Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy mamy więcej czasu, warto go więc celebrować i zadbać o to, by na talerzu wylądowało coś wyjątkowego. Jeśli zaserwujesz swoim bliskim jajko w koszulce, wrażenia kulinarne i estetyczne masz gwarantowane. Wszyscy zapewne zgodzą się z tym, że jajko w koszulce wygląda bardzo apetycznie. A jak smakuje…mmmm…

Jak przygotować jajko w koszulce

Jajko w koszulce, zwane również z francuskiego jajkiem poszetkowym to jajko, które bez skorupki gotujemy w wodzie z dodatkiem octu. Sekretem tej potrawy jest ścięte białko i płynne żółtko, które spektakularnie wylewa się, gdy je przetniemy.

Teoria jest prosta. W praktyce wiele osób nie przyrządza jajek w ten sposób w obawie przed kulinarnym niepowodzeniem. Co może pójść nie tak? Po pierwsze, białko może rozlać się w garnku tworząc mało estetyczne paski, zamiast zwartej kulki. Po drugie, błąd uważany przez kucharzy za kardynalny, to za bardzo ścięte żółtko. Żeby uniknąć tych błędów zastosuj się do naszych wskazówek:

  • Jajka muszą być świeże – tzn. nie powinny być starsze niż 10 dni od momentu zniesienia. Jeśli kupimy jajka danego dnia, to wcale nie mamy pewności, że były one dostarczone do sklepu dnia poprzedniego, a kura zniosła je dwa dni wcześniej. Jest prosty sposób na sprawdzenie świeżości jajka – to tzw. test ze szklanką. Do szklanki wlewamy wodę i wkładamy do niej jajko. Jajko, które ma mniej niż 10 dni, nie ustawi się w szklance pionowo, ani tym bardziej nie wypłynie na powierzchnię wody.
  • Jajka wyciągnij z lodówki na co najmniej pół godziny przed przyrządzeniem, by się ociepliły. Możesz również ogrzać je w ciepłej wodzie. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Gotuj w garnku tylko jedno jajko.

Podstawowy przepis jest następujący:

Świeże i ocieplone jajko wbij do kubeczka. Do niedużego garnka wlej 1 litr wody. Po zagotowaniu dodaj łyżkę octu lub soku z cytryny i ustaw palnik na małej mocy. Następnie, weź łyżkę i mieszaj energicznie wrzątek kolistymi ruchami, aż na środku pojawi się wir. Teraz szybko odłóż łyżkę i w środek wiru wlej jajko. Możesz delikatnie zebrać jajko łyżką, by się za bardzo nie rozlało po garnku. Jajko w koszulce gotujesz maksymalnie 3 minuty. Jeśli Twoje jajko było mniejsze, skróć czas gotowania do 2,5 minuty. Po tym czasie wyciągnij delikatnie jajko z wody za pomocą dużej łyżki cedzakowej. Voilà!

Zobacz także: Jak zrobić jajko sadzone?

Z czym je podawać

Najbardziej popularnym sposobem na podanie jajek w koszulce są jajka po benedyktyńsku. Do ich przyrządzenia potrzebne jest jajko w koszulce ułożone na grzance z pieczywa i polane sosem holenderskim. Sos holenderski robi się z żółtek jajek, masła i soku z cytryny. Dwa żółtka należy ubić na puszystą masę dodając do niej dwie łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz. Następnie, ciągle ubijając żółtka, należy do nich stopniowo wlewać 50g roztopionego i gorącego masła. W ten sposób powstanie sos o konsystencji majonezu.

Jajko w koszulce doskonale smakuje również na grzance z przysmażonym bekonem. Wspaniale komponuje się również z gotowanymi lub grillowanymi szparagami i szynką parmeńską. Do jajka w koszulce pasuje również łosoś wędzony i awokado. Jajko w koszulce jest również wyśmienite solo – zagryzane świeżym pieczywem lub grzanką będzie idealnym śniadaniem.

Czytaj również: Jajka na twardo idealnie ugotowane!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj