Podgrzewanie posiłków w mikrofalówce ma z pewnością dwie niezaprzeczalne zalety – wygodę oraz szybkość przygotowywania posiłków. Czy jednak korzystanie z popularnej „mikrofali” nie zaszkodzi naszemu zdrowiu? Poniżej postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Czy korzystanie z mikrofalówki jest zdrowe?

Przeciwnicy kuchenek mikrofalowych przekonują, że ten sposób przyrządzania jedzenia wytwarza niekorzystne promieniowanie, pozbawiające dania wielu witamin, przeciwutleniaczy i składników mineralnych. To prawda, jednakże warto pamiętać o tym, iż każda forma obróbki cieplnej obniża ilość składników odżywczych zawartych w posiłkach. Co więcej, im dłużej trwa podgrzewanie, tym więcej korzystnych mikroelementów w jedzeniu tracimy. Tym samym okazuje się, że tradycyjna forma gotowania (kuchenka elektryczna lub gazowa) dużo mocniej „wypłukuje” nasze dania z witamin i minerałów niż przygotowywanie jedzenia za pomocą mikrofalówki.

Posiłki w mikrofalówce – inspiracje

Kuchenka mikrofalowa to bardzo praktyczne urządzenie, dzięki któremu z powodzeniem możemy przygotować dania w domu, aby następnie wygodnie i szybko podgrzać i zjeść je w pracy. To rozwiązanie pozwoli nam zaoszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze. Oto 5 pomysłów na ciepły posiłek do pracy, który można podgrzać w pojemniku do mikrofali. Prostym, a zarazem bogatym w węglowodany i białko daniem, okazuje się makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Ryż z warzywami to również godna polecenia propozycja na smaczne danie. Kolejny pomysł to odżywcza kasza gryczana z gulaszem wołowym, tradycyjny rosół i krem z brokułów. Najlepszej jakości pojemniki zdatne do użycia w mikrofalówce można znaleźć na stronie maleomi.pl.

Czego nie należy podgrzewać w kuchence mikrofalowej?

W mikrofali zdecydowanie nie powinno się podgrzewać mleka dla niemowląt. Proces ten pozbawia pokarm właściwości niezbędnych do prawidłowego rozwoju odporności u dzieci.

Kolejnym produktem spożywczym, który nie nadaje się do ekspresowej obróbki termicznej, są świeże jaja. Podgrzane w mikrofalówce po prostu wybuchną, tym samym nie nadając się do jedzenia. Próba odświeżenia chleba w wysokiej temperaturze również nie wydaje się najlepszym pomysłem – wystarczy kilka sekund, by wilgoć zawarta w pieczywie wyparowała, a ono samo stało się suche i czerstwe.

Nie ma się czego obawiać – podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce nie szkodzi naszemu zdrowiu. Warto jednak pamiętać o tym, że niektóre produkty nie nadają się do tego typu obróbki termicznej. Należy również dokładnie sprawdzić naczynia, w których zamierzamy podgrzać danie – nie wszystkie są do tego przeznaczone.

Zobacz również: Zdrowy i lekkostrawny kurczak – trzy sprawdzone przepisy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj