Strona główna Odżywianie Białe wino

Białe wino

32
0
Białe wino
Białe wino (fot. Shoutterstock.com)

Białe wino – jego historia  zaczyna się we wczesnej starożytności. Przez wiele wieków sposób wyrabiania był udoskonalany przez właścicieli winnic, a dzieje samego trunku są niebywale malownicze i długie. Białe wino wytwarzane jest w głównej mierze z moszczu winogron różnych odmian.

Białe wino: szczepy

Do najpopularniejszych szczepów białych gron należą takie odmiany jak Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc czy Semillon, ale również należące do rodzony ciemnych winogron Gewurztraminer lub Muscat. Ponadto do rodziny win białych zalicza się również wina owocowe produkowane z owoców jabłoni, białych porzeczek, dziko rosnącej róży czy specjalnych odmian ryżu. W przeciwieństwie do wina czerwonego, wino białe posiada dużo więcej odmian i sposób produkowania.

Białe wino: barwa

Barwa wina białego w największej mierze jest uzależniona długości przebywania skórek winogron w kadziach do produkcji wina. Jak wiadomo winogrona przeznaczone do wytwarzania wina białego posiadają ogromne ilości garbników i taniny – od tych dwóch składników jest uzależniona jego barwa. Wino białe powstaje w efekcie wiwifikacji czystego moszczu, dla porównania fermentacja wina czerwonego odbywa się wraz ze skórkami i pestkami owoców.

Białe wino
Piękny widok na winnicę (fot. Shoutterstock.com)

Białe wino: wytwarzanie

Białe wino jest wytwarzane niemalże na całym świecie – także w Europie jest wiele winnic specjalizujących się w produkcji tej odmiany win. W szczególności na uwagę zasługują wina białe pochodzące z terenów Francji, Włoch, Bułgarii, Niemiec czy Węgier. Bardzo ciekawą odmianą wina białego jest węgierski tokaj – wytwarzany w procesie winifikacji z popularnego szczepu Furmint lub niemieckiego Rieslingi. Niemniej jednak najważniejszym producentem wina białego pozostaje państwo Franków, gdzie najpowszechniejszymi szczepami winogron są Chardonnay czy Savignon Blanc. Interesującym wydaje się być to, że białe wino produkowane niekiedy z wykorzystywaniem soku z czerwonych gron np. Point Noir – odmiana przeznaczona głównie jako baza do produkcji win musujących i szampanów.

Historia białego wina

Historia wina białego zaczyna się we wczesnej starożytności. Przez wiele wieków sposób wyrabiania był udoskonalany przez właścicieli winnic, a dzieje samego trunku są niebywale malownicze i długie. Wino białe wytwarzane jest w głównej mierze z moszczu winogron różnych odmian. Do najpopularniejszych szczepów białych gron należą takie odmiany jak Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc czy Semillon, ale również należące do rodzony ciemnych winogron Gewurztraminer lub Muscat.

Ponadto do rodziny win białych zalicza się również wina owocowe produkowane z owoców jabłoni, białych porzeczek, dziko rosnącej róży czy specjalnych odmian ryżu. W przeciwieństwie do wina czerwonego, wino białe posiada dużo więcej odmian i sposób produkowania. Barwa wina białego w największej mierze jest uzależniona długości przebywania skórek winogron w kadziach do produkcji wina. Jak wiadomo winogrona przeznaczone do wytwarzania wina białego posiadają ogromne ilości garbników i taniny – od tych dwóch składników jest uzależniona jego barwa. Wino białe powstaje w efekcie winifikacji czystego moszczu. Dla porównania fermentacja wina czerwonego odbywa się wraz ze skórkami i pestkami owoców.

Wino białe jest wytwarzane niemalże na całym świecie – także w Europie jest wiele winnic specjalizujących się w produkcji tej odmiany win. W szczególności na uwagę zasługują wina białe pochodzące z terenów Francji, Włoch, Bułgarii, Niemiec czy Węgier.  Bardzo ciekawą odmianą wina białego jest węgierski tokaj  – wytwarzany w procesie winifikacji z popularnego szczepu Furmint lub niemieckiego Rieslingi.  Niemniej jednak najważniejszym producentem wina białego pozostaje państwo Franków, gdzie najpowszechniejszymi szczepami winogron są Chardonnay czy Savignon Blanc.  Interesującym wydaje się być to, że do wytwarzania białego wina jest wykorzystywany sok z czerwonych gron np. Point Noir – odmiana przeznaczona głównie jako baza do produkcji win musujących i szampanów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here