Mango to przepyszny owoc tropikalny, który można znaleźć w stałym asortymencie większości dyskontów spożywczych. Podobnie jak inne owoce importowane z zagranicy, takie jak: pomarańcze, mandarynki, ananasy, kiwi, cytryny, banany, awokado czy granaty, mango nie rośnie w Polsce. Do Europy sprowadza się je głównie z krajów azjatyckich, a największym importerem na świecie są Indie z blisko 40% udziałem w globalnych zbiorach. Mango jest jednym z najchętniej spożywanych owoców na świecie. Docenia się go nie tylko za wyjątkowy smak, ale również z uwagi na korzyści zdrowotne.

Składniki odżywcze w mango

Te egzotyczne owoce są cennym źródłem mikroelementów, witamin i związków zwanych fitochemikaliami, które chronią rośliny przed czynnikami chorobotwórczymi. Ponadto  zawierają makroskładniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu[1].

Mango składniki

Analizując powyższą tabelkę, od razu rzuca się w oczy wysoka zawartość witaminy C. 100 gram owocu mango zapewnia prawie 50% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę, która przede wszystkim wspiera nasz układ odpornościowy. Mango jest również bogate w witaminę A, znanej głównie z dobroczynnego wpływu na naszą skórę i wzrok.

Właściwości zdrowotne

Prawidłowa i zbilansowana dieta pomaga utrzymać nasz organizm w dobrej kondycji. Mango jest dobrym przykładem na to, jak poprzez jedzenie możemy dbać o własne zdrowie. Co nam daje jedzenie tego owocu?

  • Mango jest bogate w antyoksydanty, dzięki czemu pomaga chronić nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia i wpływają na powstanie i rozwój chorób przewlekłych takich jak cukrzyca, nowotwory czy choroby układu krążenia[2].
  • Wspiera układ odpornościowy, dzięki dużej zawartości witaminy C oraz witaminy A, a także obecnym w mango w mniejszych ilościach, witaminom z grupy B, witaminie E oraz K.
  • Zapobiega problemom trawiennym – związki fenolowe obecne w mango (przy czym najwięcej ich jest w nasionach) mają właściwości przeciwbakteryjne. Wraz z błonnikiem pokarmowym pomagają utrzymać florę jelitową w dobrej kondycji i stanowią skuteczne lekarstwo na wymioty, biegunki i nadkwaśność[3].
  • Wspiera zdrowie naszych oczu, dzięki dużej zawartości witaminy A oraz barwników z grupy karotenoidów – luteiny i zeaksantyny[4].
  • Może obniżyć ryzyko chorób nowotworowych, a to za sprawą licznych polifenoli obecnych w owocach i w innych częściach drzewa mango. Badania na zwierzętach wykazały znaczący spadek stanu zapalnego odpowiedzialnego za wzrost komórek nowotworowych po spożyciu ekstraktu z mango[5].
  • Poprawia kondycję naszej skóry oraz włosów.

Praktycznie każda część z drzewa mango zawiera składniki odżywcze, które można wykorzystać w celach spożywczych, przemysłowych lub kosmetycznych. Oczywiście najczęściej wykorzystuje się owoce, z których niestety, dużą część stanowią tzw. produkty uboczne. Skórka i pestka, które są usuwane, to nawet 60% całkowitej masy owocu. Badania wykazały, że właśnie w tych częściach jest duża ilość substancji prozdrowotnych, takich jak witamina C, błonnik pokarmowy, karotenoidy czy związki fenolowe[6].

W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie tłuszczem wydobywanym z nasion mango, które ma podobne cechy fizyczne i chemiczne co masło kakaowe, masło shea, masło sal, kokum czy illipe znane ze swych odżywczych i nawilżających właściwości. Masło mango zawiera wysokie stężenie kwasu oleinowego, kwasu stearynowego, kwasu palmitynowego i przeciwutleniaczy. Przynosi ukojenie dla skóry suchej i zniszczonej, ułatwia gojenie ran i podrażnień. Nawilża i uelastycznia skórę oraz poprawia jakość i strukturę włosów[7]. Ponadto olej zawarty w nasionach mango zawiera liczne związki fenolowe, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, chroniąc naszą skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – a co za tym idzie – hamują procesy starzenia się.

Jak wybrać mango i jak je jeść?

Kupując mango zwróć uwagę na to, by jego skórka nie miała żadnych przebarwień. Spójrz czy owoc nie ciemnieje pod szypułką – jeśli tak, to go nie kupuj. Mango gotowe do spożycia jest jędrne i lekko miękkie.

Ten egzotyczny owoc to wspaniały dodatek do deserów, owsianek, omletów, koktajli, wytrawnych sałatek czy jako pulpa do dań obiadowych. Wybornie smakuje również solo.

Przed spożyciem, mango należy dokładnie umyć i obrać. W tym celu odetnij po plasterku z dwóch węższych stron i obierz za pomocą obieraczki. Obrany owoc postaw pionowo – zauważysz na pewno zarys dużej pestki w środku. Weź nóż i krój plastry mango wzdłuż pestki (przy ściankach pestki).

Czytaj również: Durian – zakazany i cuchnący „król owoców”

Źródła:

[1] Mangos, raw Nutrition Facts & Calories (self.com)

[2] Ribeiro S, et al. (2007). Antioxidant in Mango (Mangifera indica L.) Pulp. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands). 62. 13-7. 10.1007/s11130-006-0035-3.

[3] Kittiphoom, S.. (2012). Utilization of mango seed. International Food Research Journal. 19. 1325-1335.

[4] Eisenhauer B. et al. Lutein and Zeaxanthin Food Sources, Bioavailability  and Dietary Variety in Age-Related Macular  Degeneration Protection. Nutrients. 2017 Feb 9;9(2):120. doi: 10.3390/nu9020120.

[5] Masibo, Martin & He, Qian. (2008). Major Mango Polyphenols and Their Potential Significance to Human Health. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 7. 309 – 319. 10.1111/j.1541-4337.2008.00047.x.

[6] M.H.A. Jahurul et al., Mango (Mangifera indica L.) by-products and their valuable components: A review, Food Chemistry, Volume 183, 2015, Pages 173-180.

[7] Akhter S, McDonald MA, Marriott R. Mangifera sylvatica (Wild Mango): A new cocoa butter alternative. Sci Rep. 2016;6:32050. Published 2016 Aug 24. doi:10.1038/srep32050.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj