olej tamanu
Unsplash.com

Wiele osób ze skórą tłustą lub trądzikową stroni od olejków. Istnieją jednak produkty, które mogą im pomóc. Jednym z nich jest olej tamanu. Ma właściwości przeciwtrądzikowe i nawilżające, co czyni go świetną alternatywą dla olejku jojoba. Sprawdź, dlaczego warto go stosować!

Olej tamanu: co to jest?

Wspomniany olej pozyskiwany jest z orzechów drzewa tamanu, występującego na południowym Pacyfiku. Od wieków stosują go mieszkańcy Afryki, Azji, Polinezji i Pacyfiku. Olej słynie z właściwości nawilżających, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. W przeciwieństwie do niektórych olejków komedogennych (np. kokosowy) nie powinien zatykać porów. Co więcej, może pomóc w walce z trądzikiem i egzemą.

Zastanawiasz się, jak sprawdzić jakość olejku? Zwróć uwagę na jego kolor. Unikaj żółtych i czarnych olejków. Wysokiej jakości olej ma głęboki, zielony kolor i intensywny, drzewny zapach. Wybierając taki produkt, masz pewność, że zapewni Ci korzyści pielęgnacyjne.

Doskonały środek nawilżający

Olej tamanu jest bogaty w kwasy tłuszczowe, dzięki czemu nawilża cerę, wzmacnia naturalną barierę skóry i chroni przed utratą wilgoci. Możesz go śmiało włączyć do kuracji odmładzającej. Skutecznie radzi sobie z oznakami starzenia się skóry, takimi jak przebarwienia, drobne linie i zmarszczki. 

Olej tamanu na trudno gojące się rany

Jeśli szukasz naturalnego sposobu na egzemę, rany lub oparzenia, sięgnij po wspomniany olejek. Pomoże Ci uniknąć trwałych blizn. Olej tamanu zawiera kariofilen i inne składniki, które przyspieszają gojenie się ran. Dodatkowo wspiera regenerację skóry i stymuluje produkcję kolagenu. Promuje też wzrost nowych komórek. Dzięki temu możesz szybciej cieszyć się świeżą i promienną cerą. Proponowany olej skierowany jest również do osób z łuszczycą, popękaną lub spierzchniętą skórą.

Właściwości antyoksydacyjne

Olej tamanu zawiera ksantony i kumaryny, które nadają mu silne właściwości przeciwutleniające. Badania wykazały, że zdecydowanie zmniejsza wewnątrzkomórkową produkcję reaktywnych form tlenu. To jednak nie wszystko! Badacze twierdzą, że wspomniany olej pochłania promienie UV. Podkreślają również, że zawiera kalofilid, czyli cząsteczkę podobną do hydrokortyzonu, przyspieszającą proces gojenia ran. Oznacza to, że olej może pomóc w przypadku łuszczycy, trądziku różowatego i egzemy, potrzeba jednak więcej badań na ten temat.

Olej tamanu: jak go stosować?

Olej możesz nakładać bezpośrednio na skórę. Jeśli jednak chcesz zmaksymalizować korzyści, zmieszaj go z balsamem, innym olejkiem, szamponem, odżywką lub kremem nawilżającym. Olej tamanu sprawdzi się jako codzienny środek nawilżający. Może również ułatwić wchłanianie innych składników aktywnych. Pamiętaj, by stosować go po nałożeniu lżejszego serum, ale przed kremem przeciwsłonecznym. 

Jeśli masz cerę trądzikową lub skłonność do zatykania porów, używaj go oszczędnie lub rozcieńcz innym olejkiem. Możesz go mieszać z olejem jojoba lub argonowym, by uzyskać lżejszy kosmetyk. Chociaż ma właściwości antybakteryjne, skonsultuj się z dermatologiem, zanim włączysz go do swojej rutyny.

 

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię