Kurczak zagrodowy

Nastał wrzesień, a wraz z nim sezon na zbieranie leśnych skarbów – grzybów. Chociaż Polacy wykorzystują je głównie do przyrządzania sosów i do marynowania w słoiczkach, to warto przełamać ten żywieniowy schemat i przygotować kurczaka w sosie kurkowym. Jak jeszcze można podać kurczaka w jesiennej odsłonie? Zdradzamy trzy najlepsze przepisy!

Kurczak w jesiennej odsłonie – dwa najważniejsze składniki

Wszystko rozpoczyna się dwóch składników: dobrej jakości kurczaka oraz świeżych grzybów. Stanowią one podstawę smacznie przygotowanego i zdrowego dania. Dlaczego lepiej wybrać kurczaka z rodzimego chowu? Warto wskazać zalety na przykładzie kurczaka Zagrodowego. Mięso dostarczone jest z małych gospodarstw na Podlasiu, które są pod ścisłą kontrolą. Kurczaki nie są karmione zmodyfikowaną genetycznie paszą i na dodatek są trzymane na świeżym powietrzu. Rosną w swoim, wolnym tempie. To wszystko sprawia, że mięso jest zwarte i dobrze umięśnione, a także ma cieńszą skórkę i mniej tłuszczu niż mięso zwierząt pochodzących z hodowli przemysłowej. Te wszystkie czynniki bezpośrednio wpływają na smak kurczaka. Dobrej jakości mięso z kurczaka powinno być sprzedawane zamknięte próżniowo i mieć jasnoróżowy kolor. Po nadciśnieniu palcem mięsa powinno wrócić ono do swojej pierwotnej postaci, co świadczy o świeżości produktu.

W przypadku grzybów warto sięgnąć po samodzielnie zebrane grzyby z lasu. Owszem, na sklepowych półkach można znaleźć suszone podgrzybki czy też mrożone kurki, jednak nic nie zastąpi smaku świeżych grzybów. Pieprznik jadalny, bo taką nazwę nosi też kurka, ma w sobie spore ilości witaminy C, potasu oraz witaminy D. Są również niskokaloryczne: na 100 gram zawierają jedynie 32 kcal.

Przepisy na kurczaka z grzybami

Kurczak w towarzystwie kurek

Pierś z kurczaka doskonale komponuje się z sosem kurkowym. Przepis jest bardzo prosty: wystarczy ugotowaną na parze lub pieczoną pierś z kurczaka podać z dodatkiem sosu grzybowego. Jak go wykonać? Pół kilograma kurek należy dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Na rozgrzanej patelnię z niewielką ilością tłuszczu smażymy pokrojoną w drobną kostkę jedną białą cebulę oraz kurki. Gdy cebula będzie lekko zeszklona to dodajemy 150 ml śmietanki 30% oraz 50 ml białego wina. Całość przyprawić solą i pieprzem, a także odrobiną świeżej natki pietruszki. Gotować około 5-7 minut do momentu zgęstnienia sosu. Sos kurkowy z kurczakiem podajemy z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Inny przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym z dodatkiem kaszy gryczanej znajdziecie na stronie https://zagrodowy.pl/przepisy/piers-z-kurczaka-z-sosem-kurkowym/.

Pieczony kurczak nadziewany grzybami

Podawanie pieczonego w całości nadziewanego kurczaka wiąże się nie tylko z polskimi tradycjami kulinarnymi.  To obowiązkowe danie na chińskich weselach oraz świątecznych bankietach.  W tym azjatyckim kraju najbardziej pożądany jest kurczak w pięciu smakach. U nas z kolei na stołach często gości kurczak po polsku, czyli faszerowany wątróbką. Jesienią warto zamienić je na farsz grzybowy.

Składniki: 1 kurczak, 1/3 kostki masła, świeża pietruszka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, jedna biała cebula, 40 dag grzybków (kurki, podgrzybki), 100 gram żółtego sera, 3 jajka.

