Strona główna Odżywianie Witamina B13

Witamina B13

1013
0
Witamina B13
Witamina B13 (fot. sxc.hu)

Witamina B13 została odkryta w 1930 roku. Dotychczas nie została formalnie uznana za witaminę zarówno w Rosji jak i w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Publikacje naukowe na temat właściwości witaminowych tej substancji są niepełne. Do tej pory nie przeprowadzono naukowych badań dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę B13. Stwierdzono natomiast, że z chemicznego punktu widzenia ma ona postać pojedynczej, lecz złożonej cząsteczki. Jest to organiczny związek chemiczny, pochodna uracylu. Jest niezbędny i powstaje przy przemianach pirymidyn (np. w trakcie syntezy nukleotydów). 

Witamina B13 – podstawowe informacje

Witaminę B13 inaczej nazywamy kwasem orotowym. Na podstawie dotychczasowych obserwacji stwierdzono, że choć zapotrzebowanie organizmu na witaminę B13 jest małe, to jednak należy dostarczać ją organizmowi w codziennym pożywieniu. Wiadomo natomiast, że jest niezbędna do przemiany kwasu foliowego, czy witaminy B12 (kwas orotowy po dostaniu się do przewodu pokarmowego pod wpływem kwasu szczawiowego i moczowego ulega chelatacji). Witamina B13 bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie i jest bardzo wrażliwa na działanie światła.

Kwas orotowy bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie:

  1. oczyszcza krew z nadmiaru kwasu moczowego ( za pośrednictwem jego biosyntezy)
  2. rozrzedza żółć w wątrobie, co wspomaga i przyspiesza jej funkcje trawienne
  3. jako suplement diety jest stosowana w zapobieganiu miażdżycy
  4. przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi
  5. chroni wątrobę przed marskością
  6. zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie
  7. chroni wątrobę przed toksynami (w tym także miko toksynami)
  8. jest składnikiem, który tworzy związki nukleotydowe
  9. odpowiada za zwiększony przyrost tkanki mięśniowej i rozrost tkanki łącznej
  10. przyspiesza proces odnowy

Skutki niedoboru witaminy B13

  1. nasz mózg szybciej się starzeje
  2. mogą występować ataki kolki nerkowej (z powodu zbyt dużego stężenia kwasu moczowego we krwi)
  3. w przypadku dużych niedoborów tej witaminy może dojść do artrozy
  4. znacznemu osłabieniu mogą ulec procesy wchłaniania wapnia oraz krzemu
  5. opóźnia procesy starzenia się skóry
  6. występowanie piasku w nerkach
  7. nasilają się procesy zwyrodnieniowe
  8. zakłóceniu ulegają przemiany białkowe

Szczególnie o uzupełnianie niedoboru witaminy B13 powinny zatroszczyć się osoby cierpiące na:

  1. niewydolność serca
  2. miażdżycę
  3. niedobór białek w organizmie
  4. zatrucia
  5. stwardnienie rozsiane
  6. przy zaburzeniach przemian białkowych i aminokwasowych
  7. artretyzm

Witamina B13 – źródła występowania

  • buraki
  • szpinak
  • drożdże piwne
  • szczaw
  • serwatka
  • warzywa korzeniowe
  • kwaśne mleko

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here