Kiwi lub inaczej chiński agrest jest owocem zaliczanym do gatunku aktinidii chińskiej i smakowej. Pierwotnie rośliny te rosły na terenie Chin, gdzie doceniano ich właściwości odżywcze jak i lecznicze. Na początku XX wieku zostały jednak zaszczepione w Nowej Zelandii, gdzie ich uprawa stała się bardzo popularna.

Po około 50 latach rozwoju uprawy owoc ten spopularyzowano i w szybkim tempie wzrosła jego popularność na całym świecie. Wtedy to kiwi nazwane zostało oficjalnie mianem „kiwifriut”. W późniejszych latach produkcję kiwi rozpowszechniono także na inne kraje. Zazwyczaj owoc ten doceniany jest jedynie za soczysty i smaczny miąższ oraz za oryginalny zapach, ale warto pamiętać, że jest on skarbnicą wielu cennych minerałów oraz witamin. Występuje tutaj sporo witaminy C, a także potasu i wapnia.

Regularne spożywanie kiwi przyczynia się do obniżenia ciśnienia, poprawę odporności, a nawet na zwalczanie wolnych rodników będących przyczyną powstawania różnych nowotworów. Występuje tutaj również luteina, która usprawnia narząd wzroku oraz chroni przed zaćmą i oddziaływaniem wolnych rodników na plamkę żółtą. Co warto więc wiedzieć o tak popularnym na całym świecie kiwi? Kto w szczególności powinien włączyć je do swojego codziennego menu?

Skład

Kiwi jest owocem, które cenione jest głównie za cenne wartości odżywcze, którymi się cechuje. 100 gram produktu zawiera 1.14 gram białka, 0.52 gram tłuszczu, 14.66 gram węglowodanów oraz 3 gramy błonnika. Ta sama ilość kiwi to wartość energetyczna 61 kcal. Jeżeli chodzi natomiast o witaminy to 100 gram zawiera między innymi 92.7 mg witaminy C, około 80 IU witaminy A, 40.3 µg witaminy K, 1.46 mg witaminy E, 25 µg kwasu foliowego, 0.063 mg witaminy B6, 0.341 mg niacyny, 0.025 mg ryboflawiny i 0.027 mg tiaminy. Kiwi to także znakomite źródło wielu minerałów, które usprawniają pracę wielu narządów w ludzkim ciele. 100 gram tego owocu zawiera 312 mg potasu, 34 mg fosforu, 34 mg wapnia, 0.31 mg żelaza, 17 mg magnezu, 3 mg wapnia i 0.14 mg cynku. Widać zatem, że szczególnie jeżeli chodzi o zawartość potasu, kiwi zdecydowanie króluje w porównaniu z innymi owocami tropikalnymi.

Kiwi na odporność

Regularne jedzenie kiwi okresie jesiennych zachorowań może skutecznie poprawić odporność organizmu na ataki różnych bakterii oraz wirusów. Ta właściwość tego owocu bierze się z bardzo wysokiej zawartości witaminy C, która sięga aż 92.7 mg w 100 gramach owoców. Dla porównania cytryna posiada 53 mg witaminy C w tej samej ilości produktu. Warto również pamiętać, że witamina C usprawnia pracę oraz dba o kondycję układu krwionośnego. Między innymi uszczelnia naczynia krwionośne, wspomaga wchłanianie żelaza, a także bierze czynny udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek krwi.

Kiwi a nowotwory

Wieloletnie badania nad owocem kiwi wykazały, że może ono hamować rozwój niektórych nowotworów – np. nowotworu jamy ustnej. Naukowcy doszli także do wniosku, że związki zawarte w kiwi chronią DNA przed uszkodzeniami, co jest istotne z punktu widzenia tworzenia się z tego powodu wielu chorób. Najskuteczniejszą odmianą kiwi w kontekście walki z wolnymi rodnikami jest odmiana czerwona, która zawiera antocyjaninę – silny przeciwutleniacz.

Kiwi na układ trawienny i na odchudzanie

Kiwi jest źródłem błonnika, który skutecznie wiąże masy kałowe w jelicie grubym i wspomaga wydalanie w przypadku wystąpienia zaparć. Błonnik usprawnia również pracę całego układu pokarmowego, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi i przyspiesza odchudzanie. Kiwi jest również owocem charakteryzującym się dosyć niską wartością energetyczną wynoszącą jedynie 61 kcal/100g. Z tego też powodu owoc ten może być bez obaw spożywany przez osoby będące na diecie odchudzającej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj