fot. elements.envato.com

Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych, skutki jej niedoborów w organizmie diagnozowano już w starożytności. Jednak dopiero na przełomie XIX i XX wieku związek między chorobą nazwaną „kurzą ślepotą” a nieprawidłowym odżywianiem został rozpoznany i nazwany.

Witamina A jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla naszego organizmu. Jeśli stosujemy dobrze zbilansowaną dietę (przy prawidłowym jej wchłanianiu), nie powinien występować niedobór tej witaminy w organizmie.

Witaminy A – trzy postaci pochodzenia

  1. Retinol znajduje się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego
  2. Beta-karoten (prowitamina A) pochodzi z roślin
  3. Karetonoidy A pochodzą z tłuszczów

Witamina A – najważniejsze funkcje

  1. Białko RPB wiąże retinol i reguluje jego wchłanianie i metabolizm.
  2. Witamina A jest częścią niemal wszystkich podstawowych funkcji naszego organizmu. Jej podstawową funkcją jest wspomaganie procesu widzenia – jest składnikiem rodopsyny, światłoczułego barwnika pozwalającego nam na rozróżnienie kolorów.
  3. Witamina A jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie gruczołów płciowych. Jej braki, u mężczyzn mogą prowadzić do problemów z płodnością (retinol uczestniczy w produkcji plemników), u kobiet mogą prowadzić do problemów z menstruacją.
  4. Ma pozytywny wpływ na serce, bowiem bierze udział w obniżaniu poziomu cholesterolu.
  5. Chroni nas przed chorobami podnosząc odporność naszego organizmu (beta-karoten stymuluje produkcję limfocytów, które stanowią część naszego układu odpornościowego).
  6. Witamina A wspomaga regenerację błon śluzowych oraz skóry. Podczas wzrostu i różnicowaniu się komórek odgrywa ważną rolę, co najlepiej widać w przypadku komórek nabłonka.
  7. Chroni przed wysychaniem i rogowaceniem nabłonka.

Witamina A – czy warto brać

  1. Osoby palące powinny spożywać pokarmy bogate w witaminę A, bowiem hamuje ona działanie benzopirenu, który jest związkiem rakotwórczym (znajduje się w dymie tytoniowym).
  2. Karotenoidy są antyutleniaczami, które działają anty nowotworowo, szczególnie poprzez unicestwianie wolnych rodników. Takie działanie wykazuje beta-karoten i część pochodnych retinolu, które zapobiegają niektórym odmianom raka skóry.
  3. Niedobór witaminy A powoduje spowolnienie wzrostu u dzieci, to retinol z jego pochodnymi stymulują wzrost. Jest on niezbędny, by młody organizm mógł prawidłowo się rozwijać i rosnąć.
  4. Pozytywnie wpływa na przyrost kości, wygląd skóry i wzrost włosów

Witamina A – źródła w pożywieniu

  1. Tran: halibut, makrela, sardynki
  2. Wątróbki drobiowe
  3. Nabiał: pełnotłuste mleko, masło, śmietana, sery
  4. Żółtka jaj
  5. Wzbogacone margaryny

Czy witaminę A można przedawkować?

Witaminę A można przedawkować. Magazynuje ją nasza wątroba, (ale tylko do pewnych ilości), bowiem jest ona rozpuszczana w tłuszczach. Po kilku miesiącach nadmiernego spożywania witaminy A mogą wystąpić:

  1. Bóle głowy i kości, uszkodzenia wątroby, utrata włosów, pogorszenie ostrości widzenia.

Natomiast skutkami niedoboru tej witaminy może być kurza ślepota (zanik widzenia o zmierzchu), zanik wydzielania łez, suchość i szorstkość skóry (jej nadmierne złuszczenie), zahamowanie wzrostu, brak apetytu i utrata masy ciała, biegunki, zmniejszenie odporności organizmu.

Zobacz także:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj