Cukinia jest delikatna w smaku, łatwa do przyrządzenia i można ją wykorzystać na wiele sposobów. Trudno wyobrazić sobie bez niej letnie obiady i kolacje, ale pamiętajmy, że cukinią możemy cieszyć się przez cały rok. Nadziewana, zapiekana, duszona i marynowana; idealna do makaronu, ryżu czy kaszy – nie trzeba ograniczać się do sezonu, bo to uniwersalne warzywo pasuje do wielu dań.

Cukinia – jak ją przyrządzić?

Cukinia, zwana też kabaczkiem, to odmiana dyni zwyczajnej. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, można ją łączyć z wieloma dodatkami oraz wykorzystać do rozmaitych przepisów. Dobrze smakuje na surowo, duszona, gotowana, smażona i pieczona. Cukinia nadaje się także do zamknięcia w słoiku – będzie wyśmienitym przysmakiem w trakcie długich zimowych miesięcy.

W jaki sposób przygotować cukinię, żeby była smaczna? Nie jest to trudne, bo nie należy ona do warzyw zbyt wymagających. Najłatwiejszą i najszybszą metodą na jej przyrządzenie jest smażenie. Jak to zrobić? Nic prostszego! Należy pokroić cukinię na grube plastry i przyprawić, następnie dodać trochę oliwy z oliwek i lekko przysmażyć. Innym prostym sposobem na przygotowanie cukinii jest również duszenie. Cukinię kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię razem z ulubionymi dodatkami, przykrywamy i dusimy do czasu, aż będzie miękka. Równie smaczna oraz niezwykle soczysta jest też pieczona cukinia, nadziewana ulubionym – mięsnym bądź warzywnym – farszem. Cukinia znakomicie nadaje się do gotowania na parze.

Zobacz także: Zdrowe frytki – z piekarnika, z batatów i warzyw korzeniowych

Cukiniowe hity

Niektóre przepisy na cukinię cieszą się dużą popularnością i w sezonie sięgamy po nie wielokrotnie. Jednym z nich są wspomniane wyżej smażone plastry cukinii. Niemniej znane i lubiane są placuszki cukiniowe. Zrobisz je z łatwością! Wystarczy zetrzeć cukinię na tarce, doprawić, dodać trochę mąki i uformować placuszki. Można też dorzucić kilka innych składników wedle upodobań, na przykład startą marchewkę albo cebulę. Usmażone placuszki doskonale smakują z sosem tzatziki! Lubisz leczo? W polskiej wersji trudno je sobie wyobrazić bez cukiniowego dodatku. Pamiętaj tylko, żeby przed wrzuceniem pomidorów dobrze obsmażyć paprykę i cukinię – dzięki temu warzywa te pozostaną jędrne. Znanym daniem, w którym cukinia odgrywa zaszczytną rolę, jest przepis na tradycyjne ratatouille. To potrawa warzywna skomponowana z cukinii, bakłażanów, pomidorów, papryki i cebuli. Jednogarnkowy przysmak! Prawdziwym hitem staje się również cukinia nadziewana mięsem mielonym, warzywami, posypana startym serem i na koniec zapieczona w piekarniku. Zamiast mięsa możesz użyć innych dodatków – świetnie sprawdzi się ryż lub kasza kuskus. Komponując cukiniowe menu, nie zapominajmy o zupie! Delikatna i kremowa będzie idealna na szybki obiad bądź kolację.

Zainspiruj się – niecodzienne pomysły na cukinię

Cukinia jest naprawdę uniwersalnym warzywem i znajdzie zastosowanie w wielu potrawach. Co powiesz na spaghetti z cukinii? Do jego przygotowania nie będzie Ci potrzebny makaron! Obieraczką lub specjalną temperówką do warzyw należy pokroić cukinię wzdłuż i chwilę podsmażyć. Następnie wystarczy przyrządzić ulubiony sos i połączyć go nitkami cukinii. Smaczne i oryginalne danie gotowe! Rewelacyjnym pomysłem jest także pasztet z cukinii, który będzie świetnym uzupełnieniem zwykłych kanapek.

Ale cukinie znajdziemy nie tylko w daniach wytrawnych. Dobrze sprawdzi się w słodkich wypiekach! Ciasto cukiniowe to smaczny dodatek do herbaty i kawy. Spróbuj koniecznie! Chcesz poznać więcej inspirujących przepisów z cukinii? Znajdziesz je tutaj.

Czytaj również: Jak zrobić makaron?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj