fot.elements.envato.com

Odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta ma pozytywny wpływ na samopoczucie osób z chorobą Hashimoto. Według specjalistów łagodzi ona objawy i poprawia samopoczucie. Które produkty można jeść, a z czego lepiej zrezygnować?

Dieta a choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto to nic innego jak zapalenie tarczycy. Określana jest jako główna przyczyna niedoczynności tarczycy, a ryzyko zachorowania na nią wzrasta wraz z wiekiem. Leczy się ją poprzez przyjmowanie przez pacjenta hormonów. Co ciekawe, wykazano, że odpowiednio zbilansowana dieta, ma pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie chorego na Hashimoto. Jedzenie różnorodnych potraw pozwala przede wszystkim na łagodzenie stanów zapalnych w organizmie, a także poprawia samopoczucie i wspomaga działanie leków. Szczególnie warto sprawdzić, czy w diecie znajduje się witamina D, kwasy omega-3 oraz czy posiłki są bogate w antyoksydanty, białko i tłuszcze. Niekiedy niezbędna jest ich suplementacja. Warto więc zwrócić uwagę na niedobory witaminy D3, a w przypadku wegetarian i wegan – również żelaza czy witaminy B12.

Co można jeść?

Osobom chorym na Hashimoto polecane jest indywidualnie dobranie odpowiedniej diety z uwzględnieniem preferencji smakowych czy zapotrzebowania na konkretne składniki. Ważne jest również spożywanie 5 posiłków co 3 lub 4 godziny – lepiej jeść mniejsze porcje a częściej. Dania powinny zawierać białko w związku z czym, dobrym pomysłem będzie wprowadzenie do swojego codziennego jadłospisu mięsa (najlepiej chudego), jaj i ryb. Rekomendowane są także produkty o niskim indeksie glikemicznym m.in. pełnoziarnisty makaron, kasze, oleje roślinne oraz owoce i warzywa (surowe, kiszone lub gotowane). Ważne jest także zadbanie o odpowiednią ilość kwasów omega-3. Znajdziesz je np. w awokado, rybach morskich, oliwie z oliwek i orzechach włoskich. Co jeszcze mogą jeść osoby chore na Hashimoto? Zalecane są ziemniaki, bataty, owoce morza, migdały i napoje roślinne, a także różnego rodzaju herbaty: zielona, owocowa, czerwona i biała.

Istnieją także produkty, które są dozwolone w diecie Hashimoto jedynie w niewielkich ilościach, raz na jakiś czas. Warto mieć na uwadze to, że mogą one zaburzyć wchłanianie się przyjmowanych leków i obniżyć ich działanie. Zalicza się do nich mi.in.:

  • ryby wędzone i puszkowane,
  • wątróbkę,
  • kaszę jaglaną,
  • gotowane brokuły, kapustę, kalafior i brukselkę,
  • warzywa strączkowe,
  • owoce suszone,
  • miód i syrop klonowy.

Uważaj też na sok grejpfrutowy, truskawki, szpinak i gruszki.

Czego unikać?

Osobom zmagającym się z chorobą Hashimoto zaleca się całkowitą rezygnację z produktów, które są szkodliwe nawet dla zdrowego człowieka. Niewskazane są napoje słodkie i gazowane, słodycze oraz wyroby cukiernicze, a także przetworzone parówki i konserwy. Zalecamy również wyeliminowanie z diety wszelkiego rodzaju wysokoprzetworzonej żywności (fast food, dań instant), a także słonych przekąsek i kalorycznych sosów. Oprócz tego unikaj alkoholu i innych używek, które są szkodliwe nie tylko dla osób z chorobą Hashimoto.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj