Strona główna Tagi żywność

Tag: żywność

Jak zrobić sushi w domu?

Sushi to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni japońskiej. Wbrew powszechnej opinii nie jest trudne do przygotowania.

Estragon – właściwości lecznicze

Estragon, bylica draganek lub bylica głupich to roślina zielna z rodziny astrowatych. Pierwotnie występowała w wielu rejonach Azji, Europy południowo-wschodniej, a także w Ameryce...

Właściwości zdrowotne pomarańczy olbrzymiej

Pomarańcza olbrzymia to inaczej pomelo - owoc zyskujący w Polsce coraz większą popularność. Sprawdź dlaczego.

Choroba hashimoto – przyczyny, objawy, diagnoza i leczenie

Coraz częściej słyszymy o chorobie Hashimoto, ale czy wiemy czym się charakteryzuje? Jest to przewlekłe limfocytowe zapaleniem tarczycy, w którym występują przeciwciała przeciwko jej...

Miłorząb japoński

Miłorząb japoński to drzewo od tysięcy lat wykorzystywane w chińskiej medycynie. Zostało także docenione przez współczesnych naukowców w branży kosmetycznej i medycznej. Jego zastosowanie...

Witamina T

Witaminy są związkami organicznymi niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W większości nie są one produkowane przez ludzki organizm, dlatego powinniśmy je dostarczać w...

Wanad – znaczenie dla człowieka

Wanad został odkryty w roku 1801 roku przez Andresa Manuela del Rio. W 1831 roku wanad otrzymał swoją obecną nazwę, nadaną mu na cześć...

L – Tyrozyna

Tyrozyna jest jednym z dwudziestu aminokwasów białkowych. Jest to organiczny związek chemiczny - Steroizomer L. Jej nazwa pochodzi od greckiego tyros - ser. Biologicznie...

Witamina C

Witamina C, jest jedną z najbardziej znanych witamin, szczególnie w okresach przeziębienia króluje w domowych apteczkach. Witamina C inaczej kwas askorbinowy, swoją nazwę wywodzi...

L – Karnityna – wszystko co musisz wiedzieć

Po raz pierwszy udało się wyizolować l-karnitynę w 1905 roku. Wyizolowano ją z mięśni, stąd prawdopodobnie pochodzi jej nazwa, od łacińskiego caro, carnis, co...

Wybór redakcji