Ostrokrzew paragwajski

Ostatnio wśród naparów, które piją Polacy zaczęła pojawiać się ostrokrzew paragwajski. Słynna wśród studentów, którzy chcą poprawić swoją koncentrację przed sesją i innych zapracowanych, którym kawa i energetyki nie wystarczają. Czym jednak jest pobudzający napój? Skąd się wziął i jakie ma inne ciekawe właściwości.

Czym jest yerba mate i skąd pochodzi?

Ostrokrzew paragwajski to wysuszony ciemnozielony pył z drobnymi listkami i gałązkami, podobnymi do tych, jak w zielonej herbacie. Pochodzi on z wysokiego krzewu, ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to zielona przez cały rok roślina, występująca tylko w Ameryce Południowej – Brazylii, Paragwaju, Argentynie i Urugwaju.
Popularną yerbę czasem zwie się herbatą. Jest to duże uogólnienie. Yerba mate ma tylko jedną rzecz wspólną z herbatą – fakt, ż trzeba ją zaparzyć w gorącej wodzie.
Yerba mate nie można nazywać w ścisłym tego słowa znaczeniu herbatą, bo napar ten zawiera w sobie dużo kofeiny. Może zastępować więc mocną kawę, a nie herbatę.

Jak powstaje yerba mate?

Ostrokrzew paragwajski w naturalnym środowisko tworzy zwarte formacje roślinne. Jednak na potrzeby produkcji napojów uprawia się ją na plantacjach. Tam nie ma możliwości stworzenia zwartych formacji, co ułatwia zbieranie. Na dodatek zwykle nie dochodzi do swojej zwyczajowej wysokości. Dla suszu najlepiej zbiera się bowiem młode części tej rośliny.
Właściwa produkcja zaczyna się właśnie od zbierania młodych listków i gałązek ostrokrzewu. Następnie suszy się je – w zależności od tradycji zakładu albo zwykłym powietrzem albo dymem z wielkich palenisk. Po wysuszeniu listki i gałązki mieli się. Zmielony susz leżakuje odpowiedni czas i zostaje pakowany już jako yerba mate.

Właściwości yerba mate

Yerba mate oprócz wysokiej zawartości kofeiny ma również wysoki poziom wielu witamin i minerałów. Między innymi witaminy A, B1, B2, C, E, H. Z minerałów i innych składników odżywczych zawiera magnez, sód, potas, żelazo, miedź, siarkę, mangan, fosfor i krzem. Jednak głównie w jej składzie chemicznym przeważają alkaloidy między innymi kofeina.
Dzięki temu bogatemu składowi yerba mate może poszczycić się wieloma pozytywnymi właściwościami.

Głównie wspomina się o tym, że dodaje dużo energii. Pobudza przy tym lepiej i na dłużej niż kawa, ale mało kto wie, że nie wpływa na ciśnienie krwi. Dla osób, które mają problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem będzie więc to bezpieczny zamiennik kawy.
Drugą, często wspominaną właściwością yerby jest poprawa koncentracji. Dzięki temu możemy łatwiej skupić się na zadaniu i szybciej je wykonać. W dodatku yerba niweluje uczucie zmęczenia, więc nawet po ciężkim dniu na uczelni, wieczorem ze szklanką yerba mate damy radę siąść do pisania pracy, czy obowiązków domowych.

Ma również zbawienne działanie na przyśpieszenie metabolizmu, a w konsekwencji redukcję tkanki tłuszczowej i odchudzanie. Poza tym jest dobrym rozwiązaniem na podjadanie, bo redukuje łaknienie. Osoby na diecie lub po niej, chcące uniknąć efektu jojo będą nią zachwycone.

Yerba mate najlepiej pić, kiedy wiemy, że będziemy w domu lub w biurze dłuższy czas. Czemu lepiej nie zabierać jej w termosie na miasto? Bo niestety ale działa moczopędnie. Jednak dla osób, które męczą się z trudnościami oddawania moczu, łyk yerby może pomóc. Tak samo przy wszelkich zatruciach pokarmowych lub w przypadku gdy chcemy oczyścić organizm z szkodzących mu substancji. Yerba mate pomaga bowiem w oczyszczaniu organizmu z wszelkich toksyn, czy innych substancji które nam szkodzą, a wnikają do organizmu razem z jedzeniem.
Także osoby mające problemy gastryczne np. uciążliwe zaparcia mogą znaleźć pomoc w
naparze z ostrokrzewu paragwajskiego. Dzięki zawartości dużej zawartości składników odżywczych, witamin i minerałów pozytywnie wpływa na pracę jelit i zapobiega zaparciom.

Komu ostrokrzew paragwajski jest odradzana?

Mimo tylu pozytywnych właściwości nie każdy powinien pić yerba mate. Przez wzgląd na dużą zawartość kofeiny jest odradzana kobietom w ciąży i karmiącym piersiom. Także pewne dolegliwości są przeciwwskazaniem do picia naparu z ostrokrzewu paragwajskiego. Osoby z chorobami wrzodowymi żołądka i dwunastnicy powinny odstawić yerbę, gdyż może ona spowodować dodatkowe podrażnienia.

Ostrokrzew paragwajski – specyfika parzenia

Yerba mate to napar, który należy parzyć w specyficzny sposób. Odmierzoną porcję suszu należy wsypać do naczynka – najlepiej takiego z przykryciem, jednak zwykła szklanka także wystarczy. Następnie wlewamy do naczynka gorącą wodę. W przeciwieństwie do herbaty, czy kawy, nie powinna mieć ona 100 stopni Celsjusza, tylko 80. Zalewamy susz i czekamy chwilę, aż napar się zaparzy.

Aby wybić yerba mate potrzebujemy specjalnego przyrządu zwanego bombillą. To specjalna rurka przeznaczona do picia naparu. Yerba mate siorbiemy przez nią, unikając w ten sposób suszu, gałązek i liści.

Polecane produkty

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię