Kefir jest produktem mlecznym spożywanym na całym świecie. Wiele osób pije go dla smaku, nie zdając sobie sprawy z jego właściwości zdrowotnych, które wynikają ze składu bogatego w składniki odżywcze – węglowodany, białka, minerały, witaminy, a także niektóre nutraceutyki.

W smaku jest lekko kwaśny i naturalnie, lekko gazowany, co wynika z procesów fermentacji, którym jest poddawany. Przygotowuje się go poprzez połącznie mleka z ziarnami (grzybkami) kefirowymi, które są mieszanką odpowiednich bakterii i drożdży. Dzięki nim, regularne spożywanie kefiru, może przynieść wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Potwierdzają to liczne badania naukowe, a tłumaczenie pochodzenia słowa „kefir” od tureckiego „keif” oznaczającego „dobre samopoczucie” wydaje się bardzo trafione.

Składniki odżywcze w kefirze

Skład kefiru różni się w zależności od producenta i sposobu przeprowadzanej fermentacji, a przede wszystkim od rodzaju mleka i zastosowanej mikroflory. Ziarna kefiru można dodać do mleka krowiego, owczego lub koziego. Można je również połączyć z napojami roślinnymi, stanowiącymi substytut mleka. Niektóre produkty mogą być też wzbogacone o dodatkowe witaminy i minerały. Bazowy skład kefiru można ująć następująco[1]:

Kefir - składniki

Właściwości zdrowotne

Na temat właściwości zdrowotnych kefiru powstało wiele prac naukowych. Na ich podstawie można sklasyfikować kefir jako jeden z podstawowych produktów probiotycznych. Przynosi on także szereg innych korzyści dla naszego organizmu – wykazuje aktywność przeciwbakteryjną, dba o nasze jelita, pomaga kontrolować poziom glukozy i cholesterolu we krwi, ma działanie przeciwnowotworowe i wzmacnia układ odpornościowy. Za naszą wschodnią granicą używa się go profilaktycznie, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe oraz stosuje się go w leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, choroby niedokrwiennej serca, alergii i nadciśnienia[2].

Właściwości przeciwbakteryjne – dzięki zawartości kwasów organicznych, nadtlenku wodoru, aldehydu octowego, dwutlenku węgla i bakteriocyn, kefir zwalcza wiele patogennych organizmów. Badania wykazały, że działając jak probiotyk może hamować namnażanie takich szkodliwych bakterii jak salmonella, helicobacter pylori i E.coli [3].

Właściwości przeciwnowotworowe – badania wykazały, że spożycie kefiru może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet. Tę właściwość kefiru można przypisać obecności składników bioaktywnych, takich jak białka, peptydy i polisacharydy takie jak np. kefiran. Substancje te mogą zapobiegać pojawieniu się komórek rakowych, ale również hamować wzrost guza przez między innymi aktywizację układu odpornościowego [2].

Wzmacnianie układu odpornościowego – kefir ma działanie immunomodulujące, głównie za sprawą mikroflory. Spożywanie tego produktu mlecznego wywołuje bowiem silną reakcję śluzówkową w różnych częściach ciała człowieka (a przede wszystkim w jelitach), wzmacniając w ten sposób naszą odporność.

Działanie przeciwzapalne – ten produkt mleczny wykazuje właściwości przeciwzapalne poprzez hamowanie tworzenia się tkanek ziarniniaka (zgrupowania komórek zapalnych układu odpornościowego). Badania pokazały, że w połączeniu z melasą, sfermentowanym mlekiem i ekstraktem z kefiranu, kefir wykazuje różny stopień działania przeciwzapalnego. Zahamowanie procesu zapalnego następuje odpowiednio o 41, 44 i 34%[5].

Wpływ na przewód pokarmowy – kefir pomaga w przywróceniu korzystnej mikroflory kwasu mlekowego w jelicie cienkim poprzez hamowanie szkodliwych mikroorganizmów. Nowa flora bakteryjna pomaga w trawieniu białek i obniża indeks glikemiczny. Wniosek z badań jest również taki, że regularne spożywanie kefiru korzystnie wpływa w leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych[2] .

Czytaj również: Maślanka: czym możesz ją zastąpić?

Źródła:

[1] Nutritions Kefir per 100 grams. (foodnutritiontable.com)

[2] Ahmed Z, Wang Y, Ahmad A, Khan ST, Nisa M, Ahmad H, Afreen A. Kefir and health: a contemporary perspective. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(5):422-34. doi: 10.1080/10408398.2010.540360. PMID: 23391011.

[3] Santos, A., Sanmauro, M., Sanchez, A., Torres, J.M. and Marquina, D. 2003. The antimicrobial properties of different strains of Lactobacillus spp. isolated from kefir. Systematic and Applied Microbiology. 26, 434- 437.

[4] Rodrigues, K. L., Caputo, L. R. G., and Carvalho, J. C. T. (2005). Antimicrobial and healing activity of kefyr and kefiran extract. Int. J. Antimicrob. Agents 25:404–408.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj