Kiedy nasi bliscy przebywają w szpitalu robimy co możemy, aby jak najszybciej wrócili do zdrowia i domu. Możemy im pomóc dbając o ich stan odżywienia, który ma ogromne znaczenie w procesie leczenia i rekonwalescencji. Dowiedz się, jak chronić swoich bliskich przed niedożywieniem.

Po co zwracać uwagę na stan odżywienia, kiedy tyle innych procedur medycznych w toku? Warto, bo odpowiedni stan odżywienia, to większa szansa na szybszy powrót do zdrowia. Skutki niedożywienia są poważniejsze niż mogłoby się wydawać. Można je podzielić na pierwotne i wtórne. Pierwotne to: zmniejszenie masy ciała, osłabienie siły mięśni i odporności, anemia z niedoborów żelaza, zaburzenia trawienia i wchłaniania oraz upośledzenie działania innych układów i narządów. Wtórne, to z kolei wzrost częstości zakażeń, zaburzenia w gojeniu ran, wydłużenie okresu hospitalizacji, a także zwiększenie kosztów leczenia.

Jakie są objawy niedożywienia?

Niedożywienie objawy może mieć niespecyficzne, zwłaszcza na samym początku. Naszą uwagę powinno jednak zwrócić każde nieplanowane i szybkie chudnięcie osoby hospitalizowanej. Inne objawy, to postępujące osłabienie, apatia lub pogłębiający się brak apetytu, czy spadek odporności. Trudności w gojeniu ran mogą być także sygnałem złego stanu odżywienia. Choć dziś w mediach częściej mówi się o nadwadze i otyłości, problem niedożywienia, zwłaszcza związanego z chorobą, jest bardzo powszechny. W momencie przyjęcia do szpitala niedożywienie występuje szacunkowo u 35-55% przewlekle chorych nienowotworowych i u 40-90% chorych na nowotwory. Tymczasem jak wynika z badań, 30–60% hospitalizowanych chorych, mimo ewidentnego ryzyka niedożywienia, nie otrzymuje żadnego wsparcia żywieniowego.

Jak zapobiegać niedożywieniu związanemu z chorobą?

Jeśli nasz bliski trafia do szpitala warto obserwować lub pytać, czy je podawane mu posiłki. Jeśli okaże się, że pozostają one nietknięte lub są jedzone w niewielkich ilościach, warto zapytać lekarza, w jaki sposób możemy wspierać chorego żywieniowo. Warto zapytać o rodzaj diety, jaki został zalecony. To ważne, aby w razie potrzeby dostarczyć takie produkty, które są zgodne z wymaganiami dietetycznymi w okresie hospitalizacji. Można również zasięgnąć rady dietetyka, który wytłumaczy jakie produkty będą korzystne, a jakich należy unikać.  Jeśli mimo prób podawania różnych, dozwolonych produktów, bliski odmawia standardowego jedzenia lub spożywa jego niewielkie ilości, należy przedyskutować z lekarzem możliwość wprowadzenia do jadłospisu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Są to preparaty odżywcze (np. Resource 2.0 lub Resource Protein), które zostały stworzone tak, aby w niewielkiej objętości dostarczyć osobie zagrożonej niedożywieniem lub ze stwierdzonym niedożywieniem wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Podawanie tego typu produktów może chronić naszych bliskich przed rozwojem niedożywienia. Jeśli również tego typu wsparcie nie może być zastosowane u chorego, ze względu na brak tolerancji czy możliwości przełykania, lekarz powinien rozważyć zastosowanie żywienia poprzez sondę odżywczą. Zasadność dostarczania odpowiedniej ilości składników odżywczych jest tak ważna, ponieważ może uchronić osobę chorą przed pogorszeniem stanu odżywienia a także zdrowia, odroczeniem zabiegu operacyjnego lub koniecznością zmniejszenia dawek leczenia, czyli tym samym uratować jej życie.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię