Uwielbiasz sushi? Myślisz, że najlepsze sushi zjesz w restauracji? Nic bardziej mylnego. Dzięki temu poradnikowi zrobisz pyszne i niepowtarzalne sushi w domu.

Sushi w domu

Robiąc domowe sushi można eksperymentować wedle uznania. Jeżeli chcesz spróbować sushi, a niekoniecznie jesteś fanem łososia, tuńczyka i krewetek możesz zrobić sushi ze swoimi ulubionymi dodatkami (dziwnymi dla Japończyków), np. tofu.

Robienie sushi można potraktować jako świetną zabawę na różnego rodzaju przyjęciach czy też wspólnie z domownikami robiąc obiad.

Jakich składników i narzędzi potrzebujemy?

  • Specjalny ryż do sushi – specjalny, bo musi być wystarczająco kleisty. Zwykły ryż taki nie jest. Gotujemy go w taki sposób, jaki został podany na opakowaniu. Gotowy ryż doprawiamy octem ryżowym, cukrem i solą a następnie pozostawiamy do wystudzenia.
  • Nori – są to bardzo cieniutkie, sprasowane algi morskie.
  • Składniki do nadziewania – do najpopularniejszych składników należy wędzony łosoś, ogórek ze skórką, paluszki krabowe, krewetki, awokado i tuńczyk.
  • Mata bambusowa – niezastąpiona przy zwijaniu rolek.
  • Wasabi – za prawdziwy korzeń wasabi zapłacimy nawet powyżej 100 zł. Dlatego wasabi dostępne w Polsce jest dostępne w tubkach i jest zrobione z chrzanu zabarwionego na zielony kolor.
  • Sos sojowy – idealnie komponuje się ze smakiem sushi i podkreśla jego smak.
  • Imbir marynowany – podawany do sushi ma za zadanie oczyszczać kubki smakowe, aby móc delektować się kolejnym kawałkiem. Przegryzamy go między jedzeniem kolejnych kawałków.

Przepisy

Gdy już wiemy czego potrzebujemy, możemy brać się do roboty. Oto przepis na łatwe nigiri i maki.

Nigiri

Składniki:

  • ryż
  • dodatki: łosoś, krewetki,  lub awokado lub inne według gustu
  • wasabi
  • nori

Sposób przygotowania:

Łososia, krewetki lub awokado tniemy na paski wielkości około 2 cm na 5 cm. Maksymalna grubość naszych składników nie może przekroczyć 0,5 cm grubości. Bierzemy odrobinę ryżu i formujemy wałek o wymiarach około 4 cm na 1 cm. Tak przygotowany ryż smarujemy odrobiną wasabi i kładziemy na nie łososia, krewetkę lub awokado. Aby dodatek trzymał się lepiej możemy go umocować paskiem liścia nori zmoczonego wodą.

Maki

Składniki:

  • liść nori
  • ryż do sushi
  • dodatki według uznania: ogórek ze skórką, awokado, sałata, łosoś wędzony, paluszki krabowe, itp.
  • wasabi

Sposób przygotowania:

Układamy na macie bambusowej nori, a na jego 2/3 powierzchni wcześniej przygotowany ryż. Ważne, aby ryż było położony bardzo cienko (muszą prześwitywać nori). Aby zapobiec klejeniu się ryżu do rąk należy je często moczyć. Uważać, aby nie moczyć jednak ryżu i wodorostów. Następnie w połowie ryżu układamy wybrane przez nas składniki. Bierzemy odrobinę wasabi i smarujemy nim wodorosty po tej stronie bez ryżu. Zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy tak, aby skleić zawartość. Kroimy rolkę na niewielkie kawałki ostrym nożem pozbawionym ząbków.

Sushi podawać z marynowanym imbirem. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj