Tag: wino białe
Jak zrobić wino domowym sposobem?
Produkcja domowego wina jest niezmiernie pracochłonna. Nie jest to jednak rzecz niemożliwa, nawet dla początkującego winiarza. Wino można przygotować z różnego rodzaju owoców: winogron,...
Karafki do wina – niezbędnik, luksus, a może fanaberia?
Karafki do wina nie są zbyt popularne w naszym kraju, a szkoda. Przelanie wina do karafki poprawia jego napowietrzenie, a to z kolei wydobywa głębię smaku wina. Poznaj jeszcze inne zalety karafek.
Chłodziarki do wina – czy warto kupować ?
Chłodziarki do wina są idealnym zastosowanie dla miłośników wina. Powodują, że wino nie dojrzewa za szybko, nie traci swoich walorów smakowych oraz ma idealną temperaturę do spożycia.
Degustacja wina – co musisz wiedzieć przed degustacją
Degustacja wina to niesamowite przeżycie. Doznajemy podczas niego setek bodźców smakowych, poznajemy głębię smaku i uczymy się na nowo pić wino. Poznajcie ten rytuał razem z nami.
Szczepy win – poradnik dla początkującego sommeliera
Ogólnie można powiedzieć, że wino, to szczep wina, z którego powstaje. W zależności od niego wino będzie się różnić barwą, smakiem, głębią i aromatami.
Klasyfikacja win – poradnik początkującego sommeliera
Sklasyfikowanie wina nie jest prostą sprawą. Ma na to wypływ bardzo dużo czynników grupujących wina ze względu na kolor, smak, głębię czy aromaty.
Wina domowe – podstawowe zasady domowego wytwórstwa
Wytwarzanie wina domowego to czysta zabawa i przyjemność. Nie potrzebujemy zbyt wiele, żeby je wyprodukować i delektować się jego smakiem.
Białe wino – podstawowe informacje dla początkującego smakosza
Białe wino wytwarzane jest z białych odmian winogron. Jego produkcja sięga starożytności, a wydobywanie smaku z winogron doskonalono przez wieki.
Wermut – wino, które leczy i pieści zmysły
Wermut to stosunkowo mocna odmiana wina o zwiększonej zawartości alkoholu. Charakteryzuje się ziołowo-korzennym smakiem, pochodzącym z takich przypraw, jak piołun, szałwia, kolendra, chinina, imbir czy gałka muszkatołowa.
Siarczyny. Czy są wina bez nich?
Siarczyny są naturalnem efektem fermentacji i dzięki nim powstaje wino. Powstają również w procesie fermentacji innych produktów spożywczych - piwa czy chleba. Czasami do wina są dodawana siarczyny dodatkowo, aby dokonać dodatkowej konserwacji produktu. Siarczyny działają w tym wypadku jak przeciwutleniacze.