Bardzo często aloes kojarzy się dzisiaj z leczeniem różnych schorzeń skórnych. Jednak jak się okazuje działa on również bardzo dobrze w zastosowaniu wewnętrznym. W postaci soku pomaga w problemach związanych z alergią, obniża poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływa na odporność, poprawia trawienie, obniża poziom złego cholesterolu, a także wspomaga gojenie nawet głębszych ran powierzchniowych. Roślina jaką jest aloes liczy sobie prawie 400 gatunków różnych odmian. Zaliczają się do niego drzewa, krzewy, byliny i liany. Wywodzi się z Półwyspu Arabskiego, Afryki i Madagaskaru, ale z powodzeniem jest uprawiany w innych zakątkach świata (głównie jako roślina doniczkowa). Aloes najczęściej występuje w formie rozgałęzionych pędów zwieńczonych rozetą mięsistych liści, w których znaleźć można sporą ilość soku mlecznego o barwie żółtej lub brązowawej. Liście aloesu są wyraźnie mięsiste i posiadają woskowy nalot. Na brzegach uzbrojone są w drobne kolce. Co zatem warto wiedzieć o tej roślinie i jak można ją stosować w codziennym ziołolecznictwie?

Skład aloesu

Ta na pierwszy rzut oka niepozorna roślina zawiera spore ilości niezbędnych pierwiastków takich jak: potas, żelazo, cynk, magnez, miedź, sód, mangan, fosfor oraz chrom. Tak bogaty skład chemiczny usprawnia działanie układów enzymatycznych. Jeżeli chodzi o witaminy to aloes zawiera witaminy C, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy oraz między innymi β-karoten. W dalszej kolejności występują aminokwasy takie jak alanina, glicyna, lizyna, prolina, walina, a także kwasy asparaginowy i glutaminowy. Jeżeli chodzi o enzymy to znaleźć tutaj można peroksydazę, katalazę, allinazę, amylazę oraz kilka innych wspomagających metabolizm organizmu. Aloes to także bogate źródło kwasów tłuszczów nienasyconych, do których zaliczyć można m.in. kwas stearynowy, linolenowy, linolowy oraz kaprylowy. Do innych związków, które często  są zbawienne na różne dolegliwości zalicza się mleczan magnezu, sterole oraz fenole. Wszystkie te substancje cechują się przeciwbólowymi właściwościami co jest bardzo często pożądane.

Wzmacnia odporność

Wiele badań prowadzonych z użyciem aloesu wstępnie potwierdza, że sok z tej rośliny znakomicie wpływa na układ odpornościowy. Dodatkowo aloes jest szczególnie pomocny w przypadkach wysokich gorączek, bóli głowy, a także męczącego kaszlu.

Pomocny na trawienie i zdrowe jelita

Obecnie prowadzone badania skierowane są przede wszystkim na te właściwości aloesu, które mogą być przydatne w leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Chodzi tutaj głównie o wpływ niektórych związków zawartych w tej roślinie na zwiększenie zawartości wody w masach kałowych. Przyczynia się to bezpośrednio do pobudzenia perystatyki jelit, przez co osoby z dolegliwościami jelitowymi odczuwają ulgę poprzez częstsze i szybsze wypróżnienia.

Aloes do zastosowań zewnętrznych

Obecnie aloes stosowany jest bardzo często do leczenia różnego rodzaju zewnętrznych uszkodzeń skóry. Jego właściwości są zbawienne na takie schorzenia takie jak odmrożenia, owrzodzenia czy rany otwarte. Warto również pamiętać, że maść z aloesem polepsza krążenie krwi. Aloes jest również wykorzystywany w leczeniu cery trądzikowej, w problemach związanych z łuszczycą, a także na blizny i opuchlizny. Pozytywne właściwości tej rośliny są również wykorzystywane w walce z łupieżem i wypadaniem włosów.

Czytaj także: Trądzik zaskórnikowy – jak sobie z nim poradzić?

Przeciwwskazania

Warto pamiętać, że aloes może wykazywać działania uzależniające. Nie warto zatem przeprowadzać intensywnych kuracji z użyciem tej rośliny dłużej niż 10 dni. Tyczy się to głównie terapii przeczyszczających. Aloes powinien być także odstawiony lub radykalnie ograniczony przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Zobacz również: Jak pielęgnować aloes?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj