Stwierdzenie celiakii u dziecka stawia przed matką ogromne wyzwanie. Pociecha nie toleruje glutenu i spożycie tego białka może spowodować reakcję alergiczną, konieczne staje się więc całkowite wyeliminowanie produktów, które mogą go zawierać z codziennego jadłospisu. Niezbędne jest dokładne zgłębienie co dziecku wolno jeść, czego kategorycznie należy unikać? Jak wygląda dieta przy celiakii?
Rzeczy do zapamiętania dotyczące diety bezglutenowej u dziecka
- Żywienie należy dostosowywać do wieku dziecka, aby rosnący organizm otrzymywał wszelkie niezbędne składniki odżywcze oraz witaminy. Niestety mieszanki mąk pozbawione glutenu są zdecydowanie mniej obfite w takie składniki, konieczne będzie więc uzupełnianie diety naszego dziecka o: ziarna, orzechy, kaszę gryczaną oraz jaglaną, soję, niełuskany ryż, sezam, pestki słonecznika.
- Dieta bezglutenowa jest jednocześnie niskobłonnikowa, co może powodować zaparcia u dziecka, należy więc pilnować rytmu wypróżnień i w razie czego go wspomagać. W tym przypadku wskazane będzie podawanie większej ilości warzyw oraz owoców lub soków przecierowych.
Profesor Stanisław Berger opracował zasadę tzw. 5 U którą powinno się stosować przy planowaniu żywienia osób chorujących na celiakię, w tym dzieci.
- Urozmaicona – każdy posiłek, jaki podajemy dziecku, powinien zawierać produkty należące do wszystkich grup żywności.
- Uregulowana – wskazane jest dbanie o stałą ilość posiłków w ciągu dnia.
- Umiarkowana – miernikiem tego wskaźnika jest utrzymywanie prawidłowej masy ciała.
- Unikamy – zbyt dużej ilości soli, cukru oraz tłuszczu.
- Uprawianie sportu – zaleca się go dzieciom, zastąpić go można codziennymi, intensywnymi spacerami. Ruch jest wskazany niezależnie od celu diety, gdyż posiada pozytywne oddziaływanie na perystaltykę jelit.
Zobacz także: Objawy celiakii u dzieci
Posiłki
W momencie stwierdzenia u dziecka celiakii rodzice stają przed kłopotem dobierania dla niego odpowiednich posiłków. Ich komponowanie i urozmaicanie bywa niezmiernie kłopotliwe. Oczywiście można samodzielnie dokonywać prób i wymyślać dania, aby były smaczne i zachęcające, warto jednak skorzystać z przepisów, które zamieszczane są na specjalnych stronach internetowych.
W sklepach należy wybierać produkty, znajdujące się w specjalne wydzielonej części, opatrzone znakiem przekreślonego kłosa. Celiakia w żadnym razie nie oznacza konieczności zrezygnowania z wizyt w restauracjach. Spora liczba lokali posiada specjalne bezglutenowe menu dostosowane do diety przy celiakii. Ich listę i adresy można sprawdzić: www.menubezglutenu.pl
Dziecko każdego dnia powinno spożywać:
- 5 porcji bezglutenowych produktów zbożowych,
- 3-5 porcji warzyw i owoców,
- 3-4 porcje produktów mlecznych,
- 2 porcje tłuszczu.
Przestrzeganie diety bezglutenowej przez dziecko
W sytuacji, gdy diagnoza zostanie postawiona u małego dziecka, z pewnością jest zdecydowanie łatwiej, bo nie miało ono jeszcze okazji poznać różnorodnych smaków i produkty zawierające gluten nie są tak silnie kuszące.
Problem pojawia się w przypadku przedszkolaka lub dziecka w wieku szkolnym. Wówczas zachodzi konieczność poważnej rozmowy i uświadomienia, że dieta stanowi lekarstwo, a jej nieprzestrzeganie może być niebezpieczne. Warto również przygotowywać z pociechą ciekawe i smaczne posiłki pozbawione glutenu i stale edukować w tym koniecznym dla niego sposobie żywienia.
Jeśli chodzi o życie towarzyskie dziecka, to nie ma większych ograniczeń. Konieczne jest jednak porozumienie się z rodzicami dzieci, które odwiedza nasza pociecha i ustalenie, aby nie częstowali niczym bez ówczesnej konsultacji.
Dieta w celiakii – to musisz wiedzieć!
Ogólnie dieta bezglutenowa nie różni się w znaczny sposób od innych, jedynie wyróżniające jest to, że nie jest ona żywieniem z wyboru, a z konieczności.
1. Chroń dziecko przed spożywaniem glutenu – ta zasada nie uznaje najmniejszych wyjątków.
2. Czytaj etykiety – ten nawyk staje się koniecznością, w przypadku dziecka chorego na celiakię. Wiele produktów, również pochodzenia niezbożowego posiada w swoim składzie gluten, ponieważ wykorzystuje się go w procesach technologicznych, które wpływają na lepszy smak bądź konsystencję dań. Prawo zobowiązuje producentów do wymieniania na opakowaniach wszystkich składników mogących wywołać alergię, w tym również glutenu. Jeśli jednak nie posiadasz pewności, czy dany produkt zawiera gluten, wybieraj w sklepie jedynie takie, które oznaczone zostały znakiem przekreślonego kłosa.
Dieta przy celiakii – produkty dozwolone
- Bezglutenowy chleb,
- Bezglutenowy makaron,
- Bezglutenowa mąka,
- Ryby,
- Mięsa,
- Warzywa,
- Owoce,
- Jajka,
- Mleko,
- Orzechy,
- Tłuszcze,
- Kasze,
- Kisiele,
- Budynie,
- Galaretki,
- Bezglutenowy nabiał,
- Bezglutenowe wędliny.
Bez obaw możemy podawać dziecku pieczywo, placki, makarony oraz ciastka, które przygotowywane są z mąki bezglutenowej, która powstaje ze skrobi pszennej bezglutenowej, lub z kukurydzy, gryki, amarantusa, ryżu, soi, tapioki, prosa, ryżu, sorgo, manioku.
Zakazane produkty diety bezglutenowej
Dziecko nie może spożywać produktów, które zawierają pszenicę, jęczmień, żyto, pszenżyto, owies i orkisz, jak również wszystkich, w których stanowią główny składnik lub dodatek: chleby, bułki, płatki glutenowe, wyroby cukiernicze, kawa zbożowa, kasze, kakao owsiane, pasztetowa, niskogatunkowe kiełbasy, parówki, kaszanka, mielonki, panierowane półprodukty, sosy oraz zupy instant, majonezy, musztardy, gotowe desery, wyroby garmażeryjne, produkty, w których składzie występuje słód oraz ekstrakt słodowy.
W kuchni
Aby mieć pewność odnośnie do bezpieczeństwa diety bezglutenowej naszego dziecka i aby nie dopuścić do zanieczyszczenia posiłków tym białkiem, najlepiej jedzenie dla pociechy przechowywać w osobnym, specjalnie wydzielonym miejscu w kuchni. Wskazane jest również posiadanie oddzielnych naczyń i garnków do jego przygotowywania i podawania. Warto rozważyć, aby samemu również zrezygnować z mąki glutenowej, z uwagi na bezpieczeństwo dziecka.
Czytaj więcej: Gluten: sprawdź, czy warto go unikać!