Wykonanie:  Kurczaka dokładnie myjemy, oprószamy z zewnątrz solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzewamy masło z niewielką ilością oliwy z oliwek (zapobiega przypalaniu się masła) i smażymy na nim pokrojoną w drobne plasterki cebulę oraz pokrojony w kostkę czosnek. Dodać pokrojone w kostkę grzyby i smażyć całość przez około 5-7 minut. Przyprawić je solą, pieprzem i gałką, dodać starty żółty ser, pietruszkę oraz całe jajka. Farsz bardzo dobrze wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Kurczaka nafaszerować i zamknąć za pomocą wykałaczek lub zszyć nicią. Piec w temperaturze 170 stopni (lub 160 stopni w piekarniku z termoobiegiem) pod przykryciem przez około półtorej godziny.

Doskonały przepis na pyszną pierś kurczaka z farszem grzybowym znajdziecie na blogu https://www.swfg.pl/piers-kurczaka-z-farszem-grzybowym/.

Kurczak w wersji ziołowej z kurkami

Sos z piersią z kurczaka można przygotować również z wykorzystaniem świeżych ziół: kolendry, pietruszki i estragonu. To gotowane na wolnym ogniu danie, dlatego rekomendowane jest dla osób dbających o zdrową i smukłą sylwetkę oraz przebywających na lekkostrawnej diecie.

Składniki: jedna, podwójna pierś z kurczaka, 2 duże, białe cebule, 4 liście laurowe, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki papryki w proszku, 5 dużych pomidorów, 30 dag świeżych kurek, 3 łyżki octu winnego, 1 papryczka chili, 30 gram kolendry, 30 gram pietruszki, 30 gram estragony, sól morska, świeżo zmielony pieprz, oliwa z oliwek.

Wykonanie:  Na dno rondla wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy do niej pokrojoną w 5 cm paski pierś kurczaka i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, liście laurowe, pokrojony w kosteczkę czosnek. Po 3-4 minutach dodajemy ocet, pokrojone bez skórki pomidory i umyte kurki.  Wszystko doprawiamy pieprzem oraz solą. Opcjonalnie dodajemy pokrojoną papryczkę chili. Do rondla wlewamy wodę, aby zakryła mięso i gotujemy na wolnym ogniu przez około półtorej godziny, co rusz mieszając. Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Zalety jedzenia drobiu

Czy warto jeść kurczaki? Tak! Zarówno dietetycy, jak i lekarze zwracają uwagę na fakt, iż kurze mięso jest zarówno lekkostrawne, ma o wiele mniej tłuszczu niż mięso wieprzowe czy wołowe, a także jest bogate w cenne dla naszego zdrowia mikroelementy. Jak czytamy na stronie firmy Kurczak Zagrodowy:

Mięso kurczaków zawiera bardzo istotne dla naszego zdrowia witaminy z grupy B, które nie są wytwarzane i  magazynowane w organizmie. Z tego względu bardzo ważne jest ich systematyczne dostarczanie. Odpowiadają za prawidłowy wzrost dzieci, sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, równowagę psychiczną i chronią przed powstawaniem chorób nowotworowych. W mięsie kurczaków można też znaleźć dużo składników mineralnych, takich jak potas, cynk i magnez.

Nie warto bać się też tych bardziej tłustych kurczaków, bowiem zawierają również cenne witaminy:

–  W mięsie znajduje się także kwas pantotenowy oraz witaminy A, D i E. Występowanie witamin zależy od kilku czynników, np. tuszki zwierząt chudszych zawierają więcej witamin

z grupy B, otłuszczonych − więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tj. A, D, E. Więcej witamin występuje również w narządach wewnętrznych, np. w wątrobie – czytamy w badaniach Monika Michalczuk, Anna Siennicka opublikowanych na łamach Przeglądu Hodowlanego nr 11/2010.

Do głównych zalet spożywania mięsa drobiowego zalicza się przede wszystkim duże ilości łatwo przyswajalnego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Większość tłuszczu znajduje się pod skórą, co ułatwia jego oddzielenie od pozostałych części.  Co ciekawe, wedle wzorca zalecanego przez FAO/WHO wartość biologiczna mięsa drobiowego jest równoważna wartości białka mleka!

Mięso z kurczaka można smażyć, gotować, piec w piekarniku oraz dusić na wolnym ogniu. Najzdrowszą formą podania mięsa jest gotowanie na parze.

Źródła:

  • https://www.researchgate.net/publication/327775941_Drob_na_talerzu
  • http://ph.ptz.icm.edu.pl/wp-content/uploads/2016/12/8-Michalczuk.pdf

Zostaw odpowiedź

Wpisz swój komentarz
Wpisz tutaj swoje imię