Zdrowe tłuszcze znajdują się przede wszystkim w warzywach, orzechach, nasionach i rybach. orzechów. W porównaniu do tłuszczów nasyconych mają mniej atomów wodorów związanych z łańcuchami węglowymi. W temperaturze pokojowej mają płynną konsystencję, a nie stałą. Organizm potrzebuje ich do produkcji energii, wchłaniania witamin oraz ochrony zdrowia serca i mózgu.

Czym są zdrowe tłuszcze?

Wyróżniamy kilka rodzajów tłuszczu. Podczas gdy wszystkie zawierają dużo kalorii, niektóre są uważane za zdrowe, a inne nie. Większość produktów spożywczych zawiera kombinację różnych tłuszczów. Włącz do diety jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze. Jeśli masz jakieś pytania lub wątpliwości, skorzystaj z pomocy dietetyka.

Tłuszcze jednonienasycone

Znajdują się w takich produktach jak oliwa z oliwek, awokado, orzechy, oliwkach, oleju rzepakowym i awokado. Zmniejszają uczucie głodu, a tym samym sprzyjają odchudzaniu. Powinieneś jednak pamiętać, by jeść je z umiarem.

Tłuszcze wielonienasycone

Znajdziesz je m.in. w oleju kukurydzianym, słonecznikowym i z krokosza barwierskiego. Tłuszcze wielonienasycone są niezbędnymi tłuszczami. Bez nich organizm nie będzie mógł normalnie funkcjonować. Musisz je dostarczyć z diety. Wykorzystywane są do budowy błon komórkowych. Wspierają układ nerwowy, sercowo-naczyniowy i ruchowy.
Istnieją dwa główne rodzaje tłuszczów wielonienasyconych: kwasy tłuszczowe omega-3 i kwasy tłuszczowe omega-6.

Omega-3

Promują normalne funkcje mózgu i układu nerwowego. Obniżają poziom cholesterolu i wspierają zdrowie serca. Chronią przed chorobą suchego oka. Łagodzą stany zapalne. Organizm nie może wytwarzać kwasów tłuszczowych omega-3. Zmniejszają ryzyko demencji i utratą pamięci. Pomagają walczyć ze zmęczeniem. Dlatego trzeba je dostarczać z diety.

Dowiedz się: Jak schudnąć trwale i szybko?

Zastanawiasz się, gdzie znajdziesz kwasy tłuszczowe omega-3? Zawierają je przede wszystkim tłuste ryby, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, jajka i nasiona konopi.

Jaką rolę odgrywają zdrowe tłuszcze?

Są dobre dla Twojego serca, cholesterolu i ogólnego stanu zdrowia.

Mogą:

  • zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu,
  • obniżać poziom złego cholesterolu LDL, jednocześnie
  • poprawić poziom dobrego cholesterolu HDL,
  • chronić przed arytmią,
  • obniżać poziom trójglicerydów, związanych z chorobami serca i stanami zapalnymi,
  • obniżać ciśnienie krwi,
  • zapobiegać miażdżycy naczyń (stwardnienie i zwężenie tętnic),
  • zmniejszać uczucie głodu i pomóc w odchudzaniu,
  • zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2.

Jak widzisz, tłuszcze mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Warto włączyć je do codziennej diety.

Jak wybrać oleje roślinne?

Oleje roślinne obniżają poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Jednocześnie podnoszą dobry cholesterol HDL. Olej kukurydziany, słonecznikowy, sojowy i z krokosza barwierskiego zawierają kwasy omega-6. To rodzaj wielonienasyconego tłuszczu, który zmniejsza oporność na insulinę i łagodzi stany zapalne.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zabija komórki nowotworowe. Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Może też chronić przed udarem i osteoporozą. Wspiera układ sercowo-naczyniowy.

Zamiast obsesyjnie liczyć gramy tłuszczu, zadbaj o dietę bogatą w różnorodne owoce, warzywa, orzechy i fasolę. Jedz regularnie tłuste ryby. Pij mleko z umiarem. Ogranicz czerwone mięso. Tylko okazjonalnie jedz smażone lub przetworzone posiłki. Wtedy będziesz się cieszyć dobrym zdrowiem.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj