Od wielu lat ananas zajmuje uprzywilejowaną pozycję zarówno w kuchni jak i w zaleceniach dietetycznych dotyczących zdrowego odżywiania. Badania przeprowadzone w XX wieku dowiodły, że ten tropikalny owoc zawiera całą gamę pożytecznych dla organizmu witamin i minerałów, które mogą skutecznie bilansować codzienną dietę oraz łagodzić wiele różnorodnych dolegliwości.

Ananas od lat stosowany był w przypadkach infekcji układu oddechowego, do regulacji trawienia, zwalczania pasożytów układu pokarmowego oraz do polepszenia efektywności gojenia ran otwartych. Owoc ten zalicza się do grupy owoców z rodziny bromeliowatych. Naturalnym i pierwotnym środowiskiem tej rośliny jest Ameryka Południowa, ale występuje również na Hawajach, w Brazylii, w Meksyku, na Filipinach oraz Azorach. Warto zatem przeznaczyć chwilę i dowiedzieć się coś więcej o tym tropikalnym owocu.

Ananas skład

Ananas zawiera mnóstwo różnorodnych minerałów oraz witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów w organizmie ludzkim. W 100 gramach ananasa znaleźć można 0.54 g białka, 0.12 g tłuszczu, około 13 g węglowodanów oraz 1.5 g błonnika. Jeżeli chodzi o witaminy to ta sama masa owocu zawiera prawie 50 mg witaminy C, 0.112 mg witaminy B6, 58 IU witaminy A, 0.02 mg witaminy E, 0.7 µg witaminy K, 18 µg kwasu foliowego, 0.08 mg tiaminy, 0.032 mg ryboflawiny, a także 0.5 mg niacyny. W 100 gramach ananasa znajduje się również 12 mg magnezu, 109 mg potasu, 1 mg sodu,  0.12 mg cynku, 8 mg fosforu, 13 mg wapnia oraz około 0.3 mg żelaza. Jeżeli chodzi o wartość energetyczną, to 100 gram ananasa zawiera 50 kcal. Nie warto jednak zapomnieć, że liczba ta dotyczy świeżego owocu. Ananas w zalewie z puszki to około 80 kcal. Muszą o tym pamiętać osoby, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów, a uwzględniają w swej diecie ananasa.

Dobry na trawienie

Ananas zawiera sporą ilość bromelainy, która skutecznie wspomaga układ pokarmowy w procesach trawiennych. Owoc ten wspomaga także wydzielanie kwasów żołądkowych. Wszystkie te właściwości ananasa mogą być więc wykorzystane przez osoby borykające się z problemem wzdęć, zaparć, niestrawności oraz wielu innych. Warto jednak pamiętać o tym, aby owoc ten nie był przetworzony w żaden sposób. Spożywanie ananasa na surowo przynosi najwięcej korzyści.

Wspomaga odporność i odchudzanie

Ananas cechuje się dosyć wysoką zawartością witaminy C, która jak wiadomo efektywnie wspomaga odporność. Enzym jakim jest bromelaina pozytywnie wpływa na redukcję temperatury podczas gorączki. Jest to szczególnie istotne w okresie jesiennych przeziębień. Warto również wspomnieć o tym, że owoc ten zapobiega zakrzepom krwi oraz wspomaga chudnięcie dzięki zawartości pektyn i celulozy, które dają uczucie sytości. Bromelaina wspomaga dodatkowo przemianę materii i wpływa na redukcję ilości zbędnych płynów w organizmie.

Czytaj także: 5 porad, jak skutecznie schudnąć

Ananas na krew

Badania wykazały, że enzym jakim jest bromelaina wykazuje silne działanie przeciwzakrzepowe oraz wpływa na rozpuszczanie powstałych już zakrzepów. Wszystkie te właściwości powinny być wykorzystywane przez osoby znajdujące się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową oraz zakrzepicę. Naukowcy podejrzewają również, że bromelaina działa destruktywnie na zmutowane komórki mogące wywoływać nowotwór raka piersi, jelita grubego, skóry czy jajników.  Jeżeli chodzi natomiast o cukrzycę to warto zapamiętać, że ananas ma spory indeks glikemiczny wynoszący 59. Oznacza to, że diabetycy muszą spożywać ananasa w mocno ograniczonych ilościach.

Ananas na układ oddechowy

Bromelaina zbawiennie wpływa na infekcje związane z układem oddechowym. Wykazano, że płukanki gardła z użyciem soku ananasa łagodzą kaszel.

Zobacz także: Jeżyny – właściwości lecznicze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj