Strona główna Odżywianie Kwas Foliowy (witamina B9)

Kwas Foliowy (witamina B9)

206
0
Kwas Foliowy
Kwas Foliowy (shutterstock.com)

Kwas foliowy (witamina B9) jest jedną z popularniejszych witamin z grupy B. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego folium oznaczającego liść. W naszym organizmie jest syntezowany przez bakterie jelitowe. Witamina B9 jest nazywana witaminą radości życia.

Kwas foliowy – wpływ na organizm człowieka

Niezmiernie istotna jest prawidłowa podaż kwasu foliowego u kobiet w ciąży. Niedobór kwasu foliowego jest szczególnie niebezpieczny dla płodu rozwijającego się w łonie matki. Suplementacja tego kwasu w okresie ciąży między innymi redukuje wystąpienie u płodu rozszczepu kręgosłupa (poważnej wady rozwojowej mogącej wystąpić ok. 3 tygodnia ciąży). W celu profilaktyki wad płodu zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego 0,4 mg dziennie począwszy od 3 miesięcy przed planowaną ciążą aż do 12 tygodnia. Kobiety w ciąży przyjmują dodatkowo preparaty zawierające kwas foliowy: w pierwszym trymestrze 800mg dziennie, a w drugim oraz trzecim trymestrze 400 mg dziennie.

Rola kwasu foliowego w organizmie, to regulacja wzrostu i funkcjonowania komórek.  Kwas foliowy wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg. Decyduje o naszym dobrym samopoczuciu psychicznym. Zapobiega uszkodzeniom płodu, pozytywnie wpływa na wagę i rozwój noworodków. Zapobiega chorobom serca. Chroni organizm przed nowotworami. Usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego ( uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie jelit, żołądka i wątroby). Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego (pobudza powstawanie czerwonych krwinek). Pełni funkcję budowy hemoglobiny oraz kwasów nukleinowych (wzrost i regeneracja komórek całego ciała). Bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego (przekazywanie cech dziedzicznych komórek, regulowanie ich podziału).

Witamina B9 – źródła występowania

  • zarodki pszenne
  • ekstrakt drożdży
  • ciemne pieczywo
  • płatki śniadaniowe
  • pestki dyni
  • pestki słonecznika
  • wątroba
  • soja
  • sałata
  • szpinak
  • kapusta
  • brokuły
  • szparagi
  • kalafior
  • brukselka
  • zielony groszek
  • natka pietruszki
  • szczypior
  • marchew
  • ziemniaki
  • fasola

Kwas foliowy – zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy jest niewielkie, ale powinien on być codziennie dostarczany. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B9 występuje u osób:

  • nadużywających alkoholu
  • narażonych na długotrwały stres
  • cierpiących na depresję
  • u kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią
  • cierpiących na zaburzenia funkcjonowania wątroby i jelit
  • z długotrwałą gorączką
  • cierpiących na przewlekłe biegunki
  • starszych

Duże ilości kwasu foliowego niszczone są podczas gotowania (warzywa należy gotować krótko w małej ilości wody). Wysoka temperatura, światło słoneczne, alkohol oraz leki hormonalne niszczą kwas foliowy.

Skutki niedoboru kwasu foliowego

  1. różnego rodzaju niedokrwistości
  2. osłabienie
  3. chroniczne zmęczenie
  4. nerwowość
  5. stany lękowe
  6. bladość skóry
  7. zaburzenia pamięci
  8. depresja
  9. zaburzenia psychiczne
  10. zaczerwienienie języka
  11. anemia
  12. utrata apetytu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here