Nasza codzienna gonitwa pochłania nas tak bardzo, że w zasadzie po nasze ulubione potrawy, często kojarzące się z niezapomnianymi smakami dzieciństwa, sięgamy coraz rzadziej. Na przyrządzenie czegoś samodzielnie pozwalamy sobie jedynie od święta. Coraz rzadziej pozwalamy sobie na eksperymentowanie w kuchni. Jeśli mamy przygotować makaron, z pewnością dokonamy zakupu gotowego produktu w pobliskim sklepie, nie przyjdzie nam nawet do głowy, by zabierać się samodzielnie do zrobienia pysznego domowego dania. Może warto raz na jakiś czas zafundować sobie i swojej rodzinie taką kulinarną ucztę np. w zestawie z domowym rosołem.

Co właściwie jest nam potrzebne do przygotowania domowego makaronu?

  • mąka
  • jajka
  • odrobina soli
  • mleko lub woda
  • łyżka oleju
  • wałek i stolnica (lub blat)
  • sito do przesiania mąki
  • nóż do pokrojenia makaronu, (no i oczywiście czas na jego przygotowanie)

Jeśli już wiemy, co nam będzie potrzebne, spróbujmy wyczarować przepyszny domowy makaron.

Na stolnicy, (blacie kuchennym, lub w dużej misce – jak jest ci wygodniej), rozprowadź równomiernie mąkę. Następnie weź sito i przesiej mąkę, (na 8 porcji ok.3,5 -4 szklanek). W usypanym z mąki kopczyku wyrób dołek, w którym pomieszczą się jajka (4 okazałe). Wbij jajka do mąki. Obok postaw szklankę wypełnioną wodą lub mlekiem (w zależności od tego, co preferujesz). Całość posól i rozpocznij wyrabianie ciasta (w miarę potrzeby dolewaj wody lub mleka). Wyrobione ciasto makaronowe powinno mieć konsystencje jednolitej masy i „odchodzić ” od ręki, gdy uniesiesz ją do góry. Ciasto przełóż do miseczki, oprósz mąką, przykryj ściereczką (nasze babcie do tego celu używały lnianych) i odstaw na 15 minut w chłodne miejsce (może to być lodówka). Umożliwia to równomierne rozprowadzenie wilgoci.

Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, na stolnicy rozprowadzamy mąkę (niezbyt dużo, tylko tyle, by ciasto nie przywierało do podłoża). Nasze ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków, przesypujemy mąką. Teraz przy pomocy wałka rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienki placuszek. Bierzemy do ręki nóż i nasz placuszek tniemy na paski np.7 centymetrowe (jak wolisz mogą być węższe lub szersze w zależności od upodobania). Otrzymane paseczki, układamy jeden na drugim, przesypując delikatnie mąką. Bierzemy do ręki nóż i drobniutko kroimy na cieniutkie paseczki, które „roztrzepujemy” i przesypujemy mąką (można do tego celu użyć maszynki do robienia makaronu). W dużym garnku gotujemy wodę, lekko solimy. Na gotującą się wodę wrzucamy partiami makaron. Gotujemy ok. 7 minut sprawdzamy widelcem czy już jest gotowy, jeśli tak wyjmujemy durszlak i wylewamy gotowy makaron (można go zahartować – przelać zimną wodą, wtedy się nie skleja).

Prawda, że przygotowanie domowego makaronu nie jest bardzo pracochłonne, a ile mamy z tego frajdy.

Czytaj również: Jak zrobić rosół? Sprawdzone sposoby

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj