Rosnąca z roku na rok popularność ziołolecznictwa oraz medycyny naturalnej sprawia, że do łask powraca wiele zapomnianych od lat owoców i ziół. Przykładem mogą być owoce aronii, która pomimo tego, że jest masowo uprawiana w Polsce to wciąż jej właściwości lecznicze nie są przez Polaków doceniane, a szkoda. Badania wykazały, że aronia jest jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów, bioflawonoidów oraz polifenoli.

Polskie zespoły badawcze (Polska Akademia Pomorska oraz Klinika Kardiologii Akademii Medycznej w Warszawie) w swych badaniach potwierdził zbawienny wpływ aronii na choroby związane z układem krążenia. Chodzi tutaj głównie o nadciśnienie tętnicze oraz stany zapalne naczyń krwionośnych. Okazuje się jednak, że owoc ten ma znacznie więcej właściwości zdrowotnych niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Warto zatem przyjrzeć się bliżej temu zagadnieniu i poznać właściwości lecznicze aronii.

Aronia czarna, aronia czarnoowocowa (łac. Aronia melanocarpa) zaliczana jest do krzewów z rodziny różowatych. Co ciekawe, pierwotnie oraz w formie dzikiej występowała na terenach zaliczanych do wschodniego wybrzeża Ameryki Północnej (stany Wirginia, New Jersey, Pensylwania oraz m. in Karolina Północna). W dobie kolonizacji Ameryki Środkowej oraz Północnej krzew ten przywędrował również do Europy, gdzie z powodzeniem jest uprawiany do dzisiaj – również w Polsce. Krzew aronii osiąga zazwyczaj 2 metry wysokości i posiada owoce o barwie ciemnogranatowej, przypominające jagody. Ich miąższ jest w smaku słodkawy i mocno aromatyczny. Sam owoc osiąga do 1 cm średnicy.

Skład

Aronia to bogactwo różnorodnych składników oraz witamin. 100 gram owoców to wartość energetyczna bliska 160 kcal. W tej samej ilości aronii znajduje się również 33.88 g węglowodanów, prawie 1 g tłuszczu, 17 g błonnika oraz 2.89 g białka. W 100 gramach aronii znajduje się 0.7 mg witaminy C, 0.75 mg witaminy E, 29.3 µg witaminy K, 43 IU witaminy A, 10 µg kwasu foliowego, 0.03 mg tiaminy, 0.06 mg ryboflawiny, około 0.67 niacyny i 0.193 mg witaminy B6. Jeżeli chodzi natomiast o minerały to 100 g aronii zapewni 40 mg wapnia,
21 mg magnezu, 309 mg potasu, 0.19 mg cynku, 2 mg sodu i 45 mg fosforu. Widać zatem, że tak bogaty skład może wspomóc pracę wielu narządów w ludzkim organizmie.

Aronia na nowotwory

Zawarte w owocach aronii bioflawonoidy są organicznymi związkami chemicznymi nadającymi owocom barwę. Stanowią także naturalne przeciwutleniacze, insektycydy i fungicydy, które wytwarzają w roślinach mechanizm obronny przez grzybami i insektami. Okazuje się, że związki te są również bardzo pożyteczne jeżeli chodzi o ludzki organizm. Pełnią bowiem rolę przeciwutleniaczy oraz witamin. Flawonoidy takie jak rutyna, kwarcenty czy antocyjany skutecznie zwalczają wolne rodniki. Dodatkowo, występująca w aronii witamina E skutecznie hamuje rozwój komórek nowotworowych.

Aronia na ciśnienie

Głównymi zaletami regularnego picia soku z aronii oraz spożywania surowych owoców jest korzystny wpływ na kondycję naczyń krwionośnych oraz na regulację ciśnienia tętniczego. Rutyna oraz antocyjany uszczelniają żyły i sprawiają, że są one bardziej elastyczne. Za regulację i poprawę ciśnienia tętniczego odpowiedzialne są bioflawonoidy. Warto również dodać, że aronia ze względu na poprawę kondycji drobnych naczyń krwionośnych wspomaga i chroni wzrok z uwagi na poprawę stanu żyłek w gałce ocznej. Związki występujące w tym owocu wspierają więc organizm w walce z zaćmą czy jaskrą.

Aronia na odporność

Wykazano również, że regularne picie soku z aronii przez okres jesieni oraz zimy wzmacnia odporność i chroni organizm przed atakiem wirusów chorobotwórczych. Wielką zaletą owoców aronii jest również ich niska cena oraz powszechna dostępność w okresie letnim.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj