Strona główna Wino Cabernet Sauvignon – król czerwonych szczepów winiarskich

Cabernet Sauvignon – król czerwonych szczepów winiarskich

471
0
Szczep Wina Cabernet Sauvignon
Szczep Wina Cabernet Sauvignon (fot. Shutterstock)

Cabernet Sauvignon to król czerwonych szczepów winiarskich. Od ponad 20 lat najpowszechniej uprawiany szczep winny na świecie. Jego uprawa to bowiem około 150 000 ha. Największe plantacje znajdują się w USA (głównie w Kalifornii), Bułgarii, Australii i Chile. Szczep ten jest również niezwykle popularny we francuskiej gminie Bordeaux, a zwłaszcza jego podregionie Médoc, czyli rejonach znanych z produkcji wysokiej jakości win. Bordeaux jest najprawdopodobniej również miejscem, gdzie ok. 600 lat temu z połączenia szczepów białego Sauvignon blanc i czerwonego Cabernet franc, powstała odmiana winorośli Cabernet sauvignon.

Cabernet sauvignon ma niewielkie wymagania w stosunku do gleby, preferuje jednak suche i żwirowe tereny. Szczep ten jest również odporny na wiele chorób, także pasożytniczych, co jest efektem między innymi grubej skórki owocu. Ponadto jest mało wrażliwy na niesprzyjające warunki pogodowe, nie straszne mu są zimowe mrozy i wiosenne przymrozki. Szczep Cabernet dojrzewa późną jesienią, powoli gromadząc cukry w gronach, dlatego też najlepsze plony zbierane są po słonecznej i ciepłej jesieni. Uprawa charakteryzuję się jednak stosunkowo niskim plonem, mianowicie ok. 40 hektolitrów z hektara.

Cabernet sauvignon – charakterystyka szczepu

Krzak winorośli jest raczej niski, bogaty w pędy i liście. Wymaga systematycznego podcinania. Owoce są małe, ciemnogranatowe o dużej ilości pestek, których obecność przekłada się na znaczną ilość garbników, głównie tanin. Smak i aromat jest uważany za najintensywniejszy i najgłębszy wśród win, przypomina czarną porzeczkę, śliwkę, trochę wiśnię. W aromacie możemy wyraźnie wyczuć również nuty korzenne i żywiczne. Aromat wina z tego szczepu rozwija się w miarę jego leżakowania. Wino powinno leżakować 5-10 lat. Dość często wino dojrzewa w dębowych beczkach, co wzbogaca aromat w nuty wanilii, orzecha kokosowego i dymu. Jest to wino idealne do długoletniego leżakowania, co skutkuje aromatem i smakiem najlepszych win na świecie. Kolor wina jest intensywnie czerwony i bardzo przyjemny dla oka.

Synonimy Cabernet sauvignon: Petite vidure, Petit cabernet, Pauvignon rouge, Uva francese (Włochy), Burdeos tinto (Hiszpania).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here