Strona główna Wino Wina musujące – tania alternatywa szampana

Wina musujące – tania alternatywa szampana

388
0
Wina musujące
Wina musujące (fot. Shutterstock)

Wina musujące, jak żadne inne, kojarzą nam się ze specjalnymi okazjami, uroczystościami i świętowaniem. Wiąże się to między innymi z tym, że w długiej historii winiarstwa, przez wiele stuleci trunki z bąbelkami były trudniejsze do otrzymania, bardziej wymagające i droższe niż wina stołowe. W związku z czym były uwieńczeniem specjalnych okazji.

Obecnie techniki produkcji win musujących są na tyle skuteczne i wydajne, że możliwe jest produkowanie tanich win tego typu, dostępnych dla szerokiego grona konsumentów. Dalej jednak wina musujące pomagają nam w świętowaniu, będąc trunkiem bardziej okazyjnym niż codziennym.

Charakterystyka wina musującego

Wina musujące charakteryzują się wyższą kwasowością, bardziej delikatnym aromatem i mniejszą zawartością alkoholu (5-15%) niż tradycyjne wina stołowe. Najważniejszą ich cechą jest jednak wysokie nasycenie dwutlenkiem węgla, co daje efekt przyjemnego mrowienie podniebienia podczas degustacji tego typu win.

Wino musujące
Wino musujące (fot. Shutterstock)

Bąbelki w winie, czyli uwalniany dwutlenek węgla, jest czymś naturalnym w winiarstwie. Jest ubocznym produktem procesu fermentacji, czyli reakcji rozkładu cukrów do alkoholu etylowego, prowadzonej przez drożdże winiarskie. W każdym procesie fermentacji powstają pęcherzyki gazu, ale prawdziwym wyzwaniem jest ich utrzymanie w trunku do momentu degustacji. Dlatego też wina musujące wytwarza się w podwójnym procesie fermentacji. Pierwszy z procesów fermentacji daje kwaśne wino o niskiej zawartości alkoholu i małym nasyceniu dwutlenkiem węgla. Proces wtórnej fermentacji następuje po etapie kupażowania właściwego wina, czyli łączenia win pierwszej fermentacji z różnych winnic, bądź zbiorów. Na tym etapie dodawane są do wina również cukry i drożdże (mieszaninę taką określa się mianem liqueur de tirage). Podczas wtórnej fermentacji wino nasyca się dwutlenkiem węgla, jak również zwiększa się jego procentowa zawartość alkoholu.

Metody produkcji

W metodzie tradycyjnej, zwanej również metodą szampańską, dwutlenek węgla pochodzi z wtórnej fermentacji zachodzącej w zamkniętych kapslem butelkach. W metodzie włoskiej wytwarzania win musujących, zwanej metodą Charmat, dwutlenek węgla powstaje w beczkach ze stali nierdzewnej, gdzie wlaśnie odbywa się wtórna fermentacja.

Wina musując, podobnie jak wina stołowe, wymagają procesu dojrzewania. Te które powstają w wyniku metody tradycyjnej leżakują w zakapslowanych butelkach zwróconych do góry dnem. W metodzie Charmat dojrzewanie zachodzi w tych samych stalowych beczkach, w których zachodziła fermentacja wtórna. Podczas etapu dojrzewania enzymy uwalniane z martwych komórek drożdżowych trawią pozostałe resztki drożdży (efekt samotrawienia) co skutkuje wzbogacaniem wina w dodatkowe aromaty.

Po etapie dojrzewania wina trzeba usunąć pozostały osad drożdżowy. W metodzie tradycyjnej wykonuje się to w bardzo ciekawy sposób zwany dégorgement. Mianowicie butelkę z winem delikatnie obraca się tak aby osad pozostał w szyjce. Następnie szyjkę zamraża się, a butelkę odkapslowuje. Pod wpływem ciśnienia lodowaty korek z osadu wyskakuje z butelki. W metodzie włoskiej wino jest klarowane przez  filtrację.

W metodzie szampańskiej, przed zakorkowaniem klarownego wina, dodaje się cukier oraz odpowiednią ilość wina z rezerw, by wyrównać straty będące wynikiem dégorgement. W metodzie Charmat przefiltrowane, także dosłodzone wino jest następnie butelkowane pod ciśnieniem.

Typy win musujących

  • Szampan   – Francja (Szampania);
  • Crémant   – Francji (poza Szampanią), Luksemburg;
  • Cava   – Hiszpania (Katalonia);
  • Cap classique   – RPA;
  • Asti   – Włochy (Asti);
  • Sekt   – Niemcy;
  • Sovetskoye Shampanskoye   – Rosja i Białoruś;
  • Sparkling Shiraz   – Australia;
  • Andre   – USA (Kalifornia).

Na zakończenie kilka słów na temat produkcji najtańszych win musujących. Chyba każdy z nas chociaż raz w życiu skosztował przysłowiowego szampana za 10 zł (chociażby na sylwestra). Otóż tego typu trunki wytwarza się techniką podobną do produkcji wody gazowanej. Mianowicie butelki napełnia się najczęściej pasteryzowanym, dosładzanym i rozwodnionym winem niskiej jakości, a następnie taką mieszaninę dogazowuję się sprężonym dwutlenkiem węgla i korkuje. O efekcie takiego procesu nie będziemy się rozpisywać, bo prawdę mówiąc nie ma o czym, ale … o doznanej radości i chwilach wzruszeń sprzędzonych w towarzystwie takiego wina, każdy z nas pewnie opowiedziałby wiele…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here