Pigwa należy do owoców, które powinny być spożywane w okresie zimy oraz późnej jesieni. Owoc ten bogaty jest w witaminę C oraz wiele innych składników, które będą szczególnie efektywnie wzmacniały organizm w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę. Co więcej, pigwa jest w Polsce dosyć popularnym owocem, którego uprawa nie jest zbyt skomplikowana. Pigwa pospolita (łac. Cydonia oblonga) jest zaliczana do gatunku roślin wieloletnich z rodziny różowatych. Pierwotnie występowała w na Zakaukaziu, w Iranie, Turkmenistanie oraz na niektórych obszarach Arabii i Azji Mniejszej. Do Europy pigwa trafiła dopiero w późniejszym okresie, gdzie spotkała się z ogólnym zainteresowaniem. Korzenie pigwy pospolitej są umieszczone w ziemi dosyć płytko, dlatego też do rozwoju wymaga żyznej i wilgotnej gleby. W Polsce krzew pigwy dorasta zazwyczaj do 3 metrów i daje się rozpoznać po charakterystycznych małych (do 6 cm średnicy), żółtych owocach. Okres ich zbioru przypada na wczesną jesień – zazwyczaj październik lub listopad. Swoim kształtem przypominają one małe jabłka, które charakteryzują się intensywnie kwaśnym smakiem. Z tego też powodu, pigwa bardzo często określana jest mianem polskiej cytryny.  Obecnie pigwa pospolita odeszła trochę w zapomnienie, ale nie warto zapominać o jej leczniczych i odżywczych właściwościach.

Czytaj także: Cytryny – właściwości odżywcze oraz lecznicze

Pigwa: skład

Owoce pigwy zawierają wiele cennych substancji odżywczych, które mogą być szczególnie potrzebne w okresie jesiennych przeziębień. Z tego też powodu pigwa często wymieniana jest w broszurach oraz książkach na temat leczenia tradycyjnymi, domowymi metodami. 100 gram pigwy to wartość energetyczna około 60 kcal. Dodatkowo w tej samej ilości owoców znaleźć można 1.9 g błonnika, około 0.4 g białka i 15 g węglowodanów. Jeżeli chodzi o witaminy to znajduje się tutaj  15 mg witaminy C, 3 µg kwasu foliowego, 0.04 mg witaminy B6, 0.2 mg niacyny, 0.03 mg ryboflawiny, a także 40 IU witaminy A. 100 gram owoców pigwy zawiera również sporo cennych minerałów takich jak: 11 mg wapnia, prawie 200 mg potasu, 4 mg cynku, 17 mg fosforu, 0.7 mg żelaza oraz 8 mg magnezu.

Działanie na układ trawienia

W przypadku problemów z układem trawiennym najlepszym rozwiązaniem jest regularne spożywanie pestek z pigwy. Oczywiście można spożywać je na wiele sposobów np. w formie naparu lub maceratu. Głównym zadaniem pestek tej rośliny jest łagodzenie wszelkich niestrawności oraz zgagi. Medycyna ludowa zaleca również ich spożywanie w przypadkach podrażnionego układu pokarmowego, uszkodzonej śluzówki żołądka, biegunki, nudności oraz nieżycie jelit. Warto również wspomnieć, że nasiona pigwy znakomicie wpływają na przemianę materii, dlatego też są szczególnie polecane osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Według badań, pestki wspomagają również pracę wątroby oraz wpływają pozytywnie na krew, obniżając ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu.

Środek na przeziębienie i grypę

Pigwa spożywana w wielu postaciach wzmacnia układ odpornościowy. Przyczynia się do tego duża dawka witaminy B oraz C występująca w jej owocach. Zawierają one również pokaźne ilości garbników, pektyn oraz olejku eterycznego. Za wspomaganie odporności odpowiedzialne są również takie pierwiastki jak potas, żelazo, fosfor czy magnez. Warto zatem w okresie wczesnej jesieni przygotować sobie sok z pigwy lub nalewkę, które mogą okazać się zbawienne przy późniejszych przeziębieniach, a także w przypadku suchego kaszlu. Tradycyjne metody produkcji soku zalecają dodanie do niego łyżeczki miodu, ale wzbogacić jego właściwości lecznicze. Jeżeli chodzi o sam sok to jego produkcja jest banalnie prosta. Dokładnie umyte owoce pigwy należy rozkroić, pozbyć się pestek i pokroić w cienkie plasterki. W dalszej kolejności trzeba ułożyć je warstwowo w słoju. Pomiędzy kolejnymi warstwami powinien znajdować się cukier. Ogólnie przyjęte przepisy na sok z pigwy mówią, że na 1 kg owoców przypada 0.5 kg cukru.

Zobacz również: Infekcje u dzieci – skuteczne sposoby zapobiegania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj