Strona główna Tagi Wino białe

Tag: wino białe

Degustacja wina – co musisz wiedzieć przed degustacją

Degustacja wina ma jeden cel. Wybrać wino, które będzie działało najpełniej i najprzyjemniej na wszystkie zmysły. Poznaj z nami tajniki tego niezwykle przyjemnego i...

Szczepy win – poradnik dla początkującego sommeliera

Bez przesadnego uproszczenia można powiedzieć, że wino to głównie szczep winorośli z którego zostało wykonane, do tego dochodzi miejsce, w którym winorośl ta dojrzewała...

Klasyfikacja win – poradnik początkującego sommeliera

Klasyfikacja win nie jest prostą sprawą. Jest wiele czynników grupujących wina w określane klasy, przy czym kolor wina wcale nie jest tutaj najważniejszy. O...

Karafka do wina – niezbędnik, luksus, a może fanaberia?

Stosowanie karafek przy serwowaniu wina jest w Polsce jest mało popularne, stąd też rodzi się wiele pytań między innymi o celowość ich stosowania oraz...

Chłodziarki do wina

Wstępem do tego artykułu jest nasz wpis z kategorii Wiedza o winie – Przechowywanie wina. Ponieważ aby dojrzeć potrzebę użytkowania chłodziarek do wina, trzeba...

Wermut – wino, które leczy i pieści

Wermut to wino z dodatkiem ziół i przypraw korzennych takich jak:  piołun, szałwia, kolendra, chinina, goździki, imbir czy gałka muszkatołowa. Trunek ten należy do...

Siarczyny. Czy są wina bez nich?

Siarczyny są naturalnem efektem fermentacji i dzięki nim powstaje wino. Powstają również w procesie fermentacji innych produktów spożywczych - piwa czy chleba. Czasami do wina są dodawana siarczyny dodatkowo, aby dokonać dodatkowej konserwacji produktu. Siarczyny działają w tym wypadku jak przeciwutleniacze.

Wybór redakcji