Migdały znajdują się w czołówce produktów żywnościowych, które zaliczane są do jednych z najzdrowszych na świecie. Właściwości odżywcze i zdrowotne migdałów są znane już od tysięcy lat, a ich wykorzystaniem w medycynie naturalnej interesuje się dzisiaj coraz więcej osób. Za ich zbawienne działanie na ludzki organizm odpowiedzialny jest bardzo bogaty skład. Każdy składnik może przyczyniać się do leczenia różnych schorzeń i chorób.

Migdały skutecznie wpływają na krew obniżając poziom złego cholesterolu oraz cukru, są zdrową przekąską dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów, wzmacniają odporność organizmu oraz chronią wzrok, a także są mile widziane w diecie kobiet w ciąży. Orzechy migdałowca mogą też redukować stres, wpływać na choroby układu moczowego oraz oddechowego, a także wzmacniają włosy i paznokcie. Czym są zatem migdały oraz kto powinien wprowadzić je do codziennej diety?

Migdały są nasionami owoców rośliny zwanej migdałowcem zwyczajnym lub pospolitym (łac. Prunus dulcis). Zaliczany jest on to gatunku rośliny wieloletniej z rodziny różowatych.  Pierwotny obszar występowania migdałowca zwyczajnego obejmował Azję Mniejszą oraz Środkową (Turcja, Izrael, Jordania, Uzbekistan). W konsekwencji globalizacji, roślina ta zawędrowała również w inne rejony świata takie jak Europa (Hiszpania, Portugalia, Włochy, Francja, Bułgaria), Afryka (Tunejza, Maroko) oraz Azja Zachodnia (Iran i Cypr). Warto również wspomnieć, że polskie określenie „migdał” jest jedynie umowne. Właściwa i prawidłowa nazwa nasion migdałowca to „śliwa migdał”.

Migdały: skład

Skład migdałów uznawany jest za jeden z najbogatszych pod względem cennych wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że migdały znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach – zarówno kulinarnych jak i kosmetycznych czy lekarskich. 100 gram surowych migdałów to wartość energetyczna bliska 600 kcal. W tej samej ilości orzechów znajduje się około 21 g białka, 50 g tłuszczu, 21.5 g węglowodanów i 12.5 g błonnika. Jeżeli chodzi o witaminy to znaleźć tutaj można (w 100 gramach): 0,205 mg tiaminy, 1.140 mg ryboflawiny, 2 IU witaminy A, 25.63 mg witaminy E, 44 µg kwasu foliowego, 0.137 mg witaminy B6 oraz 3.618 mg niacyny. W migdałach znajdują się również liczne i bardzo cenne dla organizmu ludzkiego minerały. W 100 gramach surowych orzechów migdałowca znajduje się 270 mg wapnia, aż 733 mg potasu, prawie 500 mg fosforu,
270 mg magnezu, 1 mg sodu, 3.12 mg cynku  oraz około 4 mg żelaza.

Migdały na odchudzanie

Podobnie jak orzechy włoskie tak i migdały wspomagają odchudzanie pomimo. Na pierwszy rzut oka, sporej wartości energetycznej wynoszącej prawie 600 kcal na 100 gram. Wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) efektywnie wspomaga i reguluje metabolizm, co jest niezbędne w zdrowym odchudzaniu. Należy również wspomnieć o tym, że migdały to bogate źródło błonnika, który w pewnym stopniu również jest sojusznikiem w walce z nadwagą. Ponad to, spożywanie orzechów migdałowca (np. na drugie śniadanie) wywołuje uczucie sytości i hamuje ochotę na sięgnięcie po inne przekąski. Warto jednak pamiętać, że z ilością spożywanych migdałów nie należy przesadzać.

Migdały na krew

Wiele zespołów badawczych na całym świecie potwierdziło, że regularne i umiarkowane spożywanie migdałów wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi, a co za tym idzie na choroby układu krążenia. Zbawienny wpływ ma tutaj witamina E oraz NKKT, które wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne, a także hamują tworzenie się blaszki miażdżycowej. Jeżeli chodzi o wpływ migdałów na cukrzycę, to naukowcy z Loma Linda University wykazali, że orzechy migdałowca skutecznie redukują insulinoodporność, czyli stan prowadzący bezpośrednio do cukrzycy typu II.

Zobacz także: Czy warto jeść liczi?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj