Strona główna Tagi Wino białe

Tag: wino białe

Szczepy win – poradnik dla początkującego sommeliera

Ogólnie można powiedzieć, że wino, to szczep wina, z którego powstaje. W zależności od niego wino będzie się różnić barwą, smakiem, głębią i aromatami.

Klasyfikacja win – poradnik początkującego sommeliera

Sklasyfikowanie wina nie jest prostą sprawą. Ma na to wypływ bardzo dużo czynników grupujących wina ze względu na kolor, smak, głębię czy aromaty.

Wina domowe – podstawowe zasady domowego wytwórstwa

Wytwarzanie wina domowego to czysta zabawa i przyjemność. Nie potrzebujemy zbyt wiele, żeby je wyprodukować i delektować się jego smakiem.

Karafki do wina – niezbędnik, luksus, a może fanaberia?

Karafki do wina nie są zbyt popularne w naszym kraju, a szkoda. Przelanie wina do karafki poprawia jego napowietrzenie, a to z kolei wydobywa głębię smaku wina. Poznaj jeszcze inne zalety karafek.

Chłodziarki do wina – czy warto kupować ?

Chłodziarki do wina są idealnym zastosowanie dla miłośników wina. Powodują, że wino nie dojrzewa za szybko, nie traci swoich walorów smakowych oraz ma idealną temperaturę do spożycia.

Degustacja wina – co musisz wiedzieć przed degustacją

Degustacja wina to niesamowite przeżycie. Doznajemy podczas niego setek bodźców smakowych, poznajemy głębię smaku i uczymy się na nowo pić wino. Poznajcie ten rytuał razem z nami.

Białe wino – podstawowe informacje dla początkującego smakosza

Białe wino wytwarzane jest z białych odmian winogron. Jego produkcja sięga starożytności, a wydobywanie smaku z winogron doskonalono przez wieki.

Wermut – wino, które leczy i pieści zmysły

Wermut to stosunkowo mocna odmiana wina o zwiększonej zawartości alkoholu. Charakteryzuje się ziołowo-korzennym smakiem, pochodzącym z takich przypraw, jak piołun, szałwia, kolendra, chinina, imbir czy gałka muszkatołowa.

Siarczyny. Czy są wina bez nich?

Siarczyny są naturalnem efektem fermentacji i dzięki nim powstaje wino. Powstają również w procesie fermentacji innych produktów spożywczych - piwa czy chleba. Czasami do wina są dodawana siarczyny dodatkowo, aby dokonać dodatkowej konserwacji produktu. Siarczyny działają w tym wypadku jak przeciwutleniacze.

Wybór redakcji