Strona główna Odżywianie Szczep Wina Barbera – ambrozja z Włoch

Szczep Wina Barbera – ambrozja z Włoch

65
0
Szczep Wina Barbera
Szczep Wina Barbera (fot. Shutterstock)

Barbera to włoska odmiana czerwonych winorośli, o nie do końca znanym pochodzeniu. Najpowszechniej uprawiana jest we włoskiej Piemoncie i Lombardii, również spotykana w Kalifornii i Argentynie. Szczep ten charakteryzuje się opornością na choroby grzybiczne, łatwo przystosowuje się do panujących warunków klimatycznych i jest wyjątkowo żywotny.

Charakterystyka szczepu Barbera

W ciepłym klimacie szczep ten daje owoce o wysokiej zawartości cukru, co przekłada się między innymi na wyższy poziom alkoholu w produkowanych z niego winach. Wina produkowane na bazie Barbera charakteryzują się wysoką kwasowością i niewielką zawartość garbników. Smak i aromat są wyraźnie owocowe z dominacją czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. Kolor wina jest ciemno fioletowy, zdecydowany. Wina z Barbery często nie wymagają dojrzewania. Te które leżakują w dębowych beczkach przechodzą stosunkowo długi okres dojrzewania nabierając pikantność. Wina na bazie tego szczepu są częstą winami kupażowymi.

PS. Mówi się, że Barbera przybiera charakter ludzi, którzy ją uprawiają – skromna, ale jednocześnie silna i krzepka. Przez wiele lat na bazie tego szczepu produkowane były głównie tanie włoskie wina stołowe, dziś szczep zaliczany jest do najbardziej smacznych odmian włoskich win.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here