Wino wytrawne jest określane jako wykwintne i eleganckie. Określenie jest zdominowane przez ilość obecnego cukru, a w tym przypadku poziom powinien wahać się między 0 do 4 gram na litr trunku. Poza tym smak zależy od aromatów, kwasowości i taniny. Ostatni składnik odpowiada za charakterystyczną gorzką i cierpką nutę. Wino wytrawne podawane jest głównie do drobiu, serów i owoców morza. Oprócz tego wiele osób dostrzega jego prozdrowotne właściwości.

Wino wytrawne a zdrowie

Wina wytrawne spożywane w niewielkich ilościach to skuteczna broń przeciwko wielu chorobom przewlekłym, głównie ze względu na ogromną zawartość wartościowych przeciwutleniaczy. Wczesne starzenie komórek macierzystych wpływa na pracę mózgu. Dlatego skuteczna walka z wolnymi rodnikami ogranicza rozwój demencji, Alzheimera, a przy tym wspomaga koncentrację. Badania wykazują, że czerwone wino bierze udział w poprawie funkcjonowania układu krwionośnego. W związku z tym kieliszek tego trunku do obiadu może zniwelować ryzyko chorób serca. Kolejna kwestia to wspomaganie procesu odnowy, co z kolei przekłada się na wygląd skóry, włosów i paznokci. Jednym z najsilniejszych antyoksydantów w czerwonym winie jest resweratrol, który wspomaga pracę wątroby. Wówczas nie dochodzi do jej nadmiernego otłuszczenia, czy groźnej insulinooporności. Wiele mówi się także o korzystnym wpływie na nasz wzrok, układ odpornościowy, poziom dobrego cholesterolu i samopoczucie.  Doskonałej jakości wina wytrawne znajdą Państwo pod linkiem: https://rafa-wino.pl/35-wina-wytrawne

Jak wybrać dobre wino wytrawne?

Wybór wina to niezwykle indywidualna kwestia, ale za każdym razem warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim stawiaj na wysokiej jakości trunki, które powstały dzięki kontrolowanej fermentacji. Dzięki temu zyskasz nie tylko wyjątkowy i oryginalny smak, lecz także wszystkie pożądane właściwości. Jednym z nich jest Pinot Bianco, gdzie wyczujesz nuty kwiatów i owoców. Ponadto otrzymasz świeży i przyjemny, kwaskowaty smak. Mimo tego, że wino jest wytrawne, to cechuje je delikatność. Butelka tego trunku sprawdzi się, jeśli do tej pory unikałeś podobnych aromatów. Dla miłośników lekkich napojów alkoholowych pozostaje Kunvin – Cabernet Sauvignon, czyli węgierski wyrób w wyjątkowo nasyconej czerwieni. W dodatku świetnie przełamuje tłuste potrawy, w tym dziczyznę. Oczywiście nie brakuje wina wytrawnego w wersji lekko musującej. Pinot Grigio Rosa di Pietra ma cudowny różowy odcień i zachwyci Cię jego brzoskwiniowy posmak. Rewelacyjnie sprawdzi się w zestawieniu z daniami mięsnymi, a szczególnie drobiem.

Z czym warto połączyć wino wytrawne?

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie zestawieniu smaków dania i nut wina wytrawnego. Jedna z podstawowych zasad mówi o tym, aby balansować to na bazie ciężkości trunku i potrawy. Wówczas uzyskamy pożądaną spójność, a przy okazji warto skupić się na samych właściwościach napojów. Czerwone wino wytrawne Egri Korona Voros Harmonia rewelacyjnie przełamuje tłuste mięso wieprzowe. Poza tym obecne przeciwutleniacze skutecznie wspomagają pracę wątroby i nie dochodzi do nadmiernego otłuszczenia organu. W dodatku, jeśli gustujemy w ciężkostrawnych potrawach, to mogą okazać się pomocne w trakcie trawienia pokarmu. Z kolei Kunvin – Kekfrankos Rose sprawdzi się do makaronów i lekkich sałatek. Ponadto orzeźwiające nuty owoców skutecznie schłodzą podniebienie w trakcie upałów. Bodvin – Furmint charakteryzuje się aromatem zielonego jabłka, a najczęściej zestawia się go w daniach z pstrągiem. Wina wytrawne to wykwintny dodatek w każdej restauracji. Jednak warto zadbać o to, aby nie zabrakło go również w Twoim domu. Dlatego uzupełnij swój barek o białe Castillo Las Veras, lub czerwone Cabernet Sauvignon Dongione. Pragniesz poznać więcej ciekawostek o tym wyjątkowym trunku? W takim razie koniecznie przeczytaj „Wina czerwone. 5 ciekawostek, których na pewno nie znasz”.

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię