Strona główna Odżywianie Skrzyp polny – właściwości zdrowotne

Skrzyp polny – właściwości zdrowotne

414
0

Skrzyp polny jest rośliną, której właściwości zdrowotne odeszły już dzisiaj częściowo w zapomnienie. Są jednak jeszcze osoby, które doceniają szereg właściwości zdrowotnych tego ziela i z powodzeniem stosują je na różne dolegliwości. Roślina jaką jest skrzyp występuje w Polsce w dzikiej formie i bardzo często jest mylona z chwastem. Najczęściej spotkać ją można w miejscach, gdzie gleba jest dosyć wilgotna – a więc na polanach, łąkach, polach uprawnych, w przydrożnych rowach, a nawet w miejskich ogródkach działkowych oraz parkach.  Skrzyp polny (łac. Equisetum arvense) należy do gatunku roślin wieloletnich z rodziny skrzypowatych. W skali świata występuje głównie w Europie – głównie Europa Wschodnia. Roślina ta pojawia się w okolicach marca i kwietnia manifestując się jasnobrązowymi pędami o wysokości od kilku do nawet 40 cm.
W późniejszym etapie rozwija się przybierając formę małej jodełki. Z historycznego punktu widzenia ziele to znane jest już od starożytności, kiedy to ludzie leczyli za jego pomocą wiele schorzeń zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych. Jakie zatem właściwości lecznicze ma skrzyp polny i co powinno się o nim wiedzieć w dobie jego zapomnienia?

Co zawiera skrzyp polny?

Wieloletnie badania i analizy składu skrzypu polnego, pozwoliły stwierdzić, że posiada on wiele cennych składników odżywczych oraz minerałów. Wysuszone ziele bogate jest w krzemionkę, flawonoidy oraz białka stanowiące około 15% całej masy. Jeżeli chodzi natomiast o składniki mineralne to w 1 kg wysuszonej masy rośliny występuje około 35 g potasu, 1,15 g fosforu, 0,29 g żelaza oraz 0,028 g manganu. Skrzyp polny zyskał sobie szczególną popularność wśród płci pięknej ze względu na swoje odmładzające właściwości. Reguluje on mianowicie procesy starzenia organizmu, a także spowalnia je, co jest zasługą sporej zawartości krzemionki. Skrzyp jest rośliną leczniczą, która wykazuje również sporo innych pozytywnych cech, między innymi pomaga w schorzeniach reumatycznych, moczowych, miażdżycowych, bakteryjnych, w przypadku wypadania włosów, białkomoczu, odwapnienia, artrozy, oparzeń, nadciśnienia, padaczki oraz wiele innych.

Właściwości uspokajające skrzypu polnego

Skrzyp polny często wykorzystywany jest jako naturalny środek przeciwdrgawkowy oraz lek na uspokojenie. Jego pozytywny wpływ na te schorzenia potwierdzają badania prowadzone przez wiele zespołów badawczych na całym świecie. W eksperymentach przeprowadzanych na szczurach użyto wyciągu ze skrzypu, który był im aplikowany doustnie. Uspokajające oraz przeciwdrgawkowe właściwości skrzypu polnego są tłumaczone występującym w nim związkiem o nazwie flawonoid izokwercytryny. To właśnie on w dużych ilościach jakie występują w wyciągu powoduje wyżej opisane efekty.

Wpływ skrzypu polnego na krwawienie

W toku badań właściwości skrzypu polnego zaobserwowano, że odwar z tej rośliny pomaga w przypadku wystąpienia obfitych miesiączek. Dodatkowo łagodzi krwawienia związane z żylakami odbytu, wrzodami okrężnicy, a także żołądka i dwunastnicy. Co ciekawe odwary ze skrzypu polnego mogą też pomóc w krwawieniu z nosa i płuc.

Jak pić skrzyp polny?

Najczęstszą formą spożywania skrzypu polnego jest napar. Jego przygotowanie jest dosyć proste oraz szybkie. Polega ono wsypaniu łyżeczki ziela do szklanki i zalaniu go wrzątkiem. Napar gotowy będzie po około 10 – 15 minutach zaparzania. Inną formą jest odwar, czyli gotowanie dwóch łyżeczek ziela skrzypu w 500 ml wody, przez czas około 15 minut. Po tym czasie odwar należy ostudzić oraz odcedzić tak, aby uzyskać czysty i gotowy trunek. Pamiętać należy o dawkowaniu skrzypu polnego. W przypadku naparów nie wolno przekraczać 3 szklanek dziennie. Odwar natomiast powinien być spożywany 3 razy dziennie po pół szklanki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here