Grenache to szczep winogron, którego obszar plantacji jest drugi pod względem wielkości na świecie. Najpowszechniej ten szczep uprawia się we Francji, np. w rozległej Dolinie Loary. Najprawdopodobniej pochodzi z Hiszpanii, gdzie jest głównie uprawiany w słonecznej i ciepłej Katalonii. Nowy Świat również zna Grenache. Uprawiany jest on powszechnie w rozległej Australii, gdzie obok szczepów win Zinfandel i Cabernet Sauvignon, przez wiele lat stawał na podium popularności w uprawie. Ostatnio jednak w Australii Grenache wyprzedził szczep wina Merlot i obecnie zajmuje już tylko czwarte miejsce pod względem wielkości upraw winiarskich na tym kontynencie.
Grenache – charakterystyka
Winorośl tego gatunku jest solidna, wręcz ma charakter drzewiasty. Dobrze znosi nieprzychylne warunki pogodowe i atmosferyczne, w tym okresy suszy i wysokich temperatur. Ponadto odporna jest również na wiele chorób. Owoce jednak nie są najlepszym surowcem do produkcji wina. Grenache dojrzewają późno i wymagają długiego okresu nasłonecznienia przed zbiorami. Chłodne i wilgotne dni skutkują szybkim ich gniciem. Często szczepi się na podkładkach winorośli mniej żywotnych, aby podnieść jakość ich owoców.
Synonimy: Garnacha (Hiszpania), Carignane rousse, Cannonau (Włochy).
Czytaj także: