące długotrwały wysiłek fizyczny, większe zapotrzebowanie na witaminę B 2 mają też kobiety w ciąży.

Źródła witaminy B2:

  1. Drożdże piwowarskie
  2. Natka pietruszki
  3. Fasola
  4. Grochu
  5. Jarmuż
  6. Produkty zbożowe
  7. Wołowina
  8. Łosoś
  9. Makrela
  10. Jajka
  11. Mleko
  12. Migdały
  13. Buraki
  14. Nerki
  15. Jogurty
  16. Awokado
  17. Banany
  18. Morele
  19. Brokuły
  20. Szparagi

Witamina B2 – przedawkowanie i niedobory

Hiperwitaminoza, czyli przedawkowania witaminy B2 – jej nadmiar jest wydalany razem z moczem, zmieniając jego barwę na jaskrawożółtą. Przy jej przedawkowaniu występują nudności i wymioty, a mocz zmienia swoją barwę na ciemną.

Do skutków niedoboru tej witaminy można zaliczyć zespół ustno-oczno-genitalny. Jego wczesne objawy, to: pieczenie warg, języka i jamy ustnej, kolor języka zmienia się na ciemnowiśniowy, pojawiają się tzw. zajady – pęknięcia w kącikach ust, uczucie piasku pod powiekami, pieczenie i swędzenie oczu, bezsenność, nadwrażliwość na światło, pogorszenie widzenia. Jeśli niedobór witaminy B 2 pogłębia się występuje: zapalenie błon śluzowych jamy ustnej, zaczerwienienie oczu, uszkodzenie rogówki, świąd i łuszczenie się skóry wokół nosa, warg, uszu, czaszki i okolic krocza, świąd w okolicach pochwy, histerię, depresję, u kobiet w ciąży występują zaburzenia rozwoju i wzrostu płodu. Inne objawy niedoboru witaminy B 2, to: zawroty głowy, skurcze mięśni, zaburzenia jelitowo-żołądkowe, brak koncentracji, zaburzenia snu, ospałość bądź bezsenność, drżenie, włosy i paznokcie stają się łamliwe.

Zobacz także:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